Gönderen Konu: ''Yedek bırakmak istemedim''  (Okunma sayısı 729 defa)

Çevrimdışı m3t3d1nh0

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 15.446
  • Puan 9028
  • Cinsiyet: Bay
  • olm kişisel mesajdan sanane
    • MSN Messenger - m3t3_d1nh0@windowslive.com
    • Profili Görüntüle
''Yedek bırakmak istemedim''
« : 01 Haziran 2008, 06:45:31 »
A Milli Takımımız'ın kadrosunu 23 kişiye düşürdüğünü ve kadrodan çıkardığı isimleri basın toplantısı ile açıklayan Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim Yıldıray'ı çok fazla seçeneğin arkasında yedek bırakmak istemediği için kadrodan çıkardığını belirtti! İşte Terim'in açıklamaları!


İşte Terim'in açıklamaları :

"Yarın ümit ediyorum ki Servet de aramızda olacak. Hamit'in durumuna bakacağız ama Finlandiya maçına aşağı yukarı bu kadroyla çıkacağız. Son karşılaşmamızda ideale yakın ya da ideal bir ilk 11 sahaya süreceğiz."

Kadrodan çıkarılan oyuncularla ne zaman konuştuğu hakkında gelen soruyu Terim, "Oyuncularımla antrenmandan sonra konuştum. Üzüldüler tabii ki. Biz de üzülüyoruz ama kadro yapımız itibariyle böyle karar vermek zorunda kaldık. Çünkü yapılanırken ya da kadroyu yaparken birbirinin alternatifi olabilecek oyunculara daha fazla yer vermek zorundayız. Baktığımız zaman Nihat ve Semih'in olduğu bir kadroda Mevlüt de var. Halil'in olmaması gerektiğinde karar kıldık." şeklinde cevapladı.

Terim şöyle devam etti. "Aynı şekilde Yıldıray da uzun zaman bizle birlikte olamadı. Olduğu zaman 45 dakika görev aldı. Muhakkak herkes kendini turnuvaya hazırlamıştır ama baktığımız zaman Emre, Arda, Mehmet Topal ve Tümer gibi oyuncularımız arasında yedek kalması yerine kadrodan çıkarmayı uygun gördük."

"İbrahim Kaş için ise Gökhan ve Servet'in iyileşmesinden sonra Sabri ve Hamit ikilisinin de sağ tarafta daha uygun ve stoperlere yardımcı oludğunu düşünürsek böyle bir tercih daha uygun göründü. Uğur ve Hakan'ın da birbirini tamamladığını düşünürsek İbrahim'i kadrodan çıkarma karar aldık."

Tümer'in kadroda olmasına dair eleştiriler gelebileceği konusunda da konuşan Terim, "Emre'ye bir şey olursa yerine koyabileceğim tek oyuncu Tümer. Son maçta iyi değildi ancak bize elemelerdeki 12 maç boyunca çok yardımcı oldu. Dolayısıyla geride takılmanın anlamı yok. Onlara da bunu tavsiye ediyorum. Dün ve bugün benim için gerçekten zordu. Herkes bu kadronun bir parçası ancak 20+3 de bizim koyduğumuz bir kural değildir. Kimseyi kırmadan üzmeden devam edeceğiz. Ben abi olduğumu ve titiz davrandıımı düşünüyorum, başkası öyle düşünmeyebilir. Farklı 11'ler sürdüm sahaya ki yapabileceklerini görüp titiz bir seçim yapabilmek için. Yeni bir şey denemiyordum ama bazı şeyleri de denemek zorundaydım. Bildiğiniz gibi sakatlık sıkıntılarımız var. Deneme değil de test ettik diyelim, oynadıkları süreyi, mücadelelerini herşeyi. Herkesin Türk Milli Takımı'na elinden geldiğince yardım etmeye çalışacağına eminim." ifadelerini kullandı.

Terim açıklamalarını şöyle sürdürdü.
"Bu yapılar sahanın içinde esnektir. Hem hücumda hem defansta ikisine birden geçişleri çok iyi yapabilen bir milli takım düşünüyorum. Bu çizgiyi yakalayabileceğimize inanıyorum. Euro 2008'de bunların hepsini bir takım halinde yapmalıyız."

Kendisiyle yüzleşmesi sonucunda hangi sonuçlara vardığı hakkında gelen soruyu Terim, "Yüzleşmekten kastım şuydu. İyileri ve kötüleri, yanlışlarımızı yaptığımız analizlerle beraber tartışalım diye. Oyuncularımızla bunlar üzerinde bir hayli konuştuk. Günümüz futbolu ne kadar yetenekli olursanız olun olabildiğiniz kadar güçlü olmanızı gerektiriyor. Bunları paylaştık. Bu açıdan önemli. Hiç bir zaman tek forvet oynamadım. Pozisyon gereği gerek Nihat'ın yanında gerekse de arkadan gelen oyuncularla hücumu zenginleştirmeye çalıştık." sözleriyle yanıtladı.

Kadrodan çıkarılan oyuncuların takımla birlikte kalıp kalmayacağı sorularına, Terim "Biz onu baştan hallettik. İsteyen bizimle olur isteyen de gidebilir. Bu durum nedense bana kısa zaman öncesini ve geçen seneyi hatırlatıyor. Neredeyse her maçta Tümer ile ilgili soru geldi. 12 maçlık sürece baktığımızda Tümer bizim için çok önemli katkılar yaptı. Bir kadroyu oluştururken alternatif isimleri de düşünmek zorundasınız. Özellikle sol ayaklı oyuncumuz çok az. Tümer de önemli bir sol ayak. 4-3-3 sisteminde oynadığımız zaman Emre'ye çok yük binecek. Bu yükü azaltmak için Tümer'i kadroda tutmayı uygun gördüm." diyerek cevap verdi.

Terim kadro oluştururken yabancı ülkelerde forma giyen isimlere öncelik vermediğini dile getirerek "Ben ayrıca Avrupa'nın çeşitli yerlerinde oynayan oyunculara göre karar vermedim. Şu oyuncu şu kulüpte bu oyuncu bu kulüpte oynuyor diye hareket edilerek milli takım oluşturulmaz. Tümer 12 maçta çok iyi iş çıkardı. O'nun da morali son maçtan dolayı biraz bozuk ancak toparlayacaktır. Hem Tümer, hem Yıldıray, hem Arda, hem Emre'yi hep beraber koyamam. Mümkün değil. Bazı oyuncuları yedek bırakıp üzmektense bu şekilde dürüstçe söylemeyi uygun buldum. Tümer şu anda eleştirilebilir ancak bize 12 maç boyunca çok önemli katkılar yaptı" açıklamalarını yaptı.

Emre Belözoğlu hakkında gelen bir soruya da Terim "Emre çok önemli bir oyuncu. Oynamaması ya da az oynaması bir handikap ancak bizim için takım içi ve takım dışı çok önemli bir oyuncu. Her geçen yıl kuvvetleniyor. 10 gün sonra başlayacak bu turnuvada Emre'nin önemli bir silahımız olacağını düünüyorum. Gerek tekniği gerek hızı gerek oyun zekası ile Emre'nin bize önemli katkılar yapacağını düşünüyorum." ifadeleriyle yanıt verdi.

Defans hattı hakkında da açıklamalarda bulunan Terim sözlerini şöyle sürdürdü :
"Bizim kalemizi yüzüne döndürme ve adam markajında alandan adama geçtiğimizde dikkatli olmamız gerektiği çok açık. Yarın oyunda bir değişiklik de göreceksiniz. Çıkışlarımızda problem yaşıyorduk. Galipken oyunu tutma gibi de bir özelliğimiz olmalı. Zaman zaman topa basmanın da önemi var. Gökhan Gönül, Servet, Emre ve Hakan dörtlümüz olsaydı tabii ki daha iyiydi ancak orada Hamit ya da Sabri oynayacak. Özellikle defansımıza topun değil adamın önemli olduğunu hatırlatan çalışmalar yapıyoruz. Bu takımın hatalı olduğu maçlar olduğu gibi 5 maç gol yemediği süreç de oldu. Umarım öyle bir sürece gireriz."

"Bazen defanstan çıkmakta sıkıntı yaşıyoruz. Bazı oyuncularımız buna cevap veremiyor. Çıkışta hata yaparsak bizim için çok tehlikeli olur. Bizim niyetimiz topla çok çabuk çıkıp 2.sahada top oynamak. Her topu mümkün değilse, müsait değilse defansta oynamanın bir manası yok. Kafamdaki isimler değişti. Hepsi değil ama değiştirdiklerim var. Biz bir şeyi tartarken incelerken bir çok faktörü göz önünde bulunduruyoruz. Ama şu bir gerçek ki zor bir sabahtı. Çünkü herkes oynamak ister kimse ayrılmak istemez. Onlar da bizim evladımız. Tabii ki şu niye yok bu niye yok diye tartışmalar olacaktır ancak onların da bizim evladımız olduğunu düşünüyorum. Yaklaşımımız hep öyle oldu. Ama böyle bir karar verdik. Umarım hayırlısı olur. Bugün olmayanlar yarın aramızda olur."

