Gönderen Konu: Tom Clancy's Rainbow Six Vegas  (Okunma sayısı 2288 defa)

Çevrimdışı яєαρєя

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 3.268
  • Puan 253
  • Cinsiyet: Bay
  • reaper
    • MSN Messenger - emicin6@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« : 22 Aralık 2006, 20:26:06 »



Rainbow Six serisini biz oyuncularla buluşmasına vesile olan eski CIA ajanı Tom Clancy'nin 1999 yılında yazım hayatına kazandırdığı ünlü polisiye romanı Rainbow Six'den bir alıntı ile yazıya başlamanın daha doğru olacağını düşündüm. Kendisi ünlü bir polisiye-politik roman yazarı olmasının yanı sıra birçok terörist saldırıyı önceden bilmesi ile de ünlüdür. Bunun yanı sıra 11 Eylül saldırılarını da daha önceden Amerika Hava Kuvvetlerine bildirdiği de söylenir. Tom Clancy, birçok polisiye-politik romanı yayın hayatına kazandırmış, eserlerinden filmler ve oyunlar yapılmıştır. Hatta 2007 yılında ise Rainbow Six'in filmi de yapılacağı müjdeler arasında yer haberler arasındadır. Madem bizde böyle bir zatın isminden ve eserlerinden esinlenmiş oyunları oynuyoruz kendisinden birkaç kelam etmesek haksızlık olurdu diyip sözü bitireyim.

Welcome to Las Vegas

Las Vegas eskiden denetimden uzak, yasadışı işlerin döndüğü bir şehirmiş. Zaten Nevada Eyaleti'ndeki dev bir çöl üstüne kurulmuş, günümüzde ise kumarhaneleri, otelleri ve devasa eğlence dünyası ile ünlüdür. Acaba bunca teröristin kumarhaneleri ele geçirmesi ve şehri kargaşa sürüklemesinin ardında yeni bir Amerikan oyunu mu gizli?

Oyunumuz tıpkı Advanced Warfighter gibi bir ortamda başlıyor. Hatta Meksika görevinde Warfighter'ın yenisini oynuyormuş havasına kapıldım.

Logan Keller, Rainbow takımının takım kaptanıdır. Kendisi ve iki arkadaşı Meksika'daki bir operasyona gönderilir. Burada tıpkı Ghost Recon: Advanced Warfighter'daki gibi bir hava indirme operasyonu ile olayı çözmesi için çatışmaların tam ortasına indirilir. Fakat olaylar düşündükleri gibi gelişmez ve iki arkadaşını operasyonda kaybederek geri çağrılır. Bundan sonraki görevi ise teröristlerin kumarhaneleri ve otelleri ele geçirerek bir kaos ortamı yaratıldığı Las Vegas olacaktır.

Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur!

Tom Clancy's Rainbow Six Vegas'daki oyuncuları etkileyecek en büyük yenilik etrafınızda siper alacak bir yer arayıp hemen arkasına geçtiğiniz de kafanızı çıkarıp hedefe ateş edebilmeniz olacak. Oyunda Mouse aracılığı ile sağ tuşa basarak, siper alacağınız yerden düşmanlarınıza ateş edebiliyorsunuz. Dilerseniz sinematik bir görüntü eşliğinde rast gele de ateş edebilirsiniz. Ama hedefi tutturmanız çok yakınınızda olmasına yada şansınıza kalmış bir durum olur. 'Bu kısım çok yavaş okunacak' Sağ tuş ile siper alıyoruz, hafifçe kafamızı çıkarıyoruz. Karşımızda duran hedefin siperinden çıkmasını bekliyoruz ve ateşşş. Tamam nefesinizi bırakabilirsiniz. Nasıl çok zevkli değil mi?

Oyun ile ilgili en çok hoşuma giden yenilik bu olduğu için taktiksel kısma girmeden bu sinematik eğlenceyi ilk sıraya aldım. Çünkü bu oyun tek başına önümüze geleni öldürdüğümüz bir oyun değil.

Rainbow Six oyunlarını oynayan arkadaşlar biliyordur ki eğer bir takımınız yok ise bir hiçsiniz demektir. Tek başınıza yapacaklarınız takım olarak yapacaklarınızın yanında çok basit kalacaktır. Hele ki elit bir Rainbow takımının lideri iseniz.

