Gönderen Konu: Tokİ BaŞkani Bayraktar: 04.06  (Okunma sayısı 311 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Tokİ BaŞkani Bayraktar: 04.06
« : 04 Haziran 2008, 21:43:01 »
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, likör fabrikası arazisini yeniden satışa çıkaracaklarını, 20 gün içinde yeni ihaleye çıkacağını, daha fazla katılım beklediklerini ve masrafların eklenmesiyle fiyatın 1-2 milyon YTL daha artmış olacağını bildirdi.

Bayraktar, dünyadaki ekonomik krizin yansımasından dolayı Türkiye'nin stres yaşadığını söyleyerek, "Türkiye'de şu anda stres durumu var. Stres bütün ekonomik akışkanlığı, ekonomik sinerjiyi bastırıyor, durduruyor. Böyle bir oluşum var ama bütün bunlara rağmen 2009 yılının ikinci yarısından sonra özellikle konut sektöründe yeni bir canlanma, hareket olması kaçınılmazdır" dedi.



8. Gayrimenkul Zirvesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan Bayraktar, demir fiyatlarındaki artışın konut fiyatlarına yansımasına yönelik soruya ABD'de başlayan mortgage krizinin dünyadaki yansımalarının Türkiye'ye de serpinti şeklinde yaşandığını dile getirdi. Bayraktar, kriz dışında, demir fiyatlarının yüzde 100'e varan oranda artmasının, diğer ana inşaat girdi maliyetlerinde de yine demirden kaynaklı ve kendisinden oluşan fiyat artışlarının Türkiye'deki konut üretimini bundan sonraki süreç zora soktuğunu söyledi.





-"TÜRKİYE'DEKİ STRES EKONOMİK AKIŞKANLIĞI, SİNERJİYİ BASTIRIYOR" -





Konuta talebin azlığı ve Türkiye'deki konut kredisi faizlerindeki yüksekliğinden dolayı konut piyasasındaki duraklamanın yanı sıra, önümüzdeki süreçte konut üretimindeki fiyat artışları nedeniyle yeni bir çatallanma ve ters pozisyonun ortaya çıktığına işaret eden Bayraktar, şu anda konut satılmadığını ama yeni oluşacak konutlarda yüzde 30'lara yakın fiyat artışlarının görülebileceğini vurguladı.


Bayraktar, şimdi yatırım için stok alım yapanların kar edeceğini dile getirerek, "Şu anda stok alımları görüyoruz. ABD'de de Türkiye'de de var bu. 10 taneden tutun da 500 adede kadar konut alanlar var yatırım için. Bu yarın öbür gün konut fiyatlarının çok fazla patlayacağının göstergesi. Çünkü kaçılmaz, hiç bir yatırımcı harcadığı paradan daha düşük fiyata bunu normal olarak satmaz. Belki satıyor ama ya borcu var ya kredi kullanmış onun için bunu düşük fiyatla satmak zorunda" diye konuştu.


Bu stoklar eridiğinde, yatırımcıların, borçlarını ödeyecek kadar para bulduklarında ellerindeki diğer konutları bu fiyatlardan satmayacaklarını kaydeden Bayraktar, konut fiyatlarında ileriye yönelik bir artışın kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Bayraktar, konut piyasası durduğu zaman müşteri havuzunda birikme olduğunu ve müşterinin, taleplerini ertelediğini belirterek, şişen müşteri havuzunun daha sonra patlama yaptığını ve inşaat sektöründe konut sektöründe talep çoğalması, fiyat artması yaşandığının altını çizdi.


Dünyadaki ekonomik krizin yansımasından dolayı Türkiye'nin stres yaşadığını anlatan Bayraktar, "Şu andaki statik durumla ilgili. Türkiye'de şu anda stres durumu var. Stres bütün ekonomik akışkanlığı, ekonomik sinerjiyi bastırıyor, durduruyor. Böyle bir oluşum var ama bütün bunlara rağmen 2009 yılının ikinci yarısından sonra özellikle konut sektöründe yeni bir canlanma, hareket olması kaçınılmazdır" dedi. Bayraktar, bir kısım konut üreticisinin, borç ödeyebilmek için ellerindeki malları zararına satmak zorunda olduğunu vurgulayarak, Türkiye'deki hem yap sat sektörünün, hem de devlete iş yapan yüklenici kanadındaki konut yapımcısı müteahhitlik sektörünün şu anda zor durumda olduğuna dikkat çekti.


