İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - FabregaS

1609
YEREL HABERLER / Sivas’ta trafik kazası: 4 ölü
« : 10 Temmuz 2007, 14:14:04 »
Sivas’taki trafik kazasında 2’si çocuk 4 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.

SİVAS - Sürücüsünün kimliği öğrenilemeyen 58 FY 456 plakalı kapalı kasa kamyonet, Sivas Erzincan kara yolunun 15. kilometresindeki Seyfebeli mevkiinde bariyerlere çarptıktan sonra kontrolden çıktı. Bölünmüş yolda bir lastiği fırlayan araç takla atarak yolu ikiye ayıran bölüme devrildi.

Kazada araçtan fırlayan ve kimlikleri henüz belirlenemeyen 2’si çocuk 4 kişi öldü. Araçta bulunan Toker Kaya (52), Rukiye Kartal (15), Vahide Yıldırım, Fadime Kartal, Elif Gebek (18), Adem Kartal (25) ile soyadları öğrenilemeyen Ahmet ve Melisa adlı çocuklar yaralandı.

Çoğu araçtan fırlayarak yola ve yoldan yaklaşık 15 metre aşağıdaki araziye savrulan yaralılar, yoldan geçen araç sürücüleri ve vatandaşların yardımıyla bulundukları yerlerden çıkarıldı.

Sultan 1. İzzettin Keykavus Devlet Hastanesi ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde tedavi altına alınan yaralıların bazılarının sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Kaza yerine gelen ekipler yolun alt kısmındaki çalılık arazide arama çalışması yaptı. Olayda hayatını kaybedenlerin kimlik tespit çalışmalarının sürdüğü kaydedildi. Bu arada kaza nedeniyle Sivas-Erzincan kara yolu bir süre trafiğe kapatıldı.

1610
YEREL HABERLER / Büyük Menderes Nehri kurudu
« : 10 Temmuz 2007, 14:13:05 »
Ege Bölgesi’nin en önemli nehirlerinden olan Büyük Menderes Nehri, yaşanan kuraklık nedeniyle uzun yıllar sonra ilk kez kurudu.

AYDIN - Germencik Tarım Kredi Yönetim Kurulu Üyesi Erol Önder ile Turanlar köyünden bir grup çiftçi, Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kuraklığı göstermek için kurayan alanda bir basın toplantısı düzenledi.

Önder, Devlet Su İşleri ile Aydın Ovası Sulama Birliği’nden su konusunda çiftçilere yardım etmesini beklediklerini söyledi.

Pamuktan çok mısır ve yoncanın daha suya ihtiyacı olduğu bir dönemde olduklarını belirten Erol Önder, ürünlerin kurumaya başladığını belirtti.

Önder, “Menderes’te su yok. Kanallarda su yok. Bir an evvel baraj sularının bırakılmasını ve ekinlerin kurtarılmasını istiyoruz” dedi.

1611
YEREL HABERLER / Sapanca Gölü hızla kirleniyor
« : 10 Temmuz 2007, 14:10:48 »


Marmara Bölgesi’nin önemli içme suyu kaynaklarından Sapanca Gölü’nde, kirlilik sürekli artıyor.

SAKARYA - Adapazarı’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan göl, evsel atıklar, sürat motorlarının suya bıraktığı ağır metaller ve kanalizasyon atıkları yüzünden büyük tehdit altında.

Adapazarı’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü, hızla kirleniyor. Gölü çevreleyen yerleşim alanlarından akan evsel atıklar, büyük tehdit oluşturuyor.

Sapanca ilçesine bağlı Kırkpınar beldesinde bir süre önce patlayan kanalizasyon şebekesinin atığı da, önlem alınmadığı için göle akıyor.

Sürat motorları da, göldeki su kalitesini düşürüyor. Bu tür teknelerin içme suyu kaynaklarında kullanılmasının yasak olmasına karşın, hiçbir önlem alınmıyor. Sürat motorlarından göle akan ağır metallar, göldeki kurşun seviyesini arttıyor.

Gölün güneyinden geçen D-100 karayolu ve kuzeyinden geçen TEM’deki araçların yola bıraktığı lastik ve ağır metal atıkları da, yağmur suyuyla göle akıyor. Bunca olumsuzluğa ek olarak, gölü çevreleyen kolektörün kısmen bozuk olması, Sapanca Gölü’ndeki kirmenmeyi daha da hızlandırıyor.

