Gönderen Konu: Men of Valor (PC)  (Okunma sayısı 609 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Men of Valor (PC)
« : 02 Ağustos 2007, 22:56:30 »
İsim size tanıdık geliyor değil mi? En azından bir çağrışım meydana getirdiği gerçek. Haklısınız, söyleniş olarak neredeyse hepimizin bildiği bir oyuna benziyor: Medal of Honor: Allied Assault. Onur madalyası almamızı sağlayan Medal of Honor yapımcıları, bu sefer de size cesaret madalyası vermek için kolları sıvamış durumda.

Her ne kadar yapımcılar ortak olsa da bu oyunun, Medal of Honor’ın konusunuyla aynı olan tek noktası savaş içeriği. MOV ile kendinimizi 1965 yılında Vietnam’da mücadele eden ve hayatta kalmaya çalışan Dean Shepard isimli bir asker olarak göreceğiz. Vietnam konusu pek çok oyunda özellikle FPS türünde işlendi. Artık kabak tadı vermeye başlayan bu konuyu özgün kılmak için yapımcıların pek çok vaadi mevcut. Bunlardan en önemlisi oyun esnasında askerlerin içinde bulunduğu ruh hallerini ve de o bölgenin halkı olan Vietkongluların da yaşadıklarını görecek olmamız.

Savaşları Ordular Değil, Devletler Başlatır*

Şahsen, bu tarz oyunlarda derinlik ve işleniş açısından pek çok yönün aksadığı kanaatindeyim. Özellikle FPS türünde sözüm ona kahraman amerikan askerlerinin gözünden amacı belli olmayan bir savaşa sorgusuzca girmenin beni fazlaca heyecanlandırdığını söyleyemeyeceğim. Yapımcılar bu tür önyargıların farkında olarak oyun atmosferine özellikle uğraştıklarını belirliyorlar. Bakalım bu atmosferi nasıl sağlıyorlar?

Tek kişilik görevlere başladığımız zaman öncelikle kısa süreli bir eğitime tabi oluyoruz. Burada sürünme, eğilme ve silah kullanma gibi genel hareketlerle acemiliğimizi tamamlıyoruz. İlk başta dikkatimi çeken şey yürüme esnasında pek çok oyundaki gibi dümdüz ilerlemediğimiz ve bunun yerine asker yürüyüşü şeklinde tempolu adımlarla daha gerçekçi bir şekilde hareket etmemizdi. Bu arada kampta karşılaştığınız adamlar sizin takım arkadaşlarınız olarak oyun boyunca size yardımcı olacaklar. Yaralanana yardım etme, adam geride bırakmama, koruma ateşi gibi görev dağılımlarını bu arkadaşlarımızla gerçekleştireceğiz. Her biri ayrı karakterde işlenen bu adamlar atmosferin ilk parçasını oluşturmakta.

Bir diğer önemli özellik ise oyunun pek çok yerinde giren demolarla epik bir anlatımın sağlanıyor olması. Oyun motoruyla hazırlanan bu demolar sıcak savaşlar öncesi sizi gergin ortama doğru gittikçe hazırlıyor. Bu demoların yerine bazen de ünlü devlet adamları veya askerlerin sözleri yer alıyor. Örnek olarak *“Savaşları Ordular Değil, Devletler Başlatır”sözü ise General William Westmorelands’e ait bence oldukça önemli bir ifade. Görevler arasında sıkça gördüğümüz şey ise kahramanımızın ailesine mektup yazması. Her şeyin mutlu olarak başladığı mektuplar kayıplar ve sorunlarla birlikte askerin ruh halini gözler önüne sermeye çalışıyor.

Atmosferi tamamlayan ve kendini belli ettiren en çarpıcı öğeler şüphesiz ses ve müzikler. Her ne kadar 5+1 veya Eax desteği görünmese de oyun sesleri kolonların dağılımına göre oldukça iyi paylaştırılıyor. Ara ara üstümüzden geçen helikopterler, diğer askerlerin konuşmaları ve radyolardan gelen müzikler gerçekten o dönemi çok iyi yansıtıyor. Hatta çalan şarkılar arasında o dönemin hitlerinin sahibi James Brown ve The Mamas and Papas grubu da mevcut.
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive