Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkenin en büyük bankalarından Societe Generale’in, bir işlemcisi yüzünden 4.9 milyar Euro (7.2 milyar dolar) zarara uğraması ile ilgili skandal üzerine CEO ve Genel Müdürü Dainel Bouton’un istifa etmesi gerektiğini belirtti.
Sarkozy, "Genel Müdür, sorumluluklarından kaçamaz" dedi. Adalet Bakanı Rachida Dati de, "Bankanın bu kadar büyük zararıyla ilgili olarak genel müdürün de sorumlulukları var" ifadesini kullandı.
EKONOMİ BAKANI DA BASTIRIYOR: Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde da, kurallara uymayan bir işlemcinin faaliyetlerinden kaynaklandığı belirtilen kayıpları nedeniyle zor durumda olan Societe Generale bankasının krizde olduğunu ve başkanının görevden uzaklaştırılmasının gerekebileceğini söyledi. Lagarde, "Societe Generale kriz durumunda" dedi. Lagarde, "Bu zor durumda yönetim kurulu üyeleri, gemi yan yatmışken baştaki kişinin en iyi seçim olup olmadığına ya da kaptanı değiştirip değiştirmeyeceklerine karar vermeliler" diye konuştu.
YÖNETİM KABUL ETMEMİŞTİ: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin istifa çağrısının ardından, Ekonomi Bakanı Lagarde’ın açıklamaları da bankanın CEO’su Daniel Bouton üzerindeki baskıyı iyice artırdı. Bankanın yönetim kurulu, skandalın ortaya çıkmasını ardından, Genel Müdür Daniel Bouton’un istifasını kabul etmemişti. Banka yönetimi tarafından işten atılan 31 yaşındaki işlemci Jerome Kerviel hakkında "evrakta ve belgede sahtekarlık" yapmak suçundan önceki gün adli soruşturma başlatılmıştı. Paris Mahkemesi de, bankayı zarara soktuğu için gözaltına alınan Kerviel’in önceki gün tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.
ZARARI 10 MİLYAR DOLARI BULDU: Skandalın patlak vermesinin ardından banka, 5.5 milyar Euro yeni sermaye artırımına gitmişti. Dünyadaki finans kriziyle birlikte, son aylarda 2 milyar Euro zarar eden bankanın, bu yolsuzlukla birlikte kaybının 7 milyar Euro’yu (10.2 milyar dolar) bulduğu tahmin ediliyor. Mali skandala imza atan işlemci Jerome Kerviel, bankanın pazardaki dalgalanmalara göre, Avrupa borsalarındaki işlemlerini yönetiyordu.