Sapanca Gölü’nü besleyen birçok dere de göl gibi kirlilik kurbanı. Evsel atıklar nedeniyle kirlenen derelerdeki çöpler, göle akıyor.

1612
YEREL HABERLER / Güneşten korunurken öldü
« : 10 Temmuz 2007, 14:07:00 »
Güneşten korunmak için traktör römorkunun altına girerek uyuyunca...

Karaman'ın Ayrancı ilçesinde bir kişi, güneşten korunmak için altına girdiği park halindeki traktör römorkunun hareket etmesi sonucu öldü.

İlçeye bağlı Ambar köyü Akkgöl mevkinde tarlada çalışan Eyüp Bozkurt (41), dinlenmek ve güneşten korumak amacıyla tarlada bulunan park halindeki traktör römorkunun altına girerek uyudu.

Bu sırada traktör sürücüsü Mustafa P. (52), durumdan habersiz traktörü hareket ettirince Eyüp Bozkurt, traktöre bağlı römorkun altında kaldı.

Bozkurt'un olay yerinde öldüğü, traktör sürücüsünün gözaltına alındığı bildirildi.

1613
YEREL HABERLER / Soyadı cehennem olursa
« : 10 Temmuz 2007, 14:06:23 »
Oğlunun soyadı cehennem. Böyle olunca aileye cehennem hayatı yaşattılar.

Avustralya’da bir Katolik ilkokulu, soyadı “Hell” (Cehennem) olan bir öğrenciyi kaydetmeyi, din derslerinde sıkıntı yaratacağı gerekçesiyle kabul etmedi.

Max Hell adlı öğrencinin babası Alex Hell, Melbourne’daki St. Peter the Apostle ilkokulunun, oğullarını kabul etmemesinin skandal olduğunu belirterek, “Soyadımızın kurbanı olduk” dedi.

Soyadlarının Avustralya kökenli olduğunu belirten 3 çocuk babası Hell, “1407’de değiliz, 2007’deyiz. Artık karanlık çağda değiliz” diye konuştu.

Bir ara soyadlarını değiştirmeyi ve eşinin kızlık soyadı olan Wembridge’e çevirmeyi düşündüğünü ve ilkokulun müdürü Michael McGrath’ın bu fikri çok beğendiğini anlatan Hell, sonra kararını değiştirdiğini, bunun üzerine okul yönetiminin de çocuğun okula kaydedilmesini reddettiğini belirtti.

Okul yönetiminin daha sonra kararından döndüğünü kaydeden Hell, yine de kızgın olduğunu ifade ederek, “Çocuğunu asla o okula göndermeyeceğini” söyledi.

Hell, “Oğlumu başka bir okula göndermeyi tercih ederim. Devlet okullarıyla sorunumuz yok, sadece Max’in daha iyi bir eğitim almasını istedik” dedi.

1614
YEREL HABERLER / Böyle hırsızlar da varmış
« : 10 Temmuz 2007, 14:05:24 »
İş yerine hırsızlık için girdi. Kasada para bulamadı, sonra ne mi yaptı..?

Mersin'in Silifke ilçesinde, bir iş yerine giren hırsız, kasada para bulamayınca dolaptaki yemeği yedi, bulaşığını da yıkayıp iş yerinden ayrıldı.

İki iş yerinden hırsızlık ihbarı olan Silifke Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Ziya Uygur Caddesi'ndeki Taşeli apartmanında, biri muhasebeci, diğeri avukata ait iki iş yerinde incelemede bulundu.

Polis, iş yeri sahibinin ifadesi doğrultusunda muhasebe bürosundan 100 YTL çalındığını, Avukat Cemal Ravanoğlu'na ait büroda ise kasanın açıldığını tespit etti.

Avukat Cemal Ravanoğlu, olay yeri incelemesi yapan polislere, sabah iş yerine geldiğinde, kasasında para bulamayan hırsızın dolaptaki yemeği yediğini, bir de bulaşıklarını yıkadığını görünce hayrete düştüklerini söyledi.

Ravanoğlu, ''Gülsem mi ağlasam mı? Hayatımda ilk kez başıma böyle bir olay geldi. Hırsızın yemeği yemesinin yanı sıra bulaşığını da yıkaması son derece garip ve ilginç geldi. Demek ki böyle hırsızlar da var'' dedi.

