Gönderen Konu: Türkiye, tütün tüketiminde dünya dördüncüsü  (Okunma sayısı 398 defa)

Çevrimdışı win

  • Osc Çizik Üye

  • 2. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 6.409
  • Puan 650
  • Cinsiyet: Bay
  • OSC BY WİN
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Türkiye, tütün tüketiminde dünya dördüncüsü



Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Meclis Uyuşturucu Komisyonu'na sunduğu raporda, çocukların kolalı içeceklerdeki kafein gibi maddelerle uyuşturucu alışkanlığına hazırlandığı iddia edildi.Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Av. M. Necati Özfatura, Meclis Uyuşturucu Kaçakçılığını Önleme Komisyonu'na, bağımlılık yapan maddeler hakkında bir rapor sundu.
Rapora göre Türkiye, dünya sıralamasında kumarda ikinci, alkollü içecek tüketiminde üçüncü, tütün mamullerinde ise dördüncü.
Raporda zararlı alışkanlıklarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özfatura, bağımlılık yapan beyazlarda (eroin, kokain, hap, vs.) da Türkiye'nin ön sıralarda yer aldığını belirtti. Dünyanın önemli ekonomi dergilerinden alıntılar yapılan çalışmada, dünya mafyasının kasasına kaçakçılıktan günlük 3 milyar dolar, yıllık ise 1 trilyon 95 milyar dolar para girdiği bildirildi. Son değerlendirmelere göre ülkemizde 30 milyon tiryaki, 25 milyon alkol dostu ve 7 milyon alkol bağımlısı, 5-6 milyon da ilaç bağımlısı olduğu kaydedildi. Türkiye'de yılda sigaradan 160 bin tiryaki ölümü, ayrıca çoğu bebek ve çocuklar olmak üzere 40 bin duman altı ölümü gerçekleştiği ifade edilerek, sigaradan kaynaklanan ölümlerin 200 bini bulduğuna dikkat çekildi. Bu rakamların 1991 yılına ait olduğuna dikkat çeken Yeşilay Başkanı, "Ne yazık ki günümüzdeki rakamlar bunun çok üzerindedir." ifadesini kullandı. Raporda, alkolün sebep olduğu cinayetler, trafik kazaları, hastalık, düşük ve ölü doğumlardan kaynaklanan ölümlerin 150 bini bulduğu vurgulandı. Bu tür bağımlılık yapan maddelerin fuzuli giderlerinin, ticaretini yapanlara sağladığı kârın 4 katı civarında olduğu aktarıldı. Sigara kullanmanın 8-10, alkol kullanmanın 12-14, uçucuları kullanmanın 10-12, diğer maddeleri (eroin, kokain vs.) kullanmanın 14-16 yaşlarında başladığının altı çizildi. Uyuşturucu kullanımının dünyada vahim boyutta olduğu belirtilerek, gençleri her türlü zararlı alışkanlıklara açık hale getiren 'uyuşturucu kültürü'nün bir anarşi türü olduğu dile getirildi. Kolalı içecek tüketimine de dikkat çekilen çalışmada, çocukların, karışımında bağımlılık yapan maddelerle (kafein, kokain, alkol) uyuşturucu alışkanlığına hazırlandığı uyarısında bulunuldu. Kolalı içeceklere haftada en az 100 milyon YTL ödendiğine işaret edilirken, Türkiye'de kişi başına 17 litre alkollü ve bir o kadar da kolalı içecek düştüğü kaydedildi.
Bağımlılığı önlemek için alınması gereken tedbirler
Kolalı içeceklere dikkat edilmeli.
Çay, eğlence ve yaş günü partilerinin bağımlılığa geçiş yolu olması önlenmeli.
İşsiz insan ve sokaktaki gençlere sahip çıkılmalı.
Aileler eğitilmeli.
Okullarda 'genel ahlak' dersi verilmeli.
Bağımlılık içerikli zorunlu ders konulmalı.
Yeşilay kolu her okulda kurulmalı.
Gerçek bir milli eğitim politikası oluşturulmalı.
Medyaya disiplin getirilmeli.
Medya uyarıcı ve koruyucu çalışmalar yapmalı.
Fuhuş ve eşcinselliği teşvik edici yayın ve etkinlikler önlenmeli.
Bölgesel tedavi merkezleri kurulmalı.
Cezaevleri disipline edilmeli. Polis güçlendirilmeli. Kanunlar işletilmeli.
El uso de una camisa del fuego en un lado de ti .. E incluso ..
De tierras rurales en la olla .. Ya nervioso yo ..
Una era un medio y soy ..
bits no mis problemas, sé que este caso terminará conmigo ..

[ İspanyolca olduğu için kendi tercümemdir.İzinsiz kullanmayınız..]







wiN ~Her hakkım saklıdır