Oyunda iki adet takım arkadaşınız var. Görevler esnasında kendinizi düşündüğünüz kadar onları da düşünmeli ve ona göre hareket etmelisiniz. Çatışmanın ortasına hadi gidin temizleyin demek hem bir kaptana yakışmaz hem de tek başına kalmanıza sebep olur. Neyse ki ölümcül yaralar almıyorlar. Sağlam bir morfin ile yollarına devam ediyorlar. Ama aynı durum sizin için geçerli değil ölmüş iseniz ölmüşünüzdür. Biri gelip de bana da bir iğne atsa diye beklemeyin. Aslında sizi yaralandığınızda kenara sürükleyip iyileştiren bir ekibiniz olsa güzel bir ayrıntı olurdu. Sonuçta biz onları iyileştirebiliyorsak onlar neden bizi iyileştiremesin değil mi? Haksızlık...

Yaralandığınızda ya da çok fazla ateş altında kaldığınızda 'Eye Candy' dediğimiz bir kedi gözü efekti ile ortam bulanıklaşıyor ve karışıyor. Görüş açınız düşüyor, nefes alışınız değişiyor ve kulağınız çınlıyor. Yapacağınız ilk şey eğer vaktiniz var ise iyi bir siper bulmak ve soluklanmak olacaktır. Gerisini takım arkadaşlarınız ile halledeceksiniz.

Her Rainbow Six oyununda olduğu gibi yapmanız gereken birincil görevler ve kurtarmanız gereken rehineler bulunuyor. Görevler esnasında takip edebileceğiniz birçok yol bulunuyor. Bu yollar genelde iki farklı yerden ulaşabileceğiniz kapılar veya güzergahlar olabiliyor. Yapmanız gereken mekanların her iki girişini de kullanmanız olacaktır. Takım arkadaşlarınızı 'Space' tuşu ile hazır olması gereken kapıya yöneltiyorsunuz. Ardından diğer kapıya gidiyor ve onların düşmanın dikkatini dağıtması ile birlikte arkalarından sizde çatışmaya katılıyorsunuz. Takım arkadaşlarınıza isterseniz içeriyi direk temizlemesi ya da önce bir gaz bombası atması gibi direktifler verebilirsiniz. Bunun için 'V,B,N' tuşları ile seçeneklerinize onay verebilirsiniz. Böylece düşmanı gafil avlama gibi bir seçeneğimiz oluyor. Tabi bu hazırda bekleyen düşmanlar için geçerli. Arkadan gelen düşmanlarınız için en yakın sipere kendinizi atmalı ve beklemelisiniz. Yine 'Alt' tuşu ile takım arkadaşlarımıza bizim takip etmelerini yada pozisyonlarını korumaları gibi direktifleri verebiliyoruz. Yön konusunda tıkandığınız zamanlar ise 'Tab' tuşu ile güzergahı görebilirsiniz. Rehineler ile dolu bir odaya girerken diğer kapıda takım arkadaşlarınızı hazırda tutun ve düşmanın pozisyonunu ileriki bölümlerde sahip olacağınız dürbün ile belirleyin. Daha sonra içerisini rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Unutmayın içeriye yapacağınız direk baskınlarda rehineleri kaybedebilir ve bölüme yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz.

Bölüme yeniden başlamak diyince ekleyelim. Oyun belli noktalarda kendini kayıt ediyor yani sizin kayıt etme gibi bir şansınız yok. O yüzden olabildiğince serin kanlı oynayın oyunu. Çünkü bölüme bir hayli gerilerden başlamak çok can sıkabiliyor.

Seriye yeni eklenen özellikler arasında karakteriniz artık Sam Fisher gibi daha donanımlı ve akrobatik. Baş aşağı durabiliyor, hedefi kamera ile tespit edebiliyor. Termal ve gece görüşü dürbünleriniz ile hedefleri kolayca yakalayabiliyorsunuz. (Z, X) Buda taktiksel oynanan bir FPS oyunu için oldukça iyi bir gelişme. Kendinizi kaptırmanız daha kolay oluyor.

