Gönderen Konu: İselİ Kizlardan GÖrme Engellİlerİn Hayatini DeĞİŞtİrecek BuluŞ 04.06  (Okunma sayısı 238 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Denizli'de lise öğrencisi 2 kız, görme engellilerin hayatını değiştirecek "Sengör" ismini verdikleri baston yaptılar.
Denizli Özel Servergazi Ufuk Lisesi Sayısal Bölüm 10.sınıf öğrencileri Sümeyye Tokat ve Ayşe Türk, görme engellilerin yolda yürürken zorlanması ve önüne gelen nesnelere çarpmasını engellemek için baston icat etti. Üzerinde sensörler bulunan ve herhangi bir kişi veya nesneye 90 santimetre yaklaşıldığında hem titreşim yapan, hem de sinyal sesi veren baston yapan Sümeyye Tokat ve Ayşe Türk, bu başarılarını uluslararası bir yarışmada altın madalya alarak taçlandırdı. Geçen ay Bosna-Hersek'te düzenlenen ve 100 projenin yarıştığı Genç Mucitler Fizik Proje Yarışması'na "Sengör" bastonu ile katılan liseli öğrenciler altın madalya kazandı.


Sümeyye Tokat, annesinin 2 yıl görme engelliler okulunda görev yaptığını belirterek, "Annem bana, 'İnsanlar için yararlı bir şey yapmak istiyorsan, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak bir şey yap' dedi. Annemle birlikte ne yapabileceğimizi düşündük. Görme engelliler yürürken çok zorlanıyorlar ve önündeki nesnelere çarpıp, düşüyorlar. Bunu engellemek için bir proje geliştirdik. Sengör ismini verdiğimiz bir baston yaptık. Bu baston 90 santim ileride olan cisimleri gördüğünde sensörler sayesinde titreşim veriyor ve ses çıkarıyor. Bu sayede görme engelli kişi, hiç bir şeye çarpmadan ilerleyebiliyor" dedi. Projenin yaklaşık 600 YTL'ye mal olduğunu belirten Sümeyye Tokat, "Bunun benzeri bastonlar yurt dışından 3-4 bin dolara getiriliyor. Onlar da sadece titreşim özelliği var" diye konuştu.

Projenin diğer ortağı Ayşe Türk ise, "Projemiz Bosna-Hersek'te düzenlenen genç mucitler fizik proje yarışmasına katıldı. 60 uluslararası, 40 ulusal olmak üzere toplam 100 projenin yarıştığı yarışmada altın madalya kazandık. Görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak bir proje geliştirdiğimiz için mutluyuz" dedi.