Halil ve Yıldıray'ın kadrodan çıkarılmasının Almanya'nın gurbetçi oyuncular hakkındaki politikası sebebiyle olup olmadığı sorularına Terim "Ben bu yönden hiç düşünmedim. Kimsenini de düşüneceğini sanmıyorum bu arkadaşlarımız sağlam olduğunda milli takımımız için canla başla mücadele etti. Aynı soru Mevlüt için de sorulabilirdi. O da Fransa Ligi'nde 12 gol atmış. Ben çok açık söylüyorum Yıldıray'ı oynatamacayağımı söyledim. Öyle bir oyuncuyu yedek bırakmak istemedim. Belki Yıldıray yedek de kalmak isteyebilirdi ancak ben bu şekilde bir tercih yaptım. Bunu çok doğal buluyorum. Ancak bu konuyu ben ve arkadaşlarım çok iyi niyetli davrandık. Biz isteseydik buraya 23 kişilik bir kadroyla gelirdik. Ancak herşeyi santim santim düşündüğümüz için daha kalabalık bir kadroyla gelmeyi uygun bulduk. Bir çok marka dışarda kaldı. Bazen bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun herhangi bir kastı olamaz. Kim ne düşünürse düşünsün benim oyuncularıma karşı hiç bir zaman kastım olmadı." sözleriyle cevap verdi.

Servet hakkında da açıklamalarda bulunan Terim "Servet'in sakatlığından bu yana aşağı yukarı 15-20 gün geçti. Denemekten ziyade oynamasının bize ve kendisine getireceği fiziksel ve psikolojik faydayı düşünüyoruz. Doktorlar oynarsa yorgunlua bağlı bir sıkıntısı olabileceğini söyledi ancak böyle bir durum olursa değiştiriiz ancak oynayabildiği kadar sahada olmasını istiyorum."

Hazırlık kampını da değerlendiren Fatih Terim "Akülerini doldurdular. Seyircilerimizin de şefkat ve sınırsız sevgisiyle antrenmanlarımız yaptık. Takım konsantre. Ben akülerini sonuna kadar dolduracaklarını düşünüyorum. Kamptan son derece memnunuz umarım bu da turnuvaya en iyi şekilde yansır." dedi.

Sergen'e milli forma konusunda bir jest yapılıp yapılmayacağı hakkındaki soruya da "Düşünüyoruz, yakışır da Sergen'e. Milli takımımıza hizmet etmiş herekese düşünüyoruz. Ama takdir edersiniz ki Sergen'in turnuvaya hazır olmadığı malumunuz. Ancak federasyon o konuda gerekeni yapacaktır." cevabını veren Terim sözlerine şöyle devam etti.

"Yıldıray'ın bir moral bozukluğu olduğunu bilmiyorum ya da kamp boyunca oldu mu? Ama her oyuncu gibi o da üzülecektir. Sakatlıklardan dolayı uzun müddet birlikte olamadık. Özellikle grup maçlarında forma giyemedi. Dünya Kupası'nda çok iyi oynayan bir oyuncuydu. Ancak orta alana baktığımızda Emre, Mehmet Topal ve Mehmet Aurelio bir de Tümer hem defansif hem de ofansif olarak oyunu iki yönlü oynayabilen oyuncular. Bizim düşüncemiz Yıldıray'a şans veremeyeceğimiz şeklindeydi. Yedek bekletmektense de radikal bir şekilde dürüstçe kadrodan çıkardık. Halil'in mevkiinde ise Mevlüt ve Kazım da oldukça yetenekliler. Düşünün ki Gökhan Gönül sakatlandığı için kadroda olamayacak ve ona bile söylemek zor oldu. Ancak söylemek zorundayız."

Terim açıklamalarını şöyle bitirdi : "Bunu anlatmaya çalışıyorum. Oynamasını istediğimiz oyuncular elbette var ama her an her şeyin olabileceğini düşündüğümüüzde Emre de alternatif bir oyuncu. Servet'e ya da Gökhan'a bir şey olursa Emre'yi değerlendireceğiz. Orta sahada farklı varyasyonlar deneyebilirsiniz ancak defansta bu esneklik yok. Emre'yi ilk 11 gibi düşünmedim ama oraya doğru da gidebilir. Bu arkadaşlarımız en fazla gol atıp en az gol yiyerek maçları tamamladılar. Grup maçlarımızda bir çok farklı sonuç vardı."