Cephane ve silah durumunuz ise iki ağır silah ve bir adet tabanca ile sınırlandırılmış.
Bomba olarak bir adet el bombası ya da gaz bombası alabiliyorsunuz. Silahlarınızı istediğiniz gibi modifiye etmek elinizde. Silahlarınıza takacağınız dürbün ve güçlendirilmiş mermiler ile daha keskin sonuçlar almanız olası. Silah seçimini genelde bölüm aralarındaki mühimmat sandıklarından sağlayabileceğiniz gibi transfer sırasında da yapabilirsiniz.

Oyundaki bir diğer çekici özellik ise düşmanlarınızın düşürdüğü silahları alabilmeniz oluyor. Ama alacağınız bu silahlar ile kendinizinkileri feda etmeniz gerektiğini unutmayın. Merminiz bittiğinde düşmandan silahını alabilmeniz inanın çok işinize yarayacaktır.

Anladık peki ya sistem gereksinimi ne durumda?

İşte can alıcı nokta bu kısım oyun tam bir sistem canavarı. Sebep ortada aslında oyun hem XBox 360 versiyonundan direk port edilmiş hem de Unreal Engine 3 grafik motorunu kullanıyor. Ayrıca oyun Shader Model 3.0 desteği olmayan ekran kartları ile çalışmıyor. Yani oyunu sağlıklı oynayabileceğiniz en düşük ekran kartı 6600 GT yada x1600 Pro olacaktır. Aslında oyun çok müthiş sistemlerde bile düşük frame verebiliyor. Core 2 Duo'lu 2 GB sistem bellekli, GDDR 4'lü 512 MB bir X1950 XTX de bile 60 FPS alabildiğiniz oyun çatışmalar ve açık mekanlarda 20-30 FPS'ye düşebiliyor. Hatta 6800 Extreme bir Core 2 Duo'da bile işlemci sınamasından geçememeniz komik bir hal sergiliyor. Çünkü oyuna en düşük 3500 MHz bir işlemci sınırı konulmuş. Zaten sitede yayınladığımız son haber ile de bunu daha yakından görmüş olmalısınız.

Oyunun sistem canavarı olmasını ve kötü optimizasyonunu bir tarafa bırakacak olursak, Unreal Engine 3'ün neler yapabildiği ortada diyebilirim. Işıklandırma ve kaplamalar gerçekten çok iyi. Tüm ayarları kapasanız bile birçok FPS oyunundan çok daha iyi bir görsellik vaat ediyor. Fizik motoru gayet güzel gözüküyor nesneler ve etraftaki birçok araç çatışma ve patlamalardan nasibini alabiliyor. Bunları görebilmeniz için Ghost Recon: AW'daki gibi Ageia bir fizik kartına da ihtiyaç duymuyor. Son zamanlarda çıkan birçok oyun gibi HDR ve ışıklandırma öyle abartılı kullanılmamış oyunda. Tam olması gerektiği gibi. Görsel olarak 'Blur' bulanıklaşma efekti ve 'Eye Candy' kedi gözü fazlası ile görsel bir tatmin sağlıyor. Diyeceğim o ki grafik olarak olarak sınıfındaki oyunlar ve şuan ki oyunlar içinde üst düzey bir deneyim vaat ediyor.

Oyun sesleri konusunda da son derece başarılı. Silah ve patlama efektleri de son derece tatminkar. DTS'nin tüm nimetlerinden faydalanılmış. İyi bir ses sisteminiz ve buna bağlı olarak iyi bir ses kartınız var ise çok keyif alacağınıza eminim. Ama ortam sesleri daha aktif olsa oyuna çok daha fazla ayrıntı katılabilirdi.

Dieyeceğim o ki Ghost Recon'dan sonra Rainbow Six serisinin eski havasını yakalayamayacağını, oyuncuların Advanced Warfighter'ı çok beğenmesi üstüne talebin o yana kayacağını düşünüyordum. Zaten Lockdown faciasından sonra neler olacağını endişeli bir biçimde beklerken, her yeni video ile birlikte daha çok umutlandım. Zaten oyunun gelmesi ile birlikte bu kaygılarımın yersiz olduğunu da anlamış oldum. Sonuçta PC'lerimizde adam akıllı oynayabileceğimiz kaç Taktiksel FPS oyunu kaldı ki?