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, hırsızlık olaylarıyla ilgili soruşturmanın sürdürüldüğünü bildirdiler.

1615
YEREL HABERLER / OKS’de ilk 10’a girenlerin tam listesi
« : 10 Temmuz 2007, 13:51:03 »
OKS’de her iki puan türünde de bir kişi birinci olurken, Matematik-Fen puanına göre 20, Türkçe-Matematik puanına göre 32 öğrenci ilk 10 dereceyi paylaştı.

ANKARA - Türkiye genelinde Matematik-Fen (MF) puan türüne göre 20, Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre 32 öğrenci ilk 10’a girdi. MF puan türünde dereceye giren öğrencilerin, 9’u devlet, 11’i özel okul mezunu. TM puan türünde ise dereceye giren öğrencilerin 20’si özel, 12’si devlet okulundan mezun.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in verdiği bilgilere göre, sınava başvuran 824 bin 676 adaydan, 818 bin 359’u sınava girdi. Adaylardan 14’ünün sınavı iptal edilirken, 136 adayın ise kopya taraması sonucu bazı testleri iptal edildi.

Sınavda 27 bin 277 aday her iki puan türünden de 160 baraj puanını geçemedi. Tercih yapamayacak olan bu adayların yanı sıra 59 bin 537 aday Türkçe Matematik (TM) puan türüne göre, 47 bin 269 aday da Matematik Fen (MF) puan türüne göre 160 puan barajını aşamadı.

DERECEYE GİRENLER

BİRİNCİ: Her iki puan türünde de 500 tam puan alan İstanbul Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulundan Fatih Özkan birinci oldu.
İKİNCİ: TM puan türünde 496.657 puanla ikinciliği paylaşan 5 öğrenci, MF puan türüne göre 498.734 puan aldı. MF puan türüne göre 498.734, Türkçe-Matematik TM puan türüne göre 496.657 puanı alan Van Özel Serhat İlköğretim Okulu’ndan Mustafa Mete, Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu’ndan Fatma Karakoç, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu’ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu’ndan Begüm Aydıner ve İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu’ndan Ahmet Ali Dinler Türkiye genelinde ikinci oldular.
ÜÇÜNCÜ: MF puan türüne göre 497.460 puanla üçüncülüğü, Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu’ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu’ndan Abdülkadir Sözen paylaştı.

TM puan türüne göre ise üçüncü, 495.577 puanla Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu’ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu’ndan Onur Can Soybir oldu.
DÖRDÜNCÜ: TM puan türüne göre dördüncü, 495.477 puanla İstanbul Özel Nilüfer Coşkun İlköğretim Okulu’ndan Ömer Gaffar Ekici, MF puan türüne göre dördüncü, 495.925 puanla Kocaeli Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Bünyamin Yetim oldu.
BEŞİNCİ: MF puan türünde 495.719, TM puan türünde ise 494.721 puanla Konya Özel Selçuklu Abdullah Aymaz İlköğretim Okulu’ndan Alper Tahra ile Aydın Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Gülnur Acar beşinciliği paylaştılar.
ALTINCI: TM puan türünde 494.058 puanla Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu’ndan Eda Dayan, MF puan türünde 495.515 puanla Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu’ndan Murat Kaan Erdal altıncı oldu.
YEDİNCİ: MF puan türünde 494.453 puanla Bursa Öğretmen Davut İlköğretim Okulu’ndan Eylem Tokat, Sakarya Atatürk İlköğretim Okulu’ndan İbrahim
Çakır, Özel edirne İlköğretim Okulu’ndan Tayanç Tunca Molla, İstanbul Özel Kartal DOğa İlköğretim Okulu’ndan Lokman Demir ve İstanbul Özel BİLFEN Çamlıca İlköğretim Okulu’ndan Can Güler yedinciliği paylaştılar.

MF puan türünde üçüncülüğü paylaşan Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu’ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu’ndan Abdülkadir Sözen TM puan türünde ise 493.289 puanla yedinci oldular.
SEKİZİNCİ: MF puan türünde altıncı olan Kırşehir Cacabey İlköğretim Okulu’ndan Murat Kaan Erdal, TM puan türünde 492.688 puanla sekizinci sırada yer aldı. MF puan türünde ise Türkiye sekizincisi olan İzmir Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu’ndan Caner Kahraman 494.363 puan aldı.

16 ÖĞRENCİ DOKUZUNCULUĞU PAYLAