Avrupa liglerinin arasında nereye koyabiliriz Turkcell Süper Lig'i?
Hollanda Ligi'nden daha iyi bir ligimiz var. Portekiz'den, Belçika'dan, İskoçya'dan daha iyiyiz. Lyon'u ayırırsanız Fransa Ligi'ne eşdeğer bir ligiz. Yabancı sayısı 6 olmasına rağmen Milli Takım'a seçilen oyuncu yelpazesi genişledi ve alttan yeni bir jenerasyon da geliyor.
Milli Takım'ın bugün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? 2004 ve 2006'ya katılamayan, jenerasyon değişimini gerçekleştiremeyen Türkiye, şimdi bambaşka bir kimlikle 2008 finallerine yürüyor.
O iki önemli turnuvayı maalesef ben de kaçırdım. İki baraj maçını da kaybettik. İçimde bir burukluk var. Ancak 2008 Avrupa Şampiyonası finallerine katılma konusunda kararlıyız. Bir daha böyle bir acı yaşamak istemiyoruz.
Finallerde çok ses getiririz
Finallere gittiğimizi düşünürsek, orada ne yapabiliriz?
Çok ses getiririz biz orada. Çünkü hedefe yürüyen bir Milli Takım çok önemli. Biz vatan, millet, Sakarya edebiyatını aştık. 2-2.5 senedir Fatih Hoca'yla birlikte kaldırdığımız ilk şey bu oldu. Oynamaktan keyif alan, takım halinde bir şeyleri başaran bir yapıya büründük. "Kaybedersek ne olur? Ülke bize küser. Vatan haini oluruz" gibi düşüncelerden arındık. Kazanırsak neler kazanacağımızı biliyoruz. Finallere gidersek çok büyük bir avantajımız var. Çünkü öyle bir platforma aç, öyle bir platformu yaşamış bir sentez oluşacak. Bu en önemli keyif olacak.
Fenerbahçe'ye transferinizde "askerlik" meselesi de önemli rol oynamıştı. Şimdi Türkiye'de kalırsanız askere alınacaksınız. Bundan sonrasında nasıl bir rota var Tümer Metin'in önünde?
Bu konuda sürekli yanlış anlaşılıyorum. Hiçbir zaman "Askere gitmeyeceğim" demedim. Her Türk evladı gibi askerliğimi yapacağım. Ama 6 ay sonra kanunun öngördüğü tecilim bitiyor. O anda askere gidersem bir daha futbol oynayamam. Kendimi bu kadar iyi hissediyorken, önümde böyle 2008 Avrupa Şampiyonası gibi bir hedef varken ve ülkemin Milli Takımı'na bu şekilde hizmet edebiliyorken, bu takımın da önemli oyuncularından biriyken neden bu fırsatı kullanmayayım? Tugay'la oturuyorduk. 37 yaşında ve bir senelik mukavele yenilemiş. "Bravo Tugay. Türk evladı, gurur duyuyoruz" deniliyor. Ama 33 yaşındaki Tümer Metin'den futbolu bırakması isteniyor. Oysa bu sadece benim sorunum değil. Anadolu'dan bir sürü arkadaşım arıyor ve "Durumumuz ne olacak?" diye soruyor.