Demirdeki aşırı fiyat artışları için kararname beklediklerini bildiren Bayraktar, "Devletin bir kurumu olarak hükümetimizi ve bu işle ilgili olan bakanlarımızı zorluyoruz, bunlara problemleri arz ediyoruz. Çok yakında bu yasa çıkacak ve kararname ile müteahhitlere bu farkı vereceğiz. Ama bunun yanında yap saçtı müteahhitlerimizi desteklememiz lazım. Demir üreticisi ülkeyiz ve dünyada 11. durumdayız. O kanatta da bir takım iyileştirmeler yapmak için çalışıyoruz" diye konuştu.





-"LİKÖR FABRİKASI YENİDEN İHALEYE AÇILACAK"-





Bayraktar, TOKİ'nin projelerine de değinerek, göreceli olarak biraz daha dikkatli gitmeye başladıklarını anlattı. Bayraktar, "Önümüzde şu anda diyelim ki 50 bin konutluk acil ihale edilmesi gereken konut ihalesi var. Bunlardan çok acil olanları ihale ediyoruz, diğer işlerimizi biraz daha ince eleyip sık dokuma durumundayız" dedi. TOKİ'nin sadece konutun yanı sıra okul, sağlık ocağı, hastane, ticaret merkezleri, yol da yaptığını belirten Bayraktar, bunların ise çok ciddi mali yük getirdiğini kaydetti.


Bayraktar, devletten direk nakit para almayıp, kendi kaynaklarını lüks konut yapmak suretiyle, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle değerlendirdiklerini ve kaynaklarının büyük bir kısmını temin ettikleri için burada, bir duraklama olmasından dolayı kaynak girişlerinin durakladığını anlatarak şöyle konuştu:


"Şu anda kasamızdaki aktifler yaklaşık 8 katrilyon TL. Yaklaşık 5 milyar doların üzerinde bir alacak portföyümüz var. 3.5-4 milyar dolara yakın da elimizde hazır arsamız ve konutlarımız var, satışa hazır. Yani 12.5-13 katrilyon TL'lik bir alacak portföyümüz var. Bunları faize kapılmadan, faizle bunları kırmadan likidite etmeye çalışıyoruz. İndirim kampanyamız var onlarla likidite etmeye çalışıyoruz. Konut sertifikası üzerinde, tahvil ihracı üzerinde çalışıyoruz. Elimizde bir çok projeleri nakte çevirmeye çalışıyoruz."


Kısa sürede ciddi bir kaynak bulunmasıyla yine hızlandırılacağını söyleyen Bayraktar, şu anda devam eden projelerde bir aksamanın söz konusu olmadığını kaydetti. Bayraktar, şu anda TOKİ müteahhitleri için "Çok rahattır" denilemeyeceğini ifade ederek, "Onların da sıkıntılarını gidermek için elimizden gelen gayreti göstermek mecburiyetindeyiz" dedi.


İstanbul'da 3 milyonun üzerinde ev olduğunu, İstanbul'daki mevcut yapı stokunun ise yüzde 60'ının mutlaka yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, "Biz TOKİ olarak bu işi için kendimiz parçalıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile önümüzdeki dönemde el ele verebilirsek, İstanbul'daki ilçe belediyeleriyle daha iyi organize olabilirsek, devletin de, siyasi iradenin de bu işin içinde olması lazım, İstanbul'da çok büyük bir hamle başlatacağız. Kayabaşı'ndaki 50 bin konutluk projemizin büyük bir bölümünü deprem riski altındaki evlerimizle takas etmek suretiyle bunları pazarlayacağız" diye konuştu.


Likör Fabrikası arsasını yeniden satışa çıkaracaklarını bildiren Bayraktar, hasılat paylaşımına çıkacaklarını söyledi. Bayraktar, 20 gün içinde tekrar ihaleye çıkacağını aktararak, daha fazla katılım beklediklerini ve masrafların eklenmesiyle fiyatın 1-2 milyon YTL daha artmış olacağını belirtti.