Gönderen Konu: Elektrİk Zammi YÜzde 12.7 İle Yola Çikti, YÜzde 25 Bİle GÖrÜndÜ 07.06  (Okunma sayısı 219 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Elektrİk Zammi YÜzde 12.7 İle Yola Çikti, YÜzde 25 Bİle GÖrÜndÜ 07.06
Doğalgazın ardından elektrik zammı da devreye giriyor. EPDK’dan TETAŞ’ın sattığı elektriğe yüzde 12.7’lik zam istemine onay çıktı.
Zam, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak. Bu zammın tüketiciye yansıtacak olan TEDAŞ’ın yüzde 25 zam istediği söyleniyor.

HÜKÜMETİN 62 ayda yüzde 3.5 artırmakla övündüğü elektrik fiyatları, yılbaşından bu yana ikinci kez artıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi’nin (TETAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi’ne (TEDAŞ) sattığı elektriğe yüzde 12.7 zam yapılmasına ilişkin tarife başvurusunu onayladı. Zam, otomatik fiyatlandırma sisteminin başlayacağı 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.


Son söz Erdoğan’ın

Tüketiciye yansıyacak oran ise Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) belirleyeceği zam ile netleşecek. Bu arada yeni tarifenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olurunu alması da bekleniyor. bilindiği kadarıyla yeni tarifeler, Bakanlar Kurulu değerlendirmesinden sonra TEDAŞ tarafından, EPDK’ya sunulacak.

1 Temmuz’dan itibaren

Edinilen bilgiye göre, EPDK’nın TETAŞ’ın tarifesini onaylamasının ardından 1 Temmuz’dan itibaren KWh başına elektrik fiyatı 9.53 YKr’den, 10.74 YKr’ye yükselecek. Ayrıca TETAŞ, iletim sistemine bağlı müşterilerine de aynı oranda zam uygulayacak. TETAŞ, 20 dağıtım bölgesine yeni tarife üzerinden elektrik satacak.

Gerekçe doğalgaz

EPDK’nın konuyu dünkü toplantısında ele alarak karara bağladığı öğrenilirken, bu artışta son dönemde petrole bağlı olarak doğalgaz fiyatlarındaki hızlı yükseliş ile geçer hafta Elektrik Üretim A.Ş.’nin fiyatlarını yüzde 10 artırması etkili olduğu belirtiliyor. Hükümet, ocak ayından geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 olarak zam yapılmasını kararlaştırmış, enflasyon güncellemesinin etkisiyle bu oranlar konutta yüzde 19.5 ve sanayide de yüzde 12 olarak tüketiciye yansıtılmıştı.

Maliyet tüketiciye yansıyacak

TEDAŞ’a bağlı 20 dağıtım şirketi, geçen yıl 134 milyar kilovatsaat (kWh) elektriği TETAŞ’tan, 14 milyar kWh elektriği de serbest piyasadan almıştı. Fakat şirketler paçal fiyattan elektrik sattıkları için serbest piyasa bedelleri tüketicilere yansıtılmıyordu.

Bu yıl ise arz sıkıntısı nedeniyle piyasadan alım büyük oranda arttığından yüksek alım fiyatı faturalara doğrudan yansıyacak. Piyasadan alım arttıkça fatura tutarları yükselecek.

TEDAŞ yüzde 25 istiyor

ELEKTRİĞİ vatandaşa satan TEDAŞ’ın yüzde 25’e yakın zam istediği söyleniyor. Ancak orana ilişkin son kararı hükümetin vereceğine oikkat çekilerek, yapılacak zammın yüzde 10 civarında olması bekleniyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler, geçtiğimiz günlerde "Elimizden gelen fazla birşey yok. 1 Temmuz’da zam kaçınılmaz. Maliye, DPT ve Hazine’yle oturup bir hesap kitap yapılacak. Artık yüzde 20 mi olur, yüzde 30 mu olur, durum neyi gerektiriyorsa o oranda zam gelecek" demişti. Bakan ayrıca elektrik fiyatlarında Türkiye’nin halen en ucuz ülkelerden biri olduğuna da dikkat çekmişti.