Gönderen Konu: Orman Adamları ORANGUTANLAR  (Okunma sayısı 393 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Orman Adamları ORANGUTANLAR
« : 01 Şubat 2008, 14:54:07 »
Orman Adamları ORANGUTANLAR
BORNEO ile Sumatra adalarındaki ormanlarda yaşayan «orangutan» yahut da öbür adıyla «orang» (Pongo), sahiden bir büyük insansı maymun'dur. Yetişkin bir erkek orangutan 75 ilâ 100 kilo çeker. Kollarım yana açtığı vakit, ellerinin arasındaki açıklık 225 santimi bulur ki, bu şempanze ile goril'dekinden de geniştir. Buna karşılık boyu 135 santimi geçmez. Orangutan, iriliğinden ve kiremit rengindeki uzun ve gevşek kıllı kürkünden derhal tanınır.
Bu büyük insansı maymun ancak en sık ormanlara rağbet eder. Burada uzun kollariyle dallara asılarak ağaçtan ağaca geçer. Attığı adımlar hızlı değilse de, düzgün ve ölçülüdür. Fakat yavaş bir hayvan olmasına rağmen, orangutan, ormanın düzlüğünde, koşan bir insandan daha çabuk yol alır. Daldan dala her yaylanışında aldığı yol, iki metreyi geçer.
Orangutan, basacağı her dalı yoklar: Orangutan ağır dalların üzerinde kambur vaziyette yürür. Kollarının büyük uzunluğu ve bacaklarının kısalığı yüzünden bu şekilde hareket etmeye mecburdur.
Büyük büyük insansı maymun hiç atlamaz; aslında atlaması doğru olmazdı, çünkü en büyük dalların bile yüz kiloluk bir yükün birden çarpmasiyle kırılmaları işten değildir. Orangutan, üzerine basacağı dalları teker teker yoklamayı ihmal etmez. Öyle olduğu halde ağaçlan şempanze ile goril'den fazla sever.
Barış ve savaş zamanında orangutan: Orangutan, içerisinde uyuyacağı bir yuva yapar. Bu, ince dallardan, sarmaşıklardan ve yapraklardan örülmüş bir platformdur. Daha yüksekte olsa, rüzgârlara karşı kalır ve orangutandın rahatı bozulurdu. Her orangutan'm kendisi için kurduğu bu yuva sadece bir kere kullanılmak için yapılmış, geçici bir barınaktır. Hayvan yağmur mevsiminde kendini yapraklarla örter.
Kendine böyle rahat bir köşe hazırlayan orangutan, sabahleyin buradan ayrılmaya kolay kolay yanaşmaz. Güneş, yaprakların üzerindeki çiğleri kurutmadan katiyen kalkmaz. Fakat bir kere kalktıktan sonra da bütün günü karnını doyurmakla geçirir.
Orangutan ham meyvaları ve bunlardan başlıca ekşi, hatta acı olanlarını seçer.