Aziz Yıldırım'ın Transferler İle İlgili Konuşması...
Yıldırım'ın transfer açıklamaları
Aziz Yıldırım, Fenerbahçeli taraftarların merakla beklediği transfer konusunda çok nete açıklamalarda bulundu. Yıldırım, Kanoute ile ilgili girişimlerinin olmadığını söyledi. Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü....
- Bildiğim kadarıyla F.Bahçe Spor Kulübü'nün bütçesi 150 milyon avro civarında.. Bunun %15'i de vergiye gidiyor.. Geçtiğimiz ay Forbes dergisine kapak oldunuz en başarılı kişiler sıralamasında.. Herkesin ortak fikri sizin çok başarılı bir yönetici olduğunuz yönünde. Neler düşünüyorsunuz?
"F.Bahçe'nin bütçesi 300 trilyon. Herşeyi Sportif A.Ş'ye yansıtmıyoruz. Bugün Sportif A.Ş.'nin 1 milyar 100 milyon dolar değeri var. Biz açtığımızda değeri 200 milyon dolardı. Benim beklentim, iyi bir kurum yapısı olduğu için bu rakam devamlı artacaktır ve gittikçe büyüyecektir."
- 1 milyon üye yapılması planlanıyor. Çalışmalar ne durumda?
"Ben F.Bahçeliyim. Hiçbir beklentim yok. Yarın git desinler giderim. Ama ben F.Bahçe'nin bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bu potansiyel de taraftar. Onlar nasıl kart alarak takımı sahiplendilerse, biz de üye yaparak bunu sağlıyoruz. Bugün kulübe üye olmak için 10 milyar istersen bunu herkes veremez. O yüzden biz de dedik ki, bu potansiyeli 1 milyona çıkartalım. Zaten bu sayı zamanla artacaktır. Mesela Barcelona'nın 100 bin üyesi var. Onların şartı kombine kartı sahibi olmak. Biz de bir sistem geliştirip bu konuda kendimizi sürekli ileriye götürmemiz lazım. Bu F.Bahçe'yi büyütecek çok önemli bir konudur. 1 milyon kişiyi üye yaparsanız ve herkesten 1'er milyar alırsanız sizle ne Manchester United ne Barcelona ne de Real Madrid yarışamaz.
Bu şekilde doğmamız çocuğunuzu bile üye yaparsınız ve muazzam bir bütçe yaratırsınız. Bu kararı genel kurul verir ama kulübü başka şekilde büyütmek zor. Baktığınız zaman stat gelirleri... diyelim 50 milyon dolar. Biz bunları çıkartsak çıkartsak 60'a, 70'e çıkartabiliriz. Bunu arttırma şansın yok maalesef. O yüzden bu üyelik sistemi çok çok önemli bir aşamadır. TV bize 16, 17 veriyor, hadi 20 versin ancak daha fazlası olmaz. Bir sınırı var herşeyin...
Ben F.Bahçeli olarak diyorum ki, Fenerbahçe'yi dünyanın en büyük kulübü olarak görmek istiyorum. Eskiden bir düşünce vardı zengin başkan istemiyoruz diye. Ama artık böyle bir düşüncenin olmadığını herkes kabullendi. Herkesin aklı selim düşünmesi gerekir. Bizim görevimiz gelecek nesillere çok iyi bir kulüp bırakmak. F.Bahçe büyümeyi hakediyor."
- F.Bahçe kurumsallaşma konusunda da çok önemli adımlar attı. Kolej, Fenerium... Bunlar çok önemli markalar. Ancak sahte ürünler konusunda bazı sıkıntılar var. Bu konuda ne tür çalışmalar var?
"62 Fenerium mağazamız var. F.Bahçe'nin gözbebeği. Taraftarlarla içiçe yaşayan ve onlarla var olan bir yer oldu. Bizim taraftarımız çok bilinçlendi. Ürünlerini Fenerium'dan alıyor ancak Türkiye'de takip olmadığı için zaman zaman sıkıntılar yaşanabiliyor. Hukuki yönden tüm haklarımızı savunacağız ve bu konudaki tavrımız sürecek."
"BENİM OLDUĞUM HER YER F.BAHÇELİLER DIŞINDAKİLERİ RAHATSIZ EDER"
- Spor salonunun temeli atıldı atılacak... Ankara'da çok önemli bir tesis yapılıyor... Bu konudaki gelişmeler ne durumda?
"Kapalı Spor Salonu'nun temeline bu sene içinde başlıyoruz. Hem basketbol hem de voleybola hizmet edecek bir spor kompleksi olacak. Yanına bir yüzme havuzu yapacağız. Bunun dışında Dereağzı'nda sadece üyelere hizmet edecek bir havuz açacağız. Bir çok bölgede, sadece F.Bahçelilere değil herkese hizmet edecek tesisler açacağız ki herkes faydalansın. Caferağa Salonu'nu Belediye'nin de izniyle büyüteceğiz. En azından voleybol maçları için çok güzel olacak."
