Kilisede görüşme!
On gün içinde önce kupa, sonra lig şampiyonluğunun son maçta kaçması ile yaşanan travmanın üstüne Başkan Aziz Yıldırım’ın şok "bırakıyorum" açıklaması Fenerbahçelilerin tatilini de, yeni sezon öncesi umutlarını da zehir etmeye yetmişti. Neler oluyordu 100. yılını kutlamaya hazırlanan Fenerbahçe’de? Üstüne üstlük, üzüntüden Başkan Aziz Yıldırım da kalp ameliyatı olmuştu.
İki şampiyonluğu birden kaybeden Fenerbahçeliler, üzüntülerini kalplerine gömerek, Başkan Aziz Yıldırım’ın göreve devam etmesi için uğraş vermeye başlamışlardı. Yürüyüşler, Başbakan’ın araya girmesi, eski başkanların ısrarı karşısında, Yıldırım, olağanüstü kongreye üç gün kala sağlığı iyi olmamasına rağmen göreve devam kararı aldı. Yönetimine de istifa ettiği gün "Gel sen başkan ol" dediği, ancak "100. yılımızda başkanlık size yakışır" cevabını veren genç iş adamı Ali Koç’u aldı.
10 MİLYON DOLAR ÇOK
Scolari, Parreira, Hiddink derken Fenerbahçe, Zico ile anlaştı. Nedeni de ünlü hocaların her görüşmede, Almanya’daki Dünya Kupası’nı bahane ederek, "Beni çok kulüp istiyor. Kesin kararımı şampiyona bittikten sonra verebilirim" diyerek klişe sözlerle işi yokuşu sürmeleriydi. Oysa Fenerbahçe’nin zamanı kalmamıştı. Nazlanan hocaların yıllık maliyetleri de 7-8 milyon dolardan aşağı değildi. Sonunda genç ve hedefleri olan Zico tercih edildi.
Öyle ya, bu hocalara vereceğin milyon dolarlar bir sene sonra yanacaktı. Ama o para iyi bir futbolcuya verilirse daha iyi olmaz mıydı! Üstelik, sahada futbolu oynayan hoca mı futbolcu mu! Her zaman dendiği gibi "Hocanın katkısı bir takıma yüzde yirmi" sözü de doğru değil mi? O günlerde gazeteler, Scolari’yi Fenerbahçe’nin elinden kaçırdığı, Dünya Kupası’ndan önce anlaşmadığını yazdı.
Hatta daha da ileri giderek, 2 milyon dolara gelecek bir hocayı Fenerbahçe başkanının ağırdan alarak elinden kaçırdığını bile söyleyip yazdılar. Şimdi günü geldi, doğruyu ben anlatayım:
SCOLARİ İLE KİLİSEDE GÖRÜŞME
Fenerbahçe Başkanı, "Bırakıyorum" dediği vakit, Fransa’ya dinlenmeye gittiği günlerde bir gece özel uçak tutarak Portekiz’de bir kilisenin müştemilatında kamp yapan Scolari ile gizlice görüştü. Brezilyalı hoca çocuklarının tahsilini öne sürerek teklife sıcak bakmadı. Fenerbahçe Scolari’ye 2 değil, tam 5 milyon dolar teklif etti.
Şenes Erzik’in yakın dostlarının, Yıldırım’a "Scolari bir milyon 750 bin dolara gelmeye hazır" demeleri üzerine başkan, o kişilere 3 milyon dolara kadar yetki vererek "Bitirin işi" dedi. Sonra da Erzik’i telefonla arayarak rakamı beş milyon dolara çıkardı.