ÖĞRETİM ÜYESİ İHTİYACININ KARŞILANMASI:
Madde 36 - Gerektiğinde, Gülhane Askeri Tıp Akademisinin öğretim elemanı ihtiyacı için kadrolu, sözleşmeli veya ek görevle diğer yükseköğretim kurumlarından öğretim üyesi ve yardımcıları alınarak, beliren ihtiyaç karşılanır.
(Değişik fıkra: 06/07/2000 - KHK - 604/19 md.; Aynen kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/19 md.) Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı, Gülhane Askerî Tıp Akademisinin bir sonraki eğitim ve öğretimyılı için çeşitli dallardan ihtiyaç duyduğu öğretim üyesi miktarını tespit eder ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu hükümlerine göre görevlendirilecek öğretim elemanlarını, içinde bulunduğu eğitimve öğretim yılının nisan ayı sonuna kadar Genelkurmay Başkanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirir. Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı, ihtiyacın karşılanabilme şeklini tespit eder. Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği yaparak, gerekli tedbirleri alır. Yükseköğretim Kurulunca görevlendirilen öğretim elemanları ile ilgili esaslar, bu Kanun ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu hükümlerine göre yürütülür.
DENETİM:
Madde 37 - Gülhane Askeri Tıp Akademisinin idari denetimi Genelkurmay Başkanlığınca yapılır.
(Değişik fıkra: 06/07/2000 - KHK - 604/20 md.; Aynen kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/20 md.) Genelkurmay Başkanlığı ayrıcaeğitim, öğretim ve diğer faaliyetlerin bu Kanunda belirtilen amaca ve ana ilkelere uygunluğunu, Gülhane Askerî Tıp Akademisi yüksek Bilim Konseyinden yeteri kadar üye almak suretiyle de denetler.
( Değişik fıkra: 06/07/2000 - KHK - 604/20 md.; Aynen kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/20 md.) Öğretim elemanlarının görevlerini yapmaları bölüm başkanları, enstitü ve yüksekokul müdürleri, eğitim hastahaneleri komutanları, Dekan ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı tarafından izlenir ve denetlenir.
BİLİMSEL DENETİM:
Madde 38 - (Değişik madde : 06/07/2000 - KHK - 604/21 md.; Aynen kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/21 md.)
Öğretim elemanlarının bilimsel yönden denetlenmeleri Gülhane Askerî Tıp Akademisi Yüksek Bilim Konseyi tarafından, eğitim ve öğretim, bilimsel araştırma, yayın, seminer, klinik ve uygulama faaliyetleri ile diğer hususlar üzerinden yapılır.
Her öğretim yılı sonunda bölüm başkanı, bölümündeki öğretim üyelerinin bilimsel gelişmelerini, bölümün geçmiş yıldaki eğitim, öğretim ve araştırma faaliyeti ile, gelecek yıldaki çalışma plânını belirten raporu bağlı bulunduğu dekana, enstitü müdürüne, yüksekokul müdürüne veya eğitim hastahanesi komutanına sunar. Bunlar da raporlarını Gülhane Askerî Tıp Akademisi komutanına gönderirler. Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı, bu rapora kendi kanaatine de ekleyerek Genelkurmay Başkanlığına sunar.
Her öğretim elemanı; bilimsel araştırmalarının, yayınlarının ve girdiği dersler ile yönettiği seminerlerin ve uygulamaların listesini, yurt içinde ve yurt dışında yapılan bilimsel kongrelerdekitebliğlerin birer örneğini bağlı bulunduğu yüksekokul müdürü, enstitü müdürü, fakülte dekanı ve eğitim hastahanesi komutanı aracılığı ile Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığına sunmak zorundadır. Yayınlanmayan eserlerin birer kopyası verilir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun eser sahibine tanıdığı haklar saklıdır.
Öğretim elemanlarının bilimsel yayınları için Gülhane Askerî Tıp Akademisinde özel arşiv tutulur.
Gülhane Askerî Tıp Akademisi Yüksek Bilim Konseyi ve bölüm başkanlarının denetlemeler sonunda hazırlayacakları raporlar, ilgili öğretim üyesinden müteakip yıllarda yararlanma konusundaki değerlendirme çalışmalarında kullanılır.
ALTINCI BÖLÜM: ÖĞRETİM VE ÖĞRENCİLER
LİSANS DÜZEYİNDE ÖĞRETİM:
Madde 39 - (Değişik madde: 25/06/2002 - 4766 S.K./1. md.)
