Gönderen Konu: Sahte Şeyh, 'İmar Oyunuyla' Mera Alanini Gerİ Aldi 07.06  (Okunma sayısı 305 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
İstanbul’un Tuzla ilçesine bağlı Akfırat Beldesi’nde, beş yıl önce jandarma operasyonuyla çete suçundan tutuklanan, 15 kadınla harem kurduğu çiftliğine "mera alanı" olduğu gerekçesiyle yıkılıp el konulan sahte şeyh Yaşar Yılmaz, aynı araziye bu kez imar oyunuyla geri döndü.
Belde belediyesinin vatandaşlardan muvafakat belgesi alıp Tarım İl Müdürlüğü’ne başvurması üzerine Valilik Mera Komisyonu araziyi mera vasfından çıkarıp kamu ortak alanı olarak tahsis etti. Belediye, 166 dönümlük araziden, Yaşar Yılmaz’a 25 dönüm, oğlu Enes’e iki dönüm, Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız’a 900 metrekare, oğlu Enes Yıldız’a 13 dönüm hissenin metrekaresi 20 YTL’den (gerçek değerinin 1/13’ü) hisse sattı. Yaşar Yılmaz, belediyenin tümüyle yasadışı olduğu belirtilen bu işlemleriyle, daha önce zorla atıldığı çiftlik arazisine bu kez sınırları daha da genişletilerek dönmüş oldu.


TOKİ’ye kalan arazi

TOKİ’ye kalan arazinin yüzde 80’lik bölümünün ise mezarlık olduğu bildiriliyor. Belde halkından 23 kişi kısa süre önce topluca İstanbul Valiliği’ne başvurarak, konuyla ilgili şikayette bulunmuştu. Vatandaşlar, İmar Kanunu’nun 18’nci maddesi uygulanarak ile belediye hizmet alanı, lise alanı ve belediye fakirler ve yatıevi olarak planlanan arazinin mera vasfından çıkarılması için toplanan muvafakatnamelerdeki imzaların sahte ve bazı isimlerin ölü olduğunu öne sürmüştü. Yasa, kamu ortak alanı olarak tahsis edilen arazilerin kişilere satışını yasaklıyor. Başkan Yıldız’ın arazisinin de bu işlemlerle büyüdüğü tapulama olayı, dört yıl İmar Müdürlüğü, iki yıl Özel Kalem Müdürlüğü ve başkan danışmanlığı yapan, bir süre önce temizlik işleri müdürlüğüne atanan Hüseyin Çelik’in savcılığa yaptığı suç duyurusuyla ortaya çıktı. Son yerel seçimlerde AKP’li Başkan Yıldız’ın yüzde 96 oy aldığı beldede halk, kendini mehdi ilan eden Edeb tarikatının şeyhi Yılmaz’a bağlı, kapalı bir hayat sürüyor.

Sahte imzayla

Akfırat Belediyesi 2004’teki yerel seçim zaferinin ardından, beldenin mera alanı olarak kullanılan arazisini 18 imar uygulamasıyla belediye hizmet alanı, spor alanı, okul alanı, mezarlık alanı olarak projelendirdi. Vatandaşlardan 2005’te muvafakatname toplayan belediye, 166 dönümlük arazinin mera vasfından çıkarılması için tarım il müdürlüğüne başvurdu. Valilik’te Mera Komisyonu toplandı ve arazinin belediye hizmetlerinde ve halkın ihtiyaçlarında kullanılmak üzere mera vasfının değiştirilmesine karar verdi. Kararla birlikte arazi, Milli Emlak’a geçmiş oldu. 2007 Mart ayında TOKİ bu araziyi yasanın kendisine verdiği yetkiyle Temmuz 2005’te toplu konut alanı ilan etti. Belediye tam bu aşamada araziyi 18 Madde uygulamasına aldı.

Yeniden tapulandırma

Belediye, daha önce 18 Madde uygulamasıyla sahte şeyh, oğlu, belediye başkanı ve oğlunun başka yerlerde bulunan küçük gayrimenkullerinin yüzde 40’ına kadar olan bölümlerini kamulaştırmış, kalan yüzde 60’lık bölümleri yeniden tapulandırmıştı. Bu tapulu bölümler, yeni bir imar uygulamasıyla kağıt üstünde kaydırılarak TOKİ’ye tahsis edilen 166 dönümlük araziye hisselendirildi. Yasadışı olarak kamu alanı olarak ilan edilen araziye başka bir yerden hisse kaydırıldıktan sonra satış işlemine geçildi. Yasaya göre TOKİ adına araziden satış yapma yetkisi bulunan belediye, başka yerden tapularını kaydırdığı başkan, sahte şeyh ve oğullarına hisseleri dışında dönümlerce araziyi metrekaresi rayiç bedelinden 13 kat daha düşük bir rakama, 20 YTL’ye sattı. Yaşar Yılmaz’a satılan arazi miktarı da 25 dönümü buldu. Yılmaz, bu işlemle 5 yıl önce üzerinde çiftlik kurup oturduğu ve merayı işgal etti diye zorla çıkarıldığı aynı yere dönmüş oldu. Satışlar geçtiğimiz günlerde tapuya tescil edildi. Bedava denilebilecek bu satışlardan TOKİ’nin kasasına 1 milyon 200 bin YTL gireceği bildirildi.

Bur arada, aykırı yürütülen ve tapuya kaydedilerek sonlandırılan bu işlemler, Akfırat Belediyesi’nde 7 yıldır çalışan, 2002-2006 arası Fen İşleri ve İmar Müdürü, 2006-2008 arası özel kalem müdürü ve başkan danışmanı olarak görev yapan ve tenzili rütbe ile temizlik işleri müdürlüğüne atanan Hüseyin Çelik’in Tuzla Cumhuriyet Başsavcılığı’na Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız, oğlu Enes Yıldız ve Belediye Hesap İşleri Müdürü Şahin Yiğit hakkında yaptığı suç duyurusu ile ortaya çıktı.