Gönderen Konu: Esnaf İstihdam Paketini Yetersiz Buldu  (Okunma sayısı 321 defa)

Çevrimdışı JinnaJinnor

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 398
  • Puan 140
    • Profili Görüntüle
Esnaf İstihdam Paketini Yetersiz Buldu
« : 19 Mayıs 2008, 12:12:28 »
Hükümetin Kurtuluş Reçetesi Olarak Sunduğu İstihdam Paketi Esnafı Memnun Etmedi. Özellikle Bağ -Kur ve SSK Prim Borçlarına Ödemede Getirilen Kolaylık Esnaf Tarafından Yetersiz Bulundu. Esnaf, Borçların Tamamen Silinmesinden Yana.

 
Hükümetin kurtuluş reçetesi olarak sunduğu istihdam paketi esnafı memnun etmedi. Özellikle Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına ödemede getirilen kolaylık esnaf tarafından yetersiz bulundu. Esnaf, borçların tamamen silinmesinden yana.
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Merkezi'nce Ankara Kozaklı Grand Termal Otel'de gerçekleştirilen 3. Hizmetiçi Eğitim Toplantısı'nda biraraya gelen esnaflar, sorunlarını ifade ettiler. Türkiye'nin dört bir yanından Kozaklı'ya gelen esnaf temsilcileri, öncelikle işsizlikten yakındılar. İşsiz insanların her geçen gün arttığına işaret eden esnaf, ülke genelinde büyük bir teşvik ve yatırım seferberliği başlatılmasının gerekliliğini dile getirdi.

 
ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, hizmetiçi eğitim seminerinde yaptığı açılış konuşmasında, esnafın Türk toplumu için birleştirici ve kaynaştırıcı rolüne dikkat çekti. Türkiye'de 4 milyon küçük esnaf bulunduğuna ve bunun da aileleriyle birlikte 20 milyona tekabül ettiğine işaret eden Çelikus, toplumun birlik ve beraberliğinde önemli rol oynayan esnafın mutlaka ayakta kalması gerektiğini vurguladı.

"BÜYÜK MARKETLER ESNAFLIĞI BİTİRİYOR, TOPLUM YAPISI TEHLİKEDE"

"Esnaf bugün çok zor günler geçirmekte. Yıkılma aşamasına gelmekte. Marketlerin arasında sıkışıp kalmakta. Esnafları yok olan bir toplumun ayakta kalması çok zordur. Çünkü esnaf, toplumsal barışın dinamikleridir" diye konuşan Çelikus, hükümete de şöyle seslendi:

"Hükümete şunları söylemek istiyorum. Esnaf ve sanatkarlar toplumun temel yapısıdır. Müteşebbislik ruhunun ilk adımıdır, ilk basamağıdır. Lütfen bu ruhu öldürmeyelim. Uygun teşviklerle esnafımızın ayakta kalmasına, yaşamasına zemin hazırlayalım. Büyük marketlerin esnafı yutmasına müsaade etmeyelim. Esnafın toplumu rehabilite özelliğini gözardı etmeyelim. Esnaf olmazsa huzur olmaz. Ahilik ruhuna vakıf, bu ruhu benimsemiş esnaflarımızı öldürmeyelim, gerekli katkıları yapalım."

"BAĞ KUR AFFI YETERSİZ"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) İl Başkanları da seminerde birer konuşma yaptılar. İllerin sorunlarını dile getiren il başkanları, bir dizi çözüm önerileri sundu. İl Başkanları şunları söylediler:

ESDER Van İl Başkanı Rasim Aslan: "Van'ın ekonomisi İran ile yapılan sınır ticaretine bağlıdır. 54. hükümet zamanında iran ile bu sınır ticaretine sonuna kadar müsaade edildi, sınırlar tamamen açıldı. Van esnafı ve insanı rahatladı. Şu an çok sınırlamalar var. İran'dan mal getiremiyoruz. Mazot getiremiyoruz. Bunun tamamen serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca, bir an önce Van'a fabrika ve sanayi kuruluşları gibi ciddi yatırımlar yapılmalıdır. Araçlarımıza gümrüklerde el konuluyor. Binlerce aracımız gümrüklerde çürümeye terkedilmiş durumda. Bu araçlarımız tekrar iade edilsin."

ESDER Trabzon İl Başkanı Hasan Aydın: "Trabzon'da 30 bin esnaf var. Fındık ve çay üzerine kurulmuş bir tarımsal ekonomi mevcut. Fındık ve çaya verilen teşvik ilimizi ihya eder. Dünyada en fazla fındık üreten ve ihraç eden ülke olmamıza rağmen fındık borsası Almanya'dadır. Bu da bizim için bir ayıptır. Trabzon'un kurtuluşu 3 T'ye bağlıdır. Turizm, Ticaret ve Tarım. Her üç sektörde ciddi sıkıntılar mevcut. Bu sektörlerin olumsuzlugu direk esnafı etkilemektedir. Ayrıca, Trabzon'da el sanatlarını geliştirmemiz gerekmektedir."

