Fransa'nın Marilsya takımıyla yapacağı Şampiyonlar Ligi maçıyla 121. Avrupa kupası sınavına çıkacak olan Beşiktaş, şimdiye kadar Avrupa'da oynadığı karşılaşmalarda 38 galibiyet, 55 yenilgi, 27 de beraberlik aldı.
Beşiktaş, Fransa'nın Olympique Marsilya takımıyla salı günü yapacağı Avrupa Şampiyonlar Ligi A Grubu ilk maçında, Avrupa kupalarında 121. karşılaşmasına çıkacak.
Siyah-beyazlıları, bugüne kadar Avrupa kupalarında yaptığı toplam 120 maçta, 38 galibiyet, 55 yenilgi, 27 de beraberlik aldı.
Avrupa'da bugüne dek rakip fileleri toplam 141 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 179 gol gördü.
Siyah-beyazlılar, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 14 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 10 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.
AVRUPA KUPALARINDAKİ MAÇLARI
Organizasyon K O G B M A Y
Ş. Ligi 14 52 17 11 24 52 78
Kupa Galipleri Kupası 7 20 4 4 12 21 38
UEFA Kupası 10 48 17 12 19 68 63
Toplam 31 120 38 27 55 141 179
HÜKMEN GALİBİYETLER
Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.
Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-59 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-87 sezonunda da Kıbrıs Rum Kesimi'nin Apoel takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.
EN FARKLI SKORLU GALİBİYET VE YENİLGİSİ
Beşiktaş, Avrupa kupalarında en farklı skorlu galibiyetini 5-0 ile 2002-2003 sezonunda aldı.
Siyah-beyazlılar, UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yendi.
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu yenilgisini ise 2000-2001 sezonunda Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde aldı.
Avrupa Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda İngiltere'nin Leeds United takımına 6-0 yenilen siyah-beyazlılar, böylece tarihindeki en ağır yenilgiyi almış oldu.
EN GOLCÜ FUTBOLCUSU OKTAY DERELİOĞLU
Siyah-beyazlı takımın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu.
Beşiktaş forması giydiği dönemlerde, Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 7 golle Mehmet Özdilek, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin izliyor.
Siyah-beyazlılarda halen oynayan futbolculardan Avrupa kupalarında Bobo'nun 4, Delgado'nun da 3 golü bulunuyor.
FRANSIZLARLA 5. KEZ
Beşiktaş, Marsilya ile oynayacağı maçla birlikte Fransız takımlarıyla 5. kez karşı karşıya gelecek.
Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında Fransız ekipleri ile daha önce oynadıkları 4 maçta, 1 galibiyet, 2 yenilgi, 1 de beraberlik aldı. Beşiktaş bu maçlarda rakip filelere 6 gol atarken, kalesinde 7 gol gördü.
İlk olarak 1994-95 sezonunda Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Fransa'nın Auxerre takımıyla eşleşen siyah-beyazlılar, İstanbul'da 2-2 berabere kaldığı rakibine deplasmanda 2-0 yenilerek elendi.
Beşiktaş, son olarak Fransa'nın Paris Saint Germain takımıyla Avrupa Şampiyonlar Ligi grup maçlarında karşılaştı. 1997-98 sezonunda B Grubu'ndaki ilk maçı İstanbul'da 3-1 kazanan Beşiktaş, rövanşta ise 2-1 yenildi.
ERTUĞRUL SAĞLAM'DAN 2 GOL
Beşiktaş'ın teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, siyah-beyazlıların daha önce Fransız takımları ile yaptığı maçlarda futbolcu olarak da görev aldı.
Auxerre ile yapılan ve 2-2 berabere sonuçlanan Kupa Galipleri Kupası maçında, Ertuğrul Sağlam 1 gole imza atarken, diğer gol ise Mehmet Özdilek'ten gelmişti.
Ertuğrul Sağlam, Paris Saint Germain ile İstanbul'da oynanan ve 3-1 Beşiktaş'ın üstünlüğüyle sona eren maçta da takımı adına 1 gol kaydetti. Diğer 2 golü ise Oktay Derelioğlu atmıştı.