Gönderen Konu: İhracat ve İnŞaattan kazandi kolej -Ünİversİte patronu oldu 15.07  (Okunma sayısı 401 defa)

Çevrimdışı black_wampir

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.705
  • Puan 501
  • Cinsiyet: Bay
  • Cassio Lincoln
    • MSN Messenger - dehset_genc_18@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • İyi Eğlenceler
    • E-Posta
İhracat ve İnŞaattan kazandi kolej -Ünİversİte patronu oldu 15.07

--------------------------------------------------------------------------------
Elbistanlı Kemal Gözükara, yıllarca matematik öğretmenliği yaptı. Babasının verdiği 30 bin liraya, payına düşen köydeki tarlayı da satarak ekleyip sermaye yapan Gözükara, deri konfeksiyon ihracatçısı oldu. 4 yıl süren bu işten kazandıklarıyla da inşaat işine geçiş yaptı. Gözükara, sonunda bir kolej ile üniversite kurup mesleğine patron olarak döndü.

KAHRAMANMARAŞ’ın Elbistan ilçesi Eldelek Köyü’nde doğan ve öğretmen okulu sınavlarını kazanıp Adana Düziçi Öğretmen Okulu’nu bitiren Kemal Gözükara, daha sonra Gazi Fen’i de bitirip, matematik öğretmeni oldu. Elbistan Mükremin Halil Lisesi ve Bahçelievler İzzet Ünver Lisesi’nde yıllarca matematik öğretmenliği yapan Gözükara, öğretmenliğin sağladığı ekonomik imkánlarla ideallerini gerçekleştiremeyeceğini anlayınca, çok sevdiği mesleğini bırakarak babasının verdiği parayla, payına düşen bir tarlayı da satıp ihracatçı oldu. 4 yıl kadar deri konfeksiyon ihracatı yapan Kemal Gözükara, bu ticaretten kazandığı paralarla inşaat işine girdi. Çok sayıda arsa aldı ve İstanbul’un rant getirisinin de etkisiyle işlerini büyüttü. Gözükara şu anda Arel Koleji’nin sahibi ve Arel Üniversitesi’nin Mütevelli Heyet Başkanı olarak yoluna devam ediyor.

70 milyon dolar

70 milyon dolara yakın bir harcamayla yapımını tamamladığı Arel Üniversitesi Tepekent Kampusu’nda bu yıl 4 bin 200 öğrenci ders başı yapacak. Yaklaşık 1000 kişilik istihdamı olan bir eğitim grubunu yöneten Gözükara, "Bana ’ne iş yapıyorsun’ diye sorduklarında ’öğretmenim’ diyorum. Çünkü benim mesleğim bu ve hayatım boyunca eğitim alanında büyük işler başarmak istedim" diye konuşuyor.

Arel adının inşaat şirketini kurarken ortaklık yaptığı Ercihan Ekşi’nin memleketi Arapgir ile kendi memleketi Elbistan’ın ilk iki harflerinin birleşmesi olduğunu belirten Kemal Gözükara, daha sonra ortağıyla yollarını ayırdıklarını ve eğitim yatırımlarına kendisinin devam ettiğini söylüyor. Gözükara şöyle başlıyor anlatmaya: "Doğduğum köy, şehre 4.5 kilometre bir ova ortasındaydı. Ailemiz çiftçilikle geçinirdi ama köyümüz eğitime çok önem veriyordu. Bizden önceki kuşaklarda hep okumuştu. Babam İstiklal Harbi gazilerindendi ve madalyası da evin en küçüğü olarak halen bende emanettir. Öğretmen okulu sınavına girdim ve Adana Düziçi Öğretmen Okulu’na gittim. Orayı bitirdikten sonra da Ankara Gazi’de Fen Bölümü’nü bitirdim. Öğretmenliğe ise Elbistan Mükremin Halil Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak başladım. 5 yıl memleketimde öğretmenlik yaptıktan sonra askere gittim. Askerlik dönüşü İstanbul Bahçelievler’deki İzzet Ünver Lisesi’ne öğretmen oldum"

Para kazanmak için

Bahçelievler’de öğretmenlik yaparken hayatı daha iyi tanıdığını belirten Kemal Gözükara, 1974’te öğretmenliği bırakıp ticarete atılma kararı aldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Öğretmenliği bıraktım çünkü kazandığım beni tatmin etmiyordu. Babam bana 30 bin lira kadar nakit destek vermişti. Buna bir de tarla satıp ekledim. 4 yıl boyunca deri konfeksiyon ürünleri ihracatı yaptım. Çok iyi para kazandım. Sonra inşaatta karar kıldık ve Arel Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurduk. İnşaat işine giriş yaptık."

Öğrencinin tek kuruşunu almadan kampus yaptım

1990’lardan itibaren de bir üniversite kurma hayaliyle yoluna devam ettiğini anlatan Kemal Gözükara, şöyle konuşuyor: "Ancak ben ’önce üniversiteyi kur, öğrenciyi al, sonra onun parasıyla kampus yap’ mantığına karşıydım. Bu yüzden öğrencinin tek kuruşunu almadan önce, kendi sermayemle yaklaşık 70 milyon dolar harcayıp Tepekent’teki kendi arsam üzerine kampus yaptım. 67 bin metrekare kapalı alanı olan bir kompleks kurdum. Kampusun tapusunu da İstanbul Arel Üniversitesi’ne devrettim. Geçen yıl ek kontenjandan 700 öğrenci almıştık ve onlar Sefaköy’de yine bana ait olan binada eğitime başlamıştı. Bu yıl Tepekent için 4 bin 200 öğrenci alacağız. Tepekent’te öğretim üyeleri için 21 havuzlu villa da yaptım. Ayrıca öğrenciler için de 25 villa tahsis ettim ki bunlar da 300 öğrenci kalabilecek. Bizde tıp fakültesi yok. Fen Edebiyat, İktisadi İdari Bilimler, Mühendislik- Mimarlık, Güzel Sanatlar, İletişim fakülteleri var. Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Meslek Yüksek Okulu’muz da çok iddialı. Sefaköy’deki yerimiz de büyük. 20 bin metrekare kapalı alana sahip ve 100 sınıfımız var. Bu binayı da 1989’da yapmıştım. Üniversiteye 1 YTL’ye kiraya verdim."

İlk proje Arel sitesi sonra kolej

KEMAL Gözükara, inşaat işine Bahçelievler Yenibosna Radar’da 1982’de aldığı arazide başladığını belirtiyor ve burada 3 bin konutluk Arel Sitesi’ni yaptıktan sonra 1987’de de aynı yerde Arel Koleji’nin temelini attığını anlatıyor. Gözükara, şöyle devam ediyor: "O yatırım bana çok para kazandırdı. Hatta o arsadan kalan son parçayı da yakın zamanda İkebana evleri olarak kat karşılığı verdim. 1987’de temelini attığım koleji 1989’da tamamladım. 28 binmetrekare kapalı alanı olan çok güzel bir okul oldu. Eğitime yatırım yaptım çünkü ben bir öğretmenim ve beynimde hep eğitim vardı. Her yaptığım işten para kazınıyordum ama eğitimle uğraşmak bambaşka bir huzur veriyordu. Şu anda kolejde 2 bin 350 öğrencim var. Oraya bir spor ve kültür kompleksi de yaptım."
Alayına Tarsus !