Gönderen Konu: İmamin Kizi ÖĞretmen Olmak İstİyor, Ama BaŞÖrtÜsÜyle 10.06  (Okunma sayısı 240 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.429
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
İmamin Kizi ÖĞretmen Olmak İstİyor, Ama BaŞÖrtÜsÜyle 10.06

--------------------------------------------------------------------------------
Türkiye’nin önde gelen sosyologlarından Nilüfer Göle, Sosyolog Prof. Şerif Mardin’in tartışmaya açtığı "Öğretmen imama yenik düştü" değerlendirmesine, Taha Akyol’un CNN Türk’teki programında farklı bir boyut getirdi. Göle, "İmamın kızı öğretmen olmak istiyor, ama başörtüsüyle" diye konuştu.
SOSYOLOG Nilüfer Göle, CNN Türk’te Taha Akyol’un sorularını yanıtladı. Nilüfer Göle, "Modern Mahrem" adlı kitabının değerlendirildiği programda, Akyol’un "Şerif Mardin Hoca, şöyle bir iddia ortaya attı: Cumhuriyet, iyi, doğru, güzel, estetik, felsefi, ruhani, manevi, değerler konusunda derinlikli bir yapı oluşturamadı, o yüzden İslami geleneği temsil eden imam kazandı, Cumhuriyeti temsil eden öğretmen kaybetti. Siz yeni sosyolojiye vakıf, kuşak bir sosyolog olarak ne diyorsunuz" sorusuna şöyle yanıt verdi:


"Şerif Mardin Hoca’nın metaforuna devam edersek; yani eğitim ve öğretmen cumhuriyeti, imam da İslamiyeti temsil ediyorsa; imamın kızı bugün öğretmen olmak istiyor, ama başörtüsüyle. Biz bekliyorduk ki imamın kızı öğretmen olmak istiyorsa, bize benzeyerek olsun. Aslında kendine benzeyerek mahrem öğretmeni olmuş oluyor, ama imama da tam benzemiyor. Tamamen seküler moderne de benzemiyor, geleneksel İslama da benzemiyor. Bütün mesele burada. İkisini de pozitif söyleyebilirsiniz, benim modern mahrem dediğim gibi, ikisi birbirini değiştiriyor.(...) Mahremiyeti olmayan bir modernlik olamaz."

Başarısız olmamış

Nilüfer Göle, Şerif Mardin’in saptamalarında doğruluk payı olduğunu, yani Atatürk modernleşmesinin geleneklerden koparak, daha ara kurumları yok ettiğini, dışladığını, bir şekilde toplumun eti kemiği olan kumaşını biraz dağıttığını belirtti. Göle, "Modernleşme, bizi bir çeşit kültürel erozyona da uğratıyor diyebiliriz. Ama imamın kızı da öğretmen olmak istiyor, sorun da buradan çıkıyor. Açıkçası benim görüşüm bu. O anlamda demek ki Atatürk değişimi o kadar da başarısız olmamış" dedi.