Gönderen Konu: Tarİhİ Kayserİ Evlerİ Yenİden Hayat Buluyor 04.06  (Okunma sayısı 258 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Tarİhİ Kayserİ Evlerİ Yenİden Hayat Buluyor 04.06
« : 04 Haziran 2008, 22:22:00 »
Kayseri'nin Tavukçu Mahallesi'nde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi Kayseri Evleri'nin restorasyon projesinin ilk etabında sona yaklaşıldı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nce restore ettirilmekte olan 100 yıllık evlerden 7'sinin yıl sonunda kullanıma hazır hale geleceği bildirildi.
Mülkiyeti Erciyes Üniversitesi'nden Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne geçen 7 adet tarihi Kayseri evi restore edildikten sonra kültür merkezine dönüştürüp kiraya verilerek işletilecek. Türk musikisi eşliğinde Kayseri yemeklerinin ikram edileceği, il dışından gelecek konukların ağırlanacağı, çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin icra edileceği evlerin restorasyon projesinin ilk etabı için 3 milyon YTL harcanması öngörülüyor. Projenin ikinci etabı olarak da bölgedeki 8 tarihi ev kapsam içine alındı.


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, düzenlediği görsel brifingle çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Özhaseki, burada yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 yıllık tarihe sahip olan ve Kayseri kültürüne özgü olarak inşa edilen evlerin restorasyon projesinin 15 evde sürdüğünü belirtti. Bölgede kültürel bir ada oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Özhaseki, şöyle dedi:

"Amacımız Kayseri'yi simgeleyen buradaki yaşanılan mekanları ayağa kaldırılması kayseri tarihinin ayağa kaldırılması ve miras olarak bırakılması. Geçmişi sahip çıkma adına büyük bedelleri gözden çıkarttık. 15 parsel ayağa kaldırıyor. Tarihi eser kamuya ait ve şahıslara ait tarihi eser var. Bunlar için istimlak kararı aldık. Bulunduğumuz yerde Kayseri Mahallesi oluşturmak Kayseri kültürünü yaşatacak öğeleri yer vermek. Kullanılan mekan olduğunda buranın yaşamasını sağlamak. Sadece restore edip açığa çıkartıp bırakma istemiyoruz. 7 konak bitme aşamasına geldi. Bu sene sonunda bitecek. Özel işletmeciye kiraya verilecek. Kayseri'nin geçmişi canlanacak burada. Burada 15 parsellik bir ada çıkıyor. 10 kadar daha düzgün ev var burada. Korumaya değer olan eserler. İstimlak kararı aldık ve sahiplerine haklarını ödüyor. Projeler tek tek çizilecek. Orada Güzel Sanatlar ve mimarlık fonksiyonu yükleyeceğiz. Bu çevrede koruma ev varsa gücümüz yettiği kadar bakacağız. 7 ev için 3 milyon üzerinde bütçe koyduk. Diğerleri içinde sınırsız bütçe koyduk. Tarihi ayağı kaldıracağız. 2005 yılında ihaleyi yaptık. O kadar ince iş var ki zaman alıyor. Aslına sadık kalarak düne ne varsa bugüne yansıtmak."