Gülhane Askeri Tıp Akademisinde öğretim parasız yatılıdır. Öğrencilerin yönetmelikte tespit edilecek ihtiyaçları, Devlet tarafından karşılanır. Öğrencilere, 27/07/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenir. Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve bağlı birimlerindeki yüksek öğretim, bu Kanunda belirlenen amaç ve ana ilkelerine göre aşağıdaki şekilde düzenlenir.
a) Gülhane Askeri Tıp Akademisinde kuruluş özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre yapılan eğitim, öğretim ve buna dayalı olarak verilen diplomalarla ilgili esaslar, yönetmelikte gösterilir.
b) Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve bağlı birimlerinin aynı meslek ve bilim dallarında eğitim ve öğretim yapan diğer sivil yüksek öğretim kurumları ile eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu, Sağlık Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu tarafından düzenlenir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Askeri Tıp Fakültesinden mezun olanlar, 11/04/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunda belirtilen hak ve yetkilere sahip olurlar.
c) Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı Askeri Tıp Fakültesinden mezun olanlar, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre muvazzaf teğmen nasbedilirler. Lisans düzeyindeki diğer
yüksek öğretim kurumlarından mezun olanlara, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli Devlet memurları hakkındaki mevzuat hükümleri uygulanır.
d) Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı lisans düzeyindeki yüksek öğretim kurumlarından mezun olarak Devlet memuru statüsünde istihdam edilenler, öğrenim süreleri kadar mecburi hizmete tâbidirler.
ÖĞRETİM SÜRESİ:
Madde 40 - Gülhane Askeri Tıp Fakültesinde öğretim ve eğitim süresi diğer tıp fakülteleri öğretim ve eğitim süresi kadardır.
Gülhane Askeri Tıp Akademisinin kuruluşundaki yükseköğretim kurumlarının lisans ve lisansüstü düzeydeki azami öğretim süresi 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 44 üncü maddesine göre, benzer fakülte, enstitü ve yüksekokulların eğitim ve öğretim süreleri dikkate alınarak bu Kanundaki esaslara göre çıkarılacak yönetmeliklerde belirtilir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, lisans ve lisansüstü düzeyinde öğrenim gören öğrenciler, derslere devam etmek zorundadırlar. İki yarı yılda mazeretsiz toplam otuz günden fazla eğitim ve öğretime veya tatbiki eğitim döneminin üçte birine mazeretsiz katılamayan öğrenciler, o öğretim ve eğitim yılını kaybederler. Sağlık yönünden mazeretleri nedeniyle eğitim ve öğretime katılamayanlara yapılacak işlem yönetmelikte belirlenir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisindeki eğitim ve öğretim süresiyle sınav, değerlendirme ve sınıf geçme esaslarına ilişkin ilkeler, bu Kanun esasları dahilinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Seferberlik ve savaş hallerinde Genelkurmay Başkanlığınca eğitim ve öğretime ara verilebilir veya süresi kısaltılabilir. Gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığının izniyle eğitim ve öğretimlerini diğer yükseköğretim kurumlarında sürdürecek öğrencilerin yatay veya dikey geçiş esasları ile eksik öğrenim görenlere uygulanacak ilkeler, Yükseköğretim Kurulunca tespit edilir.
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİNE GİRİŞ:
Madde 41 - (Değişik fıkra: 27/12/1993 - 3955/2 md.) Gülhane Askeri Tıp Akademisinin önlisans ve lisans düzeyindeki öğretim programlarına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 45 inci maddesine göre yapılan yükseköğretim kurumlarına giriş sınavını kazanan, askeri veya sivil liselerden mezun öğrenciler alınır. Alınacak öğrencilerle ilgili diğer şartlar yönetmelikte gösterilir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, Gülhane Askeri Tıp Akademisine, Genelkurmay Başkanlığının muvafakatı ve Bakanlar Kurulu kararı üzerine yapılacak ikili anlaşmalarla kabul edilirler. Anlaşma yapılmasının mümkün olmadığı hallerde, Bakanlar Kurulu kararı ile yetinilir.
DİĞER YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ:
Madde 42 - (Mülga madde : 27/01/2004-5081 S.K./2.mad)
DERS KİTAPLARI VE TEKSİRLERİN BASILMASI:
Madde 43 - Ders kitaplarının ve teksirlerinin bastırılmasında uygulanacak esaslar ve ödenecek telif hakları Genelkurmay Başkanlığınca düzenlenir.
LİSANSÜSTÜ ÖĞRETİM:
Madde 44 - Lisansüstü öğretimin usul ve şartları;
a) Lisans düzeyinde öğrenim gördükten sonra, Gülhane Askeri Tıp Akademisinde yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi yapmak isteyenler, Üniversitelerarası Kurulca tespit edilecek esaslar dikkate alınarak hazırlanacak yönetmelikte belirtilen ilkelere göre Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca açılacak sınavla seçilirler.
b) Gülhane Askeri Tıp Akademisinde lisansüstü öğretime başlayan personelin görevleri yönetmelikte gösterilir. Ancak, askeri personelin lisansüstü öğretime başlayabilmesi için temel askeri eğitim ve öğretimi müteakip, fiilen en az iki yıl kıta, kurum ve karargahlarda hizmet yapmış olmaları şartı aranır. Bu süre, gerektiğinde Genelkurmay Başkanlığınca kısaltılabilir.
c) Sivil tabipler, ilgili kanunlardaki şartlara uymaları ve eğitim ve öğretim süresi kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde mecburi hizmet yapmaları şartı ile gerektiğinde, yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tıpta uzmanlık eğitim ve öğretimine tabi tutulabilirler.
YEDİNCİ BÖLÜM: ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ:
Madde 45 - (Değişik madde : 27/01/2004-5081 S.K./1.mad)
Gülhane Askerî Tıp Akademisine bağlı yüksek öğretim kurumlarına alınan her öğrenciye disiplin notu verilir. Hangi suç ve cezalar için disiplin notundan ne miktar düşüleceği, yönetmelikte gösterilir.
Gülhane Askerî Tıp Akademisine bağlı Tıp Fakültesi öğrencilerinin okuldan çıkma ve çıkarılmaları ile çıkarılanlar hakkında yapılacak işlemler, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümlerine göre yapılır. Ayrıca, intibak eğitimi başlangıcından itibaren bir ay içinde askerî öğrenci niteliğini kazanamadıkları anlaşılanlar, bu konuda yürürlüğe konulacak yönetmelikte belirlenecek esaslar dahilinde okuldan çıkarılırlar.
Lisans düzeyindeki diğer yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden on sekiz yaşını tamamlayanlar kendi istekleriyle, tamamlamayanlar ise velilerinin isteğiyle okuldan çıkabilirler. Aşağıdaki hallerde ise bu öğrenciler hakkında yüksek öğretim kurumundan çıkarma işlemi yapılır:
a) Öğrenciye verilen disiplin notunu kaybedenler.
b) Yönetmelikte belirtilecek esaslar dahilinde öğrenci niteliğini kaybettiklerine dair yüksek disiplin kurulunca haklarında karar verilenler.
c) Süresi içinde eğitim ve öğrenimlerini tamamlayamayanlar.
d) Sağlık kurulları tarafından verilecek raporlara dayalı olarak sağlık durumları bakımından öğrenime devam imkânı kalmayanlar.
e) Giriş ile ilgili nitelikleri taşımadıkları öğrenim sırasında anlaşılanlar veya öğrenim süresi içinde bu nitelikleri değişenler.
f) Öğrenim süresi içinde evlenenler.
g) Taksirli suçlar hariç olmak üzere ağır hapis veya üç aydan fazla hapis cezasına hüküm giyenler.
Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile 25.7.1951 tarihli ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda belirtilen suçlar ve rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, suç tasnii, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın ve erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabiî mukarenet gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya kaçakçılık suçlarından biriyle hükümlülük halinde üçüncü fıkranın (g) bendinde öngörülen süre koşulu aranmaz.
Tıp Fakültesi öğrencileri hariç olmak üzere, lisans düzeyindeki diğer yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere uygulanacak disiplin cezaları ve ceza uygulanacak fiil ve haller aşağıda belirtilmiştir:
a) Uyarma, öğrenciye davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesi olup, uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
1) Yüksek öğretim kurumu içinde uyulması gereken kurallara karşı kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak.
2) Özürsüz veya izinsiz olarak bulunması gereken yere geç gelmek, erken ayrılmak veya terk etmek.
3) Usulsüz müracaat veya şikâyette bulunmak.
4) Öğrencilik sıfatına yakışmayan tutum ve davranışlarda bulunmak.
b) Kınama, öğrenciye davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesi olup, kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
1) Yüksek öğretim kurumu içerisinde, emir ve talimatlarla belirtilen kuralları kusurlu davranışları ile ihlal etmek.
2) Verilen emirlerin tam ve zamanında yapılmasında; resmî belge, araç ve gereçlerin korunmasında kayıtsız davranmak.
3) Genel ahlâk ve edep dışı davranışlarda bulunmak.
c) İzinsizlik, öğrencinin izin zamanlarında iki ilâ on gün (dahil) arasındaki bir süre ile yüksek öğretim kurumunun dışına çıkmasının yasaklanması olup, izinsizlik cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
1) Yüksek öğretim kurumu içinde emir ve talimatlarla belirlenen kuralları kasıtlı olarak ihlal etmek.
2) Yüksek öğretim kurumunun huzur, sükûn ve çalışma düzenini bozmak.
3) Kasıt veya ihmalle verilen emirleri tam ve zamanında yapmamak.
4) Amirlerine hâl ve hareketleri ile saygısız davranmak.
5) Devlete ait resmî belge, araç ve gereç ve benzeri eşyayı kaybetmek, kasıtlı olarak tahrip etmek veya özel maksatla kullanmak.
6) Bilerek doğruyu söylememek.
7) Kurumu izinsiz terk etmek veya izin süresini geçirmek.

Alkollü içecek bulundurmak veya kullanmak.
9) Arkadaşları veya yüksek öğretim kurumunun diğer personeli arasında söz ve fiilleri ile hoşnutsuzluk yaratmak.
10) Yasaklanan yerlere gitmek.
11) Yasak edilen her türlü yayını okumak veya bulundurmak.
12) Toplu şikâyet veya müracaatta bulunmak.