Tom Clancy's Rainbow Six Vegas son zamanlarda alabileceğiniz en iyi Taktiksel FPS oyunlarından bir tanesi. Güçlü sistem ihtiyaçlarını bir kenara atacak olursak Taktiksel aksiyon sizlere görsel olarak da çok güzel bir deneyim yaşatacaktır. Single Player'ı bitirdiğinizde ise sizi eğlenceli bir Co-Op multiplayer keyfi bekliyor olacak. Oyunsuz kalmayın. İyi eğlenceler.

Çevrimdışı яєαρєя

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 3.268
  • Puan 253
  • Cinsiyet: Bay
  • reaper
    • MSN Messenger - emicin6@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Ynt: Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2006, 20:27:31 »
arkadaslar bu oyun bızım buraya geldı ve ben yukledım bu oyun muthıs surukleyıcı bı oyun yuklemenızı tavsıye ederım memnun kalacaksınız emınım super bı oyun grafıklerıde cok basarılı

Çevrimdışı nadir_pıero

  • Osc Çizik Üye

  • 3. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 3.539
  • Puan -101
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - nadir_piero10@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Ynt: Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2006, 00:01:41 »
bu oyun ne tür bi oyun yawf

Çevrimdışı яєαρєя

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 3.268
  • Puan 253
  • Cinsiyet: Bay
  • reaper
    • MSN Messenger - emicin6@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Ynt: Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2006, 11:04:16 »
nadir dostum yukle zararda cıkmassın ben yukledım oynadım bıtırmek uzereyım oyun oynadıysan S.W.A.T. a benziyo burda tek basına ılerlıyosun ama

Çevrimdışı nadir_pıero

  • Osc Çizik Üye

  • 3. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 3.539
  • Puan -101
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - nadir_piero10@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #4 : 20 Ocak 2007, 00:58:40 »
nasıl bişe aksiyonlu falan  ilerlemelimi

Çevrimdışı nadir_pıero

  • Osc Çizik Üye

  • 3. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 3.539
  • Puan -101
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - nadir_piero10@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #5 : 20 Ocak 2007, 00:59:13 »
full linkini verebilirmisin burda emre

Çevrimdışı YuRY

  • MODERATÖR
  • 1. SINIF ÜYE
  • ***
  • İleti: 17.264
  • Puan 1606
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - Tr_YuRY@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #6 : 20 Ocak 2007, 05:43:41 »
İSTEK BÖLÜMÜNDEN BEN KOYARIM NADİR OYUN GÜZELSE BENDE İNDİRİRİM

Çevrimdışı nadir_pıero

  • Osc Çizik Üye

  • 3. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 3.539
  • Puan -101
  • Cinsiyet: Bay
    • MSN Messenger - nadir_piero10@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #7 : 20 Ocak 2007, 09:30:13 »
İSTEK BÖLÜMÜNDEN BEN KOYARIM NADİR OYUN GÜZELSE BENDE İNDİRİRİM
oke kardeşim emre güzel dior bende böle fbı lı falansa bayılırım böle oyunlkara

Çevrimdışı El_NiNo

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 10.664
  • Puan 326
    • Profili Görüntüle
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #8 : 28 Mart 2007, 13:58:02 »
paylaşım için sağol
Şeytanın En Büyük Hilesi Dünya'ya kendinin var olmadığına inandırmakmış!

Çevrimdışı N0RM

  • 2. SINIF UYE
  • ****
  • İleti: 6.136
  • Puan 310
  • Cinsiyet: Bay
  • Narq0z
    • Profili Görüntüle
    • E-Posta
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #9 : 07 Nisan 2007, 21:58:56 »
paylaşım için saol

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #10 : 10 Haziran 2007, 12:48:39 »
paylaşım için

Çevrimdışı meert

  • 3. SINIF UYE
  • ***
  • İleti: 4.796
  • Puan 50
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Tom Clancy's Rainbow Six Vegas
« Yanıtla #11 : 24 Haziran 2007, 17:08:22 »
SAOL
Bir Gün Herkes FENERBAHÇE'li Olacak !!!