Gönderen Konu: Madagaskar'in Esrarengİz Yaratiklari: Ay-ay'lar  (Okunma sayısı 397 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Madagaskar'in Esrarengİz Yaratiklari: Ay-ay'lar
« : 01 Şubat 2008, 14:45:48 »
Madagaskar'in Esrarengİz Yaratiklari: Ay-ay'lar
Ay, ay», Madagaskar'ın esrarengiz bir hayvanıdır. Makilerin akrabası ise de, daha ziyade kemiricilerinkine benzeyen keski gibi iki çift ön dişi vardır. Fakat dişlerinin, bu garip hayvanın tek acayip tarafı olduğunu sanmayın.
Ay-Ay'ın garip parmaklan: "Ay-ay" aşağı yukarı bir ev kedisi büyüklüğündedir. Koyu kahverengi kaba bir kürkü, çok uzun ve gür bir kuyruğu vardır. Elleri de uzun, pençeli parmakları ise örümcek görünüşlüdür. Hepsinden uzunu ve incesi orta parmağıdır. Rivayet edildiğine göre, bu hayvan, ağaç oyan böceklerle beslenmekte ve tahtayı doğramak için keski gibi dişlerinden faydalanmaktadır. Orta parmağının ucundaki pençeyi de ağacın kabuğundaki çatlakların içine sokup oradan böcek larvalarını toplaması muhtemeldir. Gene rivayet edildiğine göre, aynı parmakla bir ağaç daima vurmakta ve çıkan sese kulak vermekle oyucu böceğin yerini tayin edebilmektedir.
îsmini, çıkardığı sesten alan ay-ay, ender bir hayvan olduğu, hatta Madagaskarlıların birçoğu tarafından hiç görülmemiş olması, bu söylenenlerin ne kadarının gerçeğe uyduğu şüphesiz belli değildir. Hayvanat bahçelerindeki ay-ay'ların, böcekleri görmemezlikten geldiklerini ve meyva yemekle yetindiklerini biliyoruz. Bu hayvan odunu kolaylıkla çiğnemekte, fakat yememektedir.
Ay-ay, tüylerini taramakta, yüzünü, burnunu, ağzını ve derimsi kulaklarını temizlemekte orta parmağından da faydalanır. Bu parmak, ağzına su götürmesine de yarar. Hayvanın parmağı bir su kabı ile dudakları arasında dakikada kırk kere gider, gelir.
Ağaçların üzerindeki ay-ay; Bu garip hayvanın, karanlıkta bambu ormanlarında önünü görmesini sağlayan iri gözleri vardır. Makilerle bir ortak karakteri olan öbür parmaklarından ayrı başparmağı, dallan kavramasını sağlar.
Ay-ay bütün gündüz saatlerini ağaçların tepesinde tek olan yavrusuyle beraber uyumakla geçirir. Kuru yapraklardan ve küçük dallardan meydana gelmiş yuvası 60 santim çaplı bir top şeklindedir ve yanda bir kapısı vardır. Ay-ay'a dokunmanın ölümle sonuçlanacağına inanan Madagaskarlılar, buna rağmen yuvasından alınan bir dalın insana uğur getireceğine de inanırlar.
Ay-ay özellikle kemirmeye yanyan dişleri yüzünden bilginleri uzun zaman şaşırtmıştır. Bunlardan bazıları, onu, maymunların en ilkeli zannetmişlerdir. Bugün ise, makilerle akraba, başlıbaşına bir aile meydana getirdiğine kanaat getirilmiştir. Dişleri, menşeini belirten bir ipucu değil, yaşıyabümek için geliştirdiği bir aracıdır.