- Bu kadar işinizin yanı sıra bir de Kulüpler Birliği'nin başkanısınız. Bu başkanlığınız kimi kesimleri rahatsız etti. Neler söyleyeceksiniz?
"Benim olduğum her yer, F.Bahçeliler dışında herkesi rahatsız eder bu bir gerçek. Kulüpler Birliği'ni kuvvetli bir güç haline getirmek için bu teklifi kabul ettim. Bunu da gerçekleştireceğim. Çok iyi şeyler olacak."
- Tüm camianın merakla beklediği transfer dosyasını konuşacağız... F.Bahçe transferi nasıl yapar, yol yordam nedir?
"Transfer yaparken öncelikle nereye oyuncu almamız gerektiğini konuşuruz. Bazı oyuncular vardır değerli, ve onları kadroda görmek için girişimler başlar. Eğer bu girişimler olumlu olursa onu halletmeye çalışırız. Tüm transferler genelde uzun zaman isteyen, sabır isteyen bir süreçtir."
- Emre Belözoğlu F.Bahçe'de mi?
"Emre ile biz 3 yıl önce gittim Fachetti ile görüştüm ama olmadı. Inter'de oynuyordu o zaman ve olmayınca oradan Newcastle'a gitti. Futbol kaliteli oyuncularla oynanır. Eğer kaliteli oyuncular olmazsa başarılar tesadüfen gelir. Kalite ne kadar yüksekse, başarıyı yakalama şansınız da o kadar çoktur. Buradan hareketle biz de bunu istiyoruz. Yabancı oyuncu istememin sebebi yabancı hayranlığından değil, serbest kalsın ki kaliteli oyuncular alabilelim. Baktığınız zaman hangi yıldız ismi aldık da kenarda oturttuk? Öyle bir şey yok. Emre ile kulübüyle ön anlaşma yapılmıştır. 4.5 milyon avro bonservis bedeliyle 4 yıllık bir anlaşma yapıldı. %52lik bir kısım da Newcastle'a verildi. Öyle sanıyorum ki sezon başında takımla birlikte çalışmalara başlayacaktır.
"TERİM'LE GÖRÜŞMEDİK, SEMİH İKİ YIL DAHA KALACAK"
- Basında Fatih Terim'in adı da geçti. Öyle bir görüşme oldu mu?
"Herhangi bir temasımız olmadı. Böyle bir düşüncemiz yok. Sayın Zico ile görüşmelerimiz sürüyor. Geçen sene kaçırdığımız şampiyonluğu ben içime sindiremiyorum. Bizim yürüye yürüye şampiyon olmamız lazımdı. O yüzden seneye çok daha dikkatli olacağız ama Zico ile devam edebiliriz, etmeyedebiliriz. Ben her konuda kendisine yardımcı oldum, olacağım da... A Planı, B Planı herşeyimiz var. Kimse merak etmesin. Semih iki yıl da F.Bahçe'de kalacak. Zaten 2 ay önce bu konuda bir görüşme yapıldı ve karara bağlandı."
"G.SARAY AURELİO'YU ALABİLİYORSA ALSIN"
- Marco Aurelio ile bir sıkıntı var mı? G.Saray'ın kendisiyle anlaştığı söyleniyor...
"Alabilir. Herkes alabilir. Alabilirlerse buyursun alsınlar. Bunları atmalıyız artık. Hangi yabancı futbolcu F.Bahçeli? Hiçbiri. Buraya gelince F.Bahçeli oluyorlar. Benim kafamda mesela Galatasaraylı şu oyuncu şu oyuncu bizim takımda olsa iyi olur dediğim. O yüzden kim hangi futbolcuyu alabiliyorsa alsın. Takıma katkı sağlayacaksa alırım, rakip kulüne köstek olmak için değil. O nedenle kim kimi alabiliyorsa alsın. Bunları aşmamız lazım artık. Oradan buradan yabancı almakla olmaz. Kaliteli alacaksın ki bir işe yarasın. Marco ile yapılan sözleşmemiz gereği bir yıl daha uzatma hakkımız var bunu da federasyona bildirdik.
"SEVİLLA'NIN FORVETLERİ BİZ DE OLSAYDI, ŞAMPİYONLAR LİGİ ŞAMPİYONU OLURDUK"
Maldonado çok iyi oyuncuydu burada oynayamadı. Cruzeiro'da Alex'le beraber oynadılar ve şampiyon yaptılar. Ancak o F.Bahçe'nin futbolcusu. 1 yıl daha mukavelesi var. Şuanda 6+2 yabancı zararlı. Eğer kaliteli alırsanız mecbur biri yedekte oturması lazım. Bu da olmayacağına göre şuan için 6+2 zararlı olur takıma. Bizim savunmamız Sevilla'da olsaydı banko Şampiyonlar Ligi'nde şampiyon olurdu. Onların forvetleri bizde olsaydı biz şampiyon olurduk.
