Gönderen Konu: Lösemi hastalarına büyük umut  (Okunma sayısı 375 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Lösemi hastalarına büyük umut
« : 10 Eylül 2007, 09:01:44 »
ANTALYA (İHA) - Dünya Kemik İliği Donör Federasyonu (WMDA) Stratejik Araştırmalar Alt Komite Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası Koordinatörü Doç. Dr. Sarper Diler, yapılan araştırmalar sonucunda, lösemi hastaları için tam uygun olmayan donörlerinden de başarılı sonuçlar alınabileceğini açıkladı.

Antalya Belek Otium Zeynep Otel'de yapılan 10. Ulusal Tıbbi Biyoloji ve Genetik Kongresi'nde ilk kez açıklanan araştırma sonuçları, lösemi ve diğer kemik hastaları için umut vaat ediyor. Artık, hiç vericisi olmayan bir çok lösemi hastası için bile kemik iliği nakli yapılabilecek.
 
Dünya Kemik İliği Donör Federasyonu Stratejik Araştırmalar Alt Komite Başkanı Doç. Dr. Sarper Diler tarafından kongrede ilk kez açıklanan araştırma sonuçları, lösemi ve kemik hastaları için umut oldu. Araştırmanın sonuçlarına göre hiç vericisi olmayan bir çok lösemi hastası için bile kemik ilgili yapılabilecek. Doç. Dr. Diler'in 19. kromozomda yer alan genlerin tespiti ile, "Katil Hücre" reseptör gen uyumu ve bağlandıkları hücrelerin yüzeyindeki moleküllerin uyum ve uyumsuzluğunun araştırılması sonucunda, tam uygun olmayan akraba donörlerinden de başarılı nakiller yapılabileceği belirlendi.

Doç. Dr. Sarper Diler, akraba dışı nakillerde daha uygun verici bulabilmek amacı ile benzer stratejilerden yararlandıklarını, bu önemli araştırma sayesinde akraba dışı kemik iliği nakil başarısının artacağını söyledi. Doç. Dr. Sarper Diler, hem kardeşten hem de akraba dışından daha uyumlu donörlerle ilgili gen uyum çalışmalarının, Amerika ve gelişmiş Avrupa ülkeleri ile eş zamanlı olarak Türkiye'de İstanbul Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankası tarafından kullanılmaya başlandığını açıkladı.


Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive