Gönderen Konu: Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum planı  (Okunma sayısı 555 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.428
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum planı
« : 10 Haziran 2008, 09:18:27 »
 Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum planı

--------------------------------------------------------------------------------
Bin Yıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşma Fonu'nun 7 milyon dolar mali destek sağladığı ''Türkiye'nin İklim Değişikliğine Uyum Kapasitesinin Artırılması Projesi'', 10 Haziran'da uygulanmaya başlanacak.

Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlaması amacıyla yapılan ilk çalışma özelliğini taşıyan projeyle ülkenin "Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi" geliştirilecek.
Projenin koordinatörü BM Kalkınma Programı'ndan (UNDP) yapılan açıklamaya göre, proje, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), BM Çevre Programı (UNEP) ve diğer paydaşların katılımıyla gerçekleştirilecek.

Neler yapılacak?

Projeyle Türkiye'de "Ulusal İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi"nin geliştirilmesi çalışmaları yürütülecek, doğal afetlere karşı erken uyarı sistemleri geliştirilecek ve uygulanacak.

Su, toprak ve enerji kullanımına dayalı iklim değişikliği uyum çalışmaları yürütülecek ve başta Seyhan Nehri Havzası'nda olmak üzere tarımsal, kentsel ve endüstriyel su kullanımı, ekosistem hizmetleri ve doğa koruma alanlarında topluma dayalı pilot projeler uygulanacak.

Yerel halk arasında iklim değişikliği konusunda bilinç arttırıcı kampanyalar düzenlenecek ve iklim değişikliğinin kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve gençler gibi gruplar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için çalışmalar yürütülecek.

Proje, 10 Haziran'da Adana'da düzenlenecek toplantıyla uygulanmaya başlanacak. Toplantıya, Çevre ve Orman Bakanlığı, UNDP, FAO, UNIDO yetkililerin yanı sıra Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Ticaret Bakanlıkları, Çukurova Üniversitesi, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcileri katılacak.

Akyatan Lagünü
Toplantının ardından katılımcılar Adana'nın Karataş ilçesinde bulunan ve Türkiye'nin en büyük kıyı sulak alanlarından biri olan Akyatan Lagünü'nü ziyaret edecek.

İklim değişikliğinin ve buna bağlı insan kullanımlarının etkilerinin önemli bir örneği olan Akyatan Lagünü, Türkiye'nin en büyük kumullarına, önemli kuş ve bitki alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Yeşil deniz kaplumbağalarının da (Chelonia Mydas) dünyadaki önemli üreme alanlarından biri olarak kabul edilen lagün, iklim değişikliğine karşı hassas bir yapıya sahip olduğu için Ramsar Sözleşmesi gereğince de koruma altında bulunuyor.