"3 YABANCI SANTRAFOR İLE GÖRÜŞÜYORUZ"
3 tane santraforla görüşme yapıyoruz. 2 tanesi hiç basında çıkmadı. 3 isimden bir tanesi muhakkak gelecek. Appiah ile FIFA'lık bir problemimiz var. Bu hakkımı bir yabancıdan yana kullanacağım. Appiah'ın gittiğini düşünürsek Maldonado ile Kezman kalacak. Ben Kezman'ın kalmasını istiyorum. Isınamadı hala ama istiyorum kalmasını. Ayrıca ben oyuncumu takasta kullanmam. Oyuncu-oyuncu takasını yapmam. Üstüne bir şeyler almam lazım. Her futbolcu benim için değerlidir. F.Bahçe kulübü 1 tane santrafor alacak, gerekirse 4 tane santrafor olacak. 3 isimle görüştük, bunlardan 2'si basında çıkmadı. Bunlardan bir tanesi Türk olacak ama yurtiçinde top oynamıyor olacak.
Nihat Kahveci gibi oyunculardan hangisi olursa olsun almak isterim. Bunu açık ve net söyleyeyim. Bundan sonra genç futbolcular üzerinden duracağız ve yerli oyunculara yöneleceğiz."
"KANOUTE İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPMADIK"
"BİR KALECİ DAHA ALABİLİRİZ"
- Kanoute ve Eto'o sözleri geçiyor...
"Kanoute konusunda herhangi bir çalışma yapmadık. Bizim aradığımız santrafor o 3 isimden biri olacak. Eto'o 40 milyon avro. Eğer birisi bize onu alıp verecekse memnuniyetle isteriz.
Kaleci konusunda da Volkan Demirel iyi kaleci. Daha fazla çalışması lazım. Eğer bunu başarırsa ileride çok iyi olacak. Yalnız Volkan'la gitmek tehlikeli. Yerli veya yabancı ne olur bilemem ama bir kaleci daha alabiliriz. "
"ÖNDER'DEN, ZİCO ŞİKAYETÇİYDİ GÖNDERDİK"
Ben gidip Avrupa'dan bir futbolcu aldığımda 3 sene teminat mektubu alıyorum. Bizde bir futbolcu almak istiyorsun futbolcu bütün parayı peşin istiyor ondan olmuyor. Herkes aynı sistemi uygulamadı. Türkiye'de enflasyona falan kimse bakmıyor. Kafasına göre herkes fiyat belirliyor. Ben buna karşıyım. Mehmet Yozgatlı'yı da bu yüzden gönderdik. 700 bin avro alıyordu. Bir anda menajeri 2 milyon avro isteyince gidebilir dedik.
Önder Turacı hocadan şikayetçi, oynatmadığını söyledi. Bir de üstüne yüksek bir para istedi. Biz de bunu karşılamadık ve o da Moskova'ya gitti. Tüm ilişkimiz kesildi.
"SHEVCHENKO'YU ALAMAYIZ AMA KESİN SANTRAFOR ALACAĞIZ"
Bir sağ bek, sol bek, santrafor, kaleci alabiliriz... Santrafor kesin alacağız. Diğerleri ise duruma göre değerlendirilecek. Ben hiç bir oyuncumu satmak niyetinde değilim. Lugano içinde Juventus'tan ya da başka kulüpten gelen bir teklif yok.
Shevchenko 9-10 milyon avro alıyor yıllık. F.Bahçe bunu karşılayabilir mi? Hayır. O yüzden bu tip haberler yapılmasın. Bonservisini saymıyorum bile. Onu da sayarsan 60 milyon avroyu bulur. O yüzden bu tip haberler yapmamak lazım. Yalan yazılar yazmamak lazım.
- Seneye UEFA Kupası finali Şükrü Saracoğlu'nda yapılacak. Stat buna hazır mı?
"UEFA çok sıkı kontroller yapıyor bu nedenle stada bu sene dokunmayacağız. UEFA Finali'ndan sonra stadın akustiğiyle ilgili bir çalışma, kale arkalarında büyüme, dış görünümde güzelleştirme yapılacak. O zamana kadar bir şey yapmayacağız çünkü UEFA ile uğraşmak istemiyoruz. Çünkü otopark sorununu hala çözemedik.
Oyuncu yenildiği zaman dışarı çıkıp geziyor ama biz evden bile çıkmıyoruz üzüntümüzden. Yataktan bile çıkmıyoruz icabında. Kulübümüz artık büyük kulüptür. Bakarsınız yarın bir gün çıkar şunu aldık diye açıklayabiliriz. Biz bunları artık yıllardır yapıyoruz ve çalışmalar uzun süredir devam ediyor. 27 milyon avro transfer bütçemiz var o yüzden herkesin içi rahat olsun, kimse merak etmesin.
Bizi eleştirsinler, eleştirmek serbest ama iyi şekilde. Herkes birbirine yardımcı olsun. Biz iyi kulüplerin yapmaya çalıştığını yapıyoruz. Küfür ortadan kaldıralım. F.Bahçe söylediğim gibi büyüyecektir. Buradan tüm taraftarlarıma teşekkür ediyorum ama bir kez küfüre dikkat etmelerini söylüyorum."