Gönderen Konu: HÜrrİyet Hakkimizdir Trenİ, Sİzİn İÇİn Gelİyor 10.06  (Okunma sayısı 322 defa)

Çevrimdışı m3t3d1nh0

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 15.446
  • Puan 9028
  • Cinsiyet: Bay
  • olm kişisel mesajdan sanane
    • MSN Messenger - m3t3_d1nh0@windowslive.com
    • Profili Görüntüle
 HÜrrİyet Hakkimizdir Trenİ, Sİzİn İÇİn Gelİyor 10.06
Hürriyet, 2008’in Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi’nin 60’ıncı yılı olması nedeniyle, yepyeni bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.
TCDD ile ortaklaşa gerçekleştirilecek "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Güzeldir" projesi kapsamında "Hürriyet İnsan Hakları Treni" 30 Haziran’da Kars’tan yola çıkıyor. "Hürriyet Treni" 40’tan fazla şehri, 48 günde gezecek; uğradığı garlarda müzik, tiyatro, sergi, seminer, sohbet ve yazarlarla buluşma gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.


AmacI, "hak" kavramını insanların gündelik hayatına sokmak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Türkiye’nin de imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan haklar konusunda toplumu bilgilendirmek ve çeşitli etkinliklerle bu konuyu gündemde tutmak olan "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Güzeldir" projesinin önemli ortakları ve destekçileri var:

Ana hedef çocuklar

Akbank, Çocuk Tiyatrosu ve Hürriyet’le birlikte çocuklara hediye edeceği insan haklarını anlatan masal kitabıyla katılıyor yolculuğa.

Canon, yolculuğun fotoğraf çekimlerini, daha sonra hazırlanacak kitabını ve belgeselini destekliyor. Yol boyunca fotoğrafları Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri çekecek.

Uluslararası Af Örgütü, garlarda haklara yönelik atölye çalışmaları düzenleyecek ve materyaller dağıtacak.

Tarih Vakfı’nın, "Hikayemi Dinler misin?" adlı etkileyici sergisi, Hürriyet Hakkımızdır treni ile Kars’tan Edirne’ye Türkiye’yi dolaşacak.

Konda, "hak algısı ve talepler" üzerine bir araştırma yapacak. Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar da etkinliklere katılacak, mesajlarıyla projeye önemli katkılarda bulunacak.

Tren her şehirde, o şehrin yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve hakla buluşacak.

Renkli vagonlar

Bir lokomotif ve 10 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni’nde, bir tiyatro sahnesi, bir konferans vagonu, ekibin çalışacağı ofisler, tren ve demiryolunun tanıtılacağı "Tren Güzeldir" vagonu ve proje ekibiyle konukların konaklayacağı konforlu kompartmanlar bulunuyor. Tren, şehirlerin insan hakları konusundaki önceliklerini belirleyerek, halkın taleplerini tüm Türkiye’ye duyuracak. Ağırlıkla "eşit eğitim hakkı", "zorla evlendirme", "şiddetten uzak yaşama", "farklılıklara saygı, ayrımcılığa son" gibi konular üzerinde duracak. "İnsan Hakları" ve "aile içi şiddet" konusunda interaktif eğitim çalışmaları yapacak.

Yazarlar da geliyor

Proje, Hürriyet Gazetesi yazarlarının okuyucularıyla bir araya gelerek sohbet etmelerini de sağlayacak. Ayrıca bazı yerlerde Hürriyet Gazetesi’nin yazı işleri toplantısı trene taşınacak ve ertesi günün gazetesi trende yapılacak toplantı ile şekillenecek. Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin bu yolculuğu, uluslararası yarışmalara katılması hedeflenen bir belgesele de ilham verecek. CNN Türk trenden ve gardan canlı yayın yapacak.

Gidilecek şehirler

Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Samsun, Malatya, Elazığ, Muş, Bitlis-Tatvan, Van, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Mersin, Karaman, Niğde, Kayseri, Kırıkkale, Çankırı, Karabük, Zonguldak, Ankara, Eskişehir, Afyon, Konya, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Uşak, Manisa, Balıkesir, Bandırma, Kütahya, Bilecik, Adapazarı, İzmit, Kırklareli, Edirne, İstanbul.

Herkes hakkını öğrenecek

"Hürriyet Hakkımızdır" sloganıyla 30 Haziran’da Kars’tan yola çıkacak olan ve TCDD ile ortak yürütülen proje kapsamında düzenlencek etkinliklerde vatandaşlar, haklarını bilmek, savunmak, aramak, korumak konularında tartışacak, soru soracak, bilgilenecek. Geniş bir yelpazedeki etkinliklerde Türkiye’nin 43 ilindeki tarihi tren garları, bir demokrası platformu, bir serbest kursu haline gelecek. Hürriyet’in yazarları da bu etkinliklere renk katacak.

Masal içinde masal

Trenin tiyatro vagonu 27 kentin garında açılacak ve Akbank Çocuk Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Masal Masal İçinde"yi çocuklar için oynayacak. Masal Masal İçinde, bir masallar toplamı. Çocuklara birçok değeri mesajla ileten, düş gücü gerektiren ve seyrettikten sonra üzerine konuşulması gereken bir oyun. Bulut’un, Rüzgár’ın, Güneş’in başrolde olduğu bu masal dünyası, aslında küçüklere olduğu kadar büyük çocuklara da sesleniyor. Ayrıca her masal arasında, bugün sahip olduğumuz ama varlıklarından çok haberdar olmadığımız, insan olmaktan kaynaklanan haklarımıza da vurgu yapılıyor. Oyunun sergileneceği trende ayrıca, Doğan Egmond tarafından hazırlanan insan haklarına dair masal kitabı, Akbank ve Hürriyet Gazetesi tarafından çocuklara hediye edilecek.

Bir ’insan’ın hikáyesi

Tarih Vakfı’nın "Hikáyemi dinler misin? Tanıklıklarla Türkiye’de İnsan Hakları ve Sivil Toplum Sergisi" trenle Türkiye’ye taşınacak. Sergi, Türkiye’de yaşayan 32 insanın, birbirinden çok farklı hayat hikayelerini ve kişisel insan hakları mücadelesini anlatıyor. 2 metre 10 santimlik 250 pano, 32 modül ve 228 sayfadan oluşan serginin tamamını trenle taşıyıp garlarda sergilemek mümkün olmadığı için, projede daha önce 20 şehri dolaşan serginin daha küçültülmüş bir hali yer alacak.
__________________

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.432
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
HÜrrİyet Hakkimizdir Trenİ, Sİzİn İÇİn Gelİyor 10.06
« Yanıtla #1 : 11 Haziran 2008, 22:41:09 »
Haber İçin Sağol