Gönderen Konu: Şanlıurfa Valisi Yavaşcan: 16.07.08  (Okunma sayısı 290 defa)

Çevrimdışı black_wampir

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.705
  • Puan 501
  • Cinsiyet: Bay
  • Cassio Lincoln
    • MSN Messenger - dehset_genc_18@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • İyi Eğlenceler
    • E-Posta
Şanlıurfa Valisi Yavaşcan: 16.07.08
« : 16 Temmuz 2008, 15:34:26 »
Şanlıurfa Valisi Yavaşcan: 16.07.08

--------------------------------------------------------------------------------
Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan ilk kez ekimi yapılan Aspir bitkisinin hasadına katıldı. Vali Yavaşcan birçok alanda kullanılan 'Aspir Bitkisi' ekiminin bölgede yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

GAP Toprak Su ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce Birecik ilçesine bağlı Ilgar Köyü'nde düzenlenen 'Aspir Bitkisi Hasadı' ve 'Tarla Günü'ne Vali Yavaşcan'ın yanı sıra Birecik Kaymakam Vekili ve Suruç Kaymakamı Muhittin Pamuk, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin ve Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman ile çevre köylerden çok sayıda çiftçi katıldı.

Veysel Durap'a ait tarlada düzenlenen Aspir Hasadı'nda bir konuşma yapan Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan, bu yıl etkili kuraklık nedeni ile bölge çiftçisinin zarar gördüğünün altını çizerek, bölgede yaşanan kuraklık nedeni ile hükümetin çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yavaşcan, geçen yıl düzenlenen tarla gününde ilk kez 'Kanola Bitkisi' ekiminin yapıldığını ancak yeterli verimin alınamadığına dikkat çekerek, "Ekimi yapılacak bitkiler dikkatle ve özenle seçilmeli. Aspir bitkisi de son derece önemli olan ancak bölgemizde çiftçimizin fazla seçim yapmadığı bir bitkidir." diye konuştu.

Son olarak Vali Yusuf Yavaşcan, yağlı bitkileri ekecek çiftçilerin tarım il müdürlüğü yetkililerinden ekim öncesinde detaylı bilgi almalarının kendileri için faydalı olacağını söyledi. Konuşmaların ardından Vali Yavaşcan ve beraberindeki heyet çiftçilerle birlikte aspir bitkisi ekili tarlada incelemelerde bulundu.

Bu arada daha çok deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetişen Aspir Bitkisi, biodizel yakıtı, bitkisel ilaç, hayvan yemi, gıda ve kumaş boyasında kullanılmasının yanı sıra zeytin yağı kalitesinde O**** 6 ve O**** 9 içeren 2 ayrı tipi bulunan bir bitki. Yağı yemeklik olarak da kaliteli olan bitki, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetiştirilen bir yağ bitki olma özelliğini taşıyor.
Alayına Tarsus !