ESDER Ş.Urfa İl Başkanı Numan Tuğbay: "Irak savaşı şanlıurfa'da esnafı bitirme noktasına getirdi. Sınır ticareti bitti. Yatırım zaten yok. Tarımdaki kuraklık esnafı da olumsuz etkilemekte. Fiyatlar artmakta. Büyük market esnafın işlerini durdurdu. Akçakale sınır kapısı açıldı, ancak sınır ticareti olmayınca esnafa ve Urfalı'ya bir katkısı olmuyor. Ayrıca hükümetin sunduğu istihdam paketinde yer alan bağkur ve SSK prim affı esnafı aşıyor. Pirim borçlarının tamamen silinmesini bekliyoruz. Pirim borcu 30-40 milyarı bulan esnaf var. Bunu nasıl ödeyelim biz. Esnafın ödeme gücü olsaydı zaten bu kadar borcu biriktirmezdi."

ESDER Bursa İl Başkanı Halil Uzunoğlu: "İpek'in, tekstilin başkenti Bursa şimdi işsizliğin başkenti haline geldi. Devlet üreticiye sahip çıkmıyor. Diyanet bile hacılara dağıttıgı çantaları Çin'den alıp getiriyor. Bu anlayışla esnafın iş yapması imkansız. Her geçen gün esnaf bitme noktasına gidiyor. GSM şirketleri esnafa da konuşma kolaylıkları getirmeli, indirim paketleri hazırlamalı."

ESDER Hatay İl Başkanı Serdar ÖzalZAL: Hatay teşvik kapsamına alınmalıdır. İşsizlik büyük boyutlardadır. Yatırım gerekiyor şehrimize. Sınır kapıları tamamen açılmalı, sınır ticareti geliştirilmelidir. Kaçakçılık engellenecekse sınırötesi ticaret teşvik edilmeli."

ESDER Karabük İl Başkanı İlhan Orhan: "Karabük teşvik kapsamına alınmalı, yeni yatırımlar gelmelidir."

ESDER Antalya İl Başkanı Ahmet Kaçkın: "Antalya çok göç alan, hızla büyüyen bir şehir. Bunun da getirdiği sosyal doku bozulmaları mevcut. Ayrıca Antalya esnafı turizmden hiç pay alamamaktadır. Tur operatörleri turisti havalimanından alıp otele götürmekte, her şey dahil sistemiyle orada yiyip içirmekte, ve oradan alıp gitmektedir. Her şey dahil sisteminin kaldırılmasını istiyoruz esnaf olarak. Ayrıca turistlerin şehirdeki esnaftan alış veriş yapmaları engellenmemelidir."

ESDER Konya İl Başkanı Halil Birekul: "Konya esnafı ara eleman bulamamaktadır. Sekiz yıllık eğitim bir an önce beş artı 3 şeklinde değiştirilmelidir. Çıraklık eğitim kanunu yeniden ele alınmalı, esnafın yararlanacağı ara eleman sıkıntısı giderilmelidir. Çek senet kanunu değişmeli, tahsilat sıkıntısı giderilmelidir. Nakit para sıkıntısı giderilmelidir. Bankalar arası dolaşan nakit para esnafa da inmelidir."

ESDER Diyarbakır İl Başkanı Ramazan Erpin: "Diyarbakır'da süpermarketler hızla artmakta. Para bankalar arasında dolaşmakta. Esnaf günlük para döngüsünü yapamamakta. Neredeyse esnaf para görmemektedir. Güven ve güvenlik sıkıntısıyla anılan Diyarbakır'da esnaf her geçen gün iş yapamamakta ve sıkıntısı artmaktadır. Esnaf sosyal toplumdan iyice çekilirse Diyarbakır iyice yaşanmaz hale gelir."

ESDER Sivas İl Başkanı Melih Seçilmiş: "Piyasada para dönmüyor. Nakit sıkıntısı had safhada. Esnaf parasızlıktan yakınıyor. Sivas'ta askeriyeye ait Dikimevi istanbul'a taşınmak isteniyor. Bu fabrika da giderse esnafın işi daha kötü olur. Oradan gelen maaş gibi gelirler bir şekilde esnafın yüzünü güldürmektedir. Piyasanın hareketliliğini öldürmemek için Dikimevi Sivas'ta kalmalıdır. Varolan teşvikler de yetersiz. Esnaf bu teşviklerden yararlanamıyor
 

_D3M0N_TR

  • Ziyaretçi
Ynt: Esnaf İstihdam Paketini Yetersiz Buldu
« Yanıtla #1 : 19 Mayıs 2008, 12:13:23 »
Paylaşım İçin Teşekkürler..