13) Kopya çekmek.
d) Yüksek öğretim kurumundan çıkarma, öğrencinin, bir daha hiçbir şekilde askerî yüksek öğretim kurumlarına alınmamak üzere öğrencilikten çıkarılması olup, öğrencilikten çıkarmayı gerektiren fiil ve haller şunlardır:
1) Tutum ve davranışları ile yasa dışı siyasî, irticaî, bölücü, ideolojik görüşleri benimsemek veya bu gibi faaliyetlere karışmak.
2) Uyuşturucu madde kullanmak, bulundurmak veya ticaretini yapmak.
3) Kumar oynamak.
4) İzinsiz dernek ve benzeri kuruluşlar kurmak veya bunlara üye olmak.
5) Sınavlara, derslere, stajlara kendi yerine başkasını sokmak veya başkasının yerine girmek.
6) Ders veya sınavların yapılmasına herhangi bir şekilde engel olmak.
7) Genel ahlâka aykırı, edep dışı, yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak.

Türk Silâhlı Kuvvetleri öğrenciliği sıfatına, itibar, onur ve şerefine aykırı davranışlarda bulunmak.
Yukarıdaki sebeplerden ötürü okuldan çıkarılmalarına karar verilenler, kararın kesinleşmesine kadar Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığı tarafından okuldan uzaklaştırılabilirler.
Tıp Fakültesi öğrencileri hariç olmak üzere, lisans düzeyindeki diğer yüksek öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden, sağlık durumu nedeniyle okuldan çıkarılanlar dışında, diğer nedenler ile okuldan ayrılanlara veya ilişikleri kesilenlere, kendileri için Devlet tarafından yapılan masraflar faizi ile birlikte ödettirilir.
Gülhane Askerî Tıp Fakültesinden 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu gereğince ve lisans düzeyindeki diğer yüksek öğretim kurumlarından bu maddede belirtilen nedenlerle okuldan çıkarılanlar veya çıkanlar, hiçbir şekilde başka askerî yüksek öğretim kurumlarına alınmazlar ve Türk Silâhlı Kuvvetlerinde istihdam edilmezler. 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askerî Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanunu hükümleri saklıdır. Bu öğrencilerin kimlikleri; ilgili yüksek öğretim kurumlarına, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına, emniyet makamları ve kendi askerlik şubelerine alınan çıkarma kararı ile birlikte bildirilir.
MALİ KOLAYLIKLAR:
Madde 46 - Mali kolaylıklarla ilgili işlem ve usuller:
a) Gülhane Askeri Tıp Akademisine yapılacak bağış, yardım ve vasiyetler, her türlü vergi, resim, damga resmi ve harçlardan muaftır. Bağış ve vasiyetlerin kullanılmasında, bağış ve vasiyet yapanların koydukları ve kanunlara göre geçerli sayılan kayıtlara ve şartlara uyulur.
b) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından Gülhane Askeri Tıp
Akademisine makbuz karşılığında yapılacak nakdi bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirilebilir.
c) Gülhane Askeri Tıp Akademisi için eğitim, öğretim ve araştırma amacıyla ithal edilen makine, alet, cihaz, ecza, malzeme ve yayınlar, yurt içinde bulunmama veya üretimi yapılmama kaydıyla veya bağış yoluyla gelen aynı cins malzemeler, gümrük vergisi ve buna bağlı vergi, resim ve harçlar dahil olmak üzere, her türlü vergi, resim ve harçlardan muaftır.
DÖNER SERMAYE:
Madde 47 - Genelkurmay Başkanlığınca Gülhane Askeri Tıp Akademisinde ve eğitim hastanelerinde döner sermaye işletmesi kurulabilir.
(Değişik fıkra: 11/06/1997 - 4273/5 md.;Değişik fıkra: 15/06/2005-5365 S.K./11.mad) 211 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununun 69 uncu maddesinin (d) bendi ile 70 inci maddesi kapsamındaki hak sahiplerinin muayene ve tedavi giderlerinin sosyal güvenlik kurumlarınca veya ilgili kurum ve kuruluşlarca karşılanacağı belirtilen hak sahiplerine ilişkin ödenecek karşılıklar, yapılacak bağış, yardım ve vasiyetler ile muayene ve tedavi edilecek sivil kişilerden yönetmelikte belirtilen esaslara göre alınacak ücretler döner sermayeye gelir kaydedilir.
Döner sermaye işletmesinin faaliyet alanları, sermaye limitleri, sermaye ile ilgili yönetim işlerinin yürütülmesi esasları ve muhasebe usulleri, Maliye Bakanlığının olumlu görüşü alınmak suretiyle Genelkurmay Başkanlığının tespit edeceği esaslara göre Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve eğitim hastanelerinin döner sermaye yönetmeliğinde belirtilir.
Kurulacak döner sermaye işletmesi, 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanununa tabi değildir. Döner sermayeden elde edilen ve her yıl sonunda kullanılmayan gelir, ertesi yılın döner sermaye gelirine eklenir. Mali yılın bitiminden başlanarak dört ay içinde hazırlanacak bilanço ve ekleri ile bütün gelir ve gider belgeleri denetim için Sayıştaya, birer örneği de aynı süre içinde Maliye Bakanlığına verilir.
Döner sermaye işletmelerinden toplanan döner sermaye geliri, Gülhane Askeri Tıp Akademisinin araç, gereç, araştırma ve diğer ihtiyaçlarına sarfedilir.
OYLAMA:
Madde 48 - Bu Kanunda sözü geçen kurullarda, her üye oyunu kabul veya ret yoluyla vermekle görevlidir. Çekimser oy kullanılmaz. Kurulların toplantı nisabı kurul üye tamsayısının yarıdan fazlasıdır.
Bütün kurullarda kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Üçüncü turda salt çoğunluğun sağlanamadığı hallerde dördüncü turda oy çokluğu esası uygulanır. Oyların eşit olması halinde, başkanın katıldığı karar, kurul kararı sayılır.
ÖZLÜK HAKLARI:
Madde 49 - Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli askeri öğretim elemanlarının ve bu Akademide yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi gören askeri personelin özlük haklarına ilişkin ödemelerde, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümleri uygulanır.
(Değişik fıkra: 06/07/2000 - KHK - 604/22 md.; Aynen kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/22 md.) Uzmanlar hariç olmak üzere öğretim elemanları ile Yüksek Bilim Konseyinden diğer askerî hastahanelerde, Genelkurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığındaki sağlık şube müdürlüğü veya daire başkanlığıkadrolarında görevlendirilebilen öğretim üyelerine, ayrıca, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun 12 nci maddesine göre üniversite ödeneği; idarî görevleri bulunanlara da, aynı Kanunun 13 üncü maddesine göre idarî görev ödeneği ödenir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisinde uzman durumunda olanlarla Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanlığınca uzman olarak görevlendirilenlere ve bu Akademide yüksek lisans, doktora veya tıpta uzmanlık öğrenimi gören kadrolu askeri personele ihtisasları süresince, almakta oldukları aylık tutarının (ek gösterge dahil) %85'i eğitim ödeneği olarak ödenir.
(Değişik fıkra : 06/07/2000 - KHK - 604/22 md.; Aynen kabul: 10/05/2006 - 5498 S.K/22 md.) Yukarı fıkralardaki askerî personele, 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda öngörülen iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük zammı ve malî sorumluluk tazminatı ödenmez. Yan ödemeden faydalanmayan bu statüdeki personelin çeşitli ödemelerle bir ayda aldıkları net tutarlar, bu maddede sayılmayan ve yan ödemelerden yararlanan personele çeşitli ödemelerle bir ayda verilen net tutarlardan az ise, aynı kıt
a ve karargâhtaki aynı rütbe ve kıdemdekiler arasında meydana gelen fark ayrıca tazminat olarak ödenir. Meslek ve sanatlarını serbest olarak icra eden profesör ve doçentlere döner sermayeden pay almamakkaydıyla üniversite ödeneği ödenir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevlendirilen sivil öğretim elemanlarının özlük haklarına ilişkin ödemeler, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunundaki esaslara uygun olarak yapılır.
Bu Kanunun 32 nci maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, meslek ve sanatlarını serbest olarak icra edenler dahil Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli öğretim elemanlarına, görev unvanlarına göre Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek esaslara bağlı olarak, haftada en çok 18 saate kadar verecekleri dersler için 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesine uygun olarak, ek ders ücreti ödenir.
Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tıpta uzmanlık öğrenimi gören sivil tabiplere yapılacak ödemelerde, aynı durumda bulunan Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığındaki emsali personele yapılan ödemeler esas alınır.
YÖNETMELİK:
Madde 50 - Aşağıdaki hususlar yönetmelikle düzenlenir ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konur.
a) Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve bağlı birimlerinin ve organlarının görev, işleyiş, yetki ve sorumlulukları,
b) Öğretim elemanlarının seçimi, atanması ve görevlendirilmesi, yetiştirilmesi, gerektiğinde akademik unvanlarından mahrum bırakılma esasları,
c) Doçentlik sınavına başvuranlarda, bilimsel yeterlik dışında Genelkurmay Başkanlığınca aranacak nitelikler, başvuru ile ilgili usul ve esaslar,
d) Çalışma esasları, günlük çalışma saatleri ve haftalık ders yükü, seminer ve doktora çalışmalarının ne ölçüde ders yükünden sayılacağı ve ek derslerle ilgili hususlar,
e) Ders kitaplarının ve teksirlerin bastırılmasında uygulanacak esaslar ve telif hakları ile ilgili hususlar,
f) Yapılacak bilimsel ve teknik araştırma, inceleme ve yayımlarla, ilgili usul ve esaslar,
g) (Değişik bent: 27/12/1993 - 3955/3 md.) Önlisans, .lisans ve lisansüstü düzeydeki eğitim ve öğretim, sınav, sınıf geçme ve değerlendirme esasları, diplomalarla ilgili hususlar, öğrenci kaynakları, azami öğrenim süresi, öğrencilerde aranacak nitelikler ile kayıt ve kabul şartları,
h) Disiplin esasları ile öğrencilerin disiplin, başarısızlık, sağlık ve diğer nedenlerle okuldan çıkmasında veya çıkarılmasında uygulanacak usul ve esaslar,
i) Gülhane Askeri Tıp Akademisi ve bağlı birimlerinin olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerindeki görevleri; seferberlik ve savaş hallerinde öğrenime ara verilmesinden dolayı öğrencilerin eksik öğrenimlerini tamamlamaları, gerektiğinde eğitim ve öğrenimlerini diğer yükseköğretim kurumlarında sürdürmeleriyle ilgili usul ve esaslar,
j) Gülhane Askeri Tıp Akademisinin Genelkurmay Başkanlığınca denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar,
k) (Değişik : 06/07/2000 - KHK - 604/23 md.; Aynen kabul: 10/05/2006 - 5498 S.K/23 md.) Gülhane Askerî Tıp Akademisi Yüksek Bilim Konseyinin kuruluşu ve işleyişi ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esas ve usûller,
l) Döner sermaye işletmelerinin kurulması, işleyişi ve muhasebe usulleriyle ilgili esaslar,
m) Sivil kişilerin muayene ve tedavileri ve bunlardan alınacak ücretlerle ilgili esaslar,
n) Yabancı öğrencilerin tabi olacağı hususlar,
o) Öğrencilerin Devletçe karşılanacak ihtiyaçları,
p) Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili diğer hususlar.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KANUN:
Madde 51 - 07/11/1980 tarihli ve 2336 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
SEKİZİNCİ BÖLÜM: SON HÜKÜMLER
Geçici Madde 1 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Gülhane Askeri Tıp Akademisi Komutanı ile Gülhane Askeri Tıp Akademisinde görevli öğretim üye ve yardımcılarının yeniden seçim ve atanma işlemlerine gerek kalmadan görev ve tüm hakları devam eder.
Geçici Madde 2 - Bu Kanunun öngördüğü yönetmelikler, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren altı ay içinde yürürlüğe konur. Bu düzenleme sonuçlanıncaya kadar mevcut yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam edilir.
Geçici Madde 3 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Üniversiteler ve Akademiler Kanununa göre değişik kurumlarda kazanılmış olan doktora tıpta uzmanlık, doçentlik ve profesörlük unvanları eşdeğer olarak devam eder.
Geçici Madde 4 - Bu Kanunun yayımından önce Gülhane Askeri Tıp Akademisinde doktora yapmış veya Tababet Uzmanlık Tüzüğüne göre uzman olmuş ve halen uzman kadrosunda çalışanlar bir yıl zarfından yardımcı doçentliğe başvurabilirler. Sınavı ve seçimi kazananların atamaları Genelkurmay Başkanlığınca yapılır.
Geçici Madde 5 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihe kadar, eski mevzuat hükümlerine göre doçentlik ve profesörlük unvanını almak üzere başvurmuş ve başvurusu kabul edilmiş olanlar ile 30/11/1984 tarihine kadar, önceki mevzuata göre doçentlik ve profesörlük için öngörülen çalışma süresini tamamlayacak olanların başvurmaları ve başvurularının kabulü halinde kadroya atama dışındaki işlemleri önceki mevzuata göre yürütülür.
(Değişik fıkra: 31/03/1988 - 3422/1. md.) Yukarıdaki fıkra hükümlerine göre doçent olanların, profesörlüğe yükselmelerinde de eski mevzuat hükümleri uygulanır.
Geçici Madde 6 - Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 07/11/1980 tarihli 2336 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine göre haklarında işlem yapılan öğrenciler ile ilgili hükümler geçerlidir.
Geçici Madde 7 - (Ek madde: 13/05/1986 - 3287/5 md.)
Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte başasistanlık yapan tabiplerin başasistanlık görevleri, göreve başladıkları tarih esas alınarak bütün hak, yetki ve sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla iki yıl devam eder.
Geçici Madde 8 - (Ek madde: 06/07/2000 - KHK - 604/25 md.; Mülga: 10/05/2006 - 5498 S.K/25 md.)
Geçici Madde 9 - (Ek madde : 06/07/2000 - KHK - 604/25 md.; Mülga: 10/05/2006 - 5498 S.K/25 md.)
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANI İDARİ YARDIMCISI:
Ek Madde 1 - (Ek madde : 06/07/2000 - KHK -604/24 md.; Aynen kabul: 10/05/2006 - 5498 S.K/24 md.)
Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı İdarî Yardımcısı, harp akademisi mezunu bir general veya amiral olup, Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanının atandığı usûllere göre atanır. Komutan İdarî Yardımcısı, her türlü idarî faaliyette Gülhane Askerî Tıp Akademisi komutanına yardım eder.
YÜKSEK BİLİM KONSEYİ:
Ek Madde 2 - (Ek madde : 06/07/2000 - KHK - 604/24 md.; Değiştirilerek kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/24 md.)
Yüksek Bilim Konseyi; Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı Bilimsel Yardımcısı (Dekan), Gülhane Askerî Tıp Akademisindeki ana bilim dalı ve bilim dalı başkanlığı ile servis ve kısım şefliği görev sürelerini tamamlayan öğretim üyeleri ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi komutanı tarafından bir yıl için görevlendirilecek üç ana bilim dalı ve iki bilim dalı başkanından oluşur.
Bu öğretim üyeleri daha önce görev yaptıkları ana bilim dalı, bilim dalı ile servis ve kısımlarda bilimsel faaliyetlerine devam ederler.
Yüksek Bilim Konseyinin kadroları her yıl yeniden düzenlenir ve Türk Silâhlı Kuvvetleri teşkilat ve kadrolarında gösterilir.
Bu Konseyin kadroları içinde, yurt dışı sürekli göreve atanan öğetim üyesi sayısı kadar kadro ayrıca gösterilir.
Yüksek Bilim Konseyi Dekan
ın başkanlığında toplanır. Gülhane Askerî Tıp AkademisiKomutanı Türk Silâhlı Kuvvetlerinin genel sağlık politikaları ile ilgili konularda Yüksek Bilim Konseyi toplantılarına katılır ve toplantıyı yönetir.
Yüksek Bilim Konseyinin ve Konseyi oluşturan öğretim üyelerinin görevleri şunlardır:
a) Gülhane Askerî Tıp Akademisinin eğitim ve öğretim plân ve programlarının çağdaş, bilimsel ve teknolojik esaslara uygun olması için araştırmalar yapmak.
b) Gülhane Askerî Tıp Akademisini ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerin taslaklarını hazırlamak, önerilerde bulunmak ve görüş bildirmek.
c) Türk Silâhlı Kuvvetleri personelinin fizik ve moral gücünü en üst düzeyde muhafaza etmek üzere bedensel ve ruhsal gelişimi sağlayacak sportif faaliyetlerin bilimsel verilerini araştırmak, tespit etmek ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunmak.
d) Türk Silâhlı Kuvvetlerinde ortaya çıkacak salgın hastalıklarla mücadele etmek ve koruyucu önlemler alınmasını sağlamak maksadıyla önerilerde bulunmak.
e) Sağlık bilimleri alanında, yüksek düzeyde bilimsel çalışma ve araştırma yapmak.
f) Ulusal ve uluslararası kurumlarla bilimsel işbirliği yaparak, Gülhane Askerî TıpAkademisinin bilimsel gelişimine ve verilen sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasınakatkıda bulunacak araştırmalar yapmak ve önerilerde bulunmak.
g) Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı tarafından görevlendirilecek en fazla on öğretim üyesi ile Akademi Kuruluna iştirak etmek.
h) Genelkurmay Başkanlığının direktiflerine uygun olarak, Gülhane Askerî Tıp Akademisinin bilimsel denetimini yapmak.
ı) Meslekî ve bilimsel yayın yapmak.
j) Eğitim ile ilgili klinik, poliklinik ve laboratuvar çalışmaları yapmak.
k) Diğer askerî hastahanelerin bilimsel yönden gelişmesine katkıda bulunmak.
l) Genelkurmay Başkanlığı, Millî Savunma Bakanlığı, kuvvet komutanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı karargâhlarında yürütülen sağlıkla ilgili plânlama ve çalışmalara iştirak etmek.
m) Adlî tıp olaylarında görevlendirilmeleri halinde, bilirkişi olarak görev yapmak.
n) Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığınca yapılacak ulusal ve uluslararası kongre ve toplantıların tıbbî ve idarî sekreterliğini yürütmek.
o) Bu Kanunla, Yüksek Bilim Konseyine ve öğretim üyelerine verilen diğer görevleri yapmak.
ANA BİLİM DALI VE ANA BİLİM DALI BAŞKANI:
Ek Madde 3 - (Ek madde : 06/07/2000 - KHK - 604/24 md.; Değiştirilerek kabul: 10/05/2006 - 5498 S.K/24 md.)
Ana bilim dalı, en az bir bilim dalını kapsayan eğitim, uygulama ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü akademik bir birimdir. Ana bilim dalları Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığınca Yükseköğretim Kurulundan alınan görüş, Akademi Kurulunun kararı ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanlığının önerisi üzerine Genelkurmay Başkanlığınca kurulur.
Ana bilim dalı başkanı; ana bilim dalı içindeki en kıdemli asker profesör olup fakültede dekanın, enstitüde enstitü müdürünün veya yüksekokulda yüksekokul müdürünün görüşü alınarak Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanının teklifi üzerine GenelkurmayBaşkanlığınca atanır.
Fakülte dışındaki diğer birimlerin öğretim üyesi bulunmayan ana bilim dallarının başkanları, Askerî Tıp Fakültesinde görevli öğretim üyeleri arasından Dekanın görüşüde alınarak Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı tarafından görevlendirilir. Bu şekilde yapılan görevlendirilmelerde geçen süre ana bilim dalı başkanlığı görev süresinden sayılmaz.
Ana bilim dalı başkanlığı görev süresi dört yıldır. General ve amiraller hariç bu süre Yüksek Askerî Şûra kararıyla her yıl yeniden değerlendirilmek kaydıyla uzatılabilir. Ana bilim dalı başkanlığı görev süresi toplam sekiz yılı geçemez. Görev süresi bitenler Yüksek Bilim Konseyindeki kadrolara atanırlar. General ve amiral rütbesindeki ana bilim dalı başkanları rütbe bekleme süresini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanının teklifi, Yüksek Askerî Şûranın üçte iki çoğunluğunun kararı ile her yıl yeniden değerlendirilmek kaydıyla rütbesinin yaş haddine kadar hizmete devam ettirilebilirler.
Profesör bulunmayan ana bilim dallarında başkanlık görevini, doçentler vekâleten yürütürler. Ancak bu süreler görev süresinden sayılmaz.
Ana bilim dalı başkanının görevi başında bulunmadığı hallerde, ana bilim dalı içindeki akademik kıdemi önde olan öğretim üyeleri arasından rütbe ve kıdemce en büyük öğretim üyesi ana bilim dalı başkanlığına vekâlet eder. Vekil tayini, bölüm başkanınında onayı alınarak ana bilim dalı başkanı tarafından yapılır.
Ana bilim dalı için düzenlenen bu hususlar, eğitim hastahanelerindeki servisleri de kapsar.
BİLİM DALI VE BİLİM DALI BAŞKANI:
Ek Madde 4 - (Ek madde : 06/07/2000 - KHK - 604/24 md.; Değiştirilerek kabül: 10/05/2006 - 5498 S.K/24 md.)
Bilim dalı, ana bilim dalı içinde eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama yapan akademikbir birimdir.
Bilim dalı, ana bilim dalına bağlı olarak ilgili ana bilim dalı başkanı ve bölüm başkanının ortak önerileri, Akademi Kurulunun kararı ve Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanının teklifi üzerine, Genelkurmay Başkanlığınca kurulur ve Yükseköğretim Kuruluna bilgi verilir.
Bilim dalı başkanı; bilim dalı içindeki en kıdemli asker profesör olup fakültede dekanın, enstitüde enstitü müdürünün veya yüksekokulda yüksekokul müdürünün görüşü alınarak Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanının teklifi üzerine Genelkurmay Başkanlığınca atanır.
Fakülte dışındaki diğer birimlerin öğretim üyesi bulunmayan bilim dallarının başkanları Fakültede görevli öğretim üyeleri arasından Dekanın görüşü de alınarak Gülhane Askerî Tıp Akademisi Komutanı tarafından görevlendirilir. Bu şekilde yapılan görevlendirmelerde geçen süre bilim dalı başkanlığı görev süresinden sayılmaz.
Bilim dalı başkanlığı görev süresi dört yıldır. General ve amiraller hariç bu süre Yüksek Askerî Şûra kararıyla her yıl yeniden değerlendirilmek kaydıyla uzatılabilir. Bilim dalı başkanlığı görev süresi toplam sekiz yılı geçemez. Görev süresi bitenler Yüksek Bilim Konseyindeki kadrolara atanırlar. General ve amiral rütbesindeki bilim dalı başkanları rütbe bekleme süresini tamamladıktan sonra Genelkurmay Başkanının teklifi üzerine Yüksek Askerî Şûranın üçte iki çoğunluğunun kararı ile her yıl yeniden değerlendirilmek kaydıyla rütbesinin yaş haddine kadar hizmete devam ettirilebilirler.
Profesör bulunmayan bilim dallarında başkanlık görevini doçentler, doçent de yoksa yardımcı doçentler vekâleten yürütürler. Ancak bu süreler görev süresinden sayılmaz.
Bilim dalı başkanının görevinin başında bulunmadığı hallerde, bilim dalı içindeki akademik kıdemi önde olan öğretim üyeleri arasından rütbe ve kıdemce en büyük öğretim üyesi, bilim dalı başkanlığna vekâlet eder. Vekil tayini, ana bilim dalı başkanının da onayı alınarak bilim dalı başkanı tarafından yapılır.
Bilim dalı başkanı, bilim dalının her düzeydeki eğitim ve öğretim, uygulama, araştırma ve her türlü faaliyetlerinin düzenli ve verimli şekilde yürütülmesinden ana bilim dalı başkanına karşı sorumludur.
Bilim dalı için düzenlenen bu hususlar, eğitim hastahanelerindeki kısımları da kapsar.
YÜRÜRLÜK :
Madde 52 - Bu Kanunun 49 uncu maddesindeki hükümler 01/01/1984 tarihinde, diğer hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
YÜRÜTME :
Madde 53 - Bu Kanunu Bakanlar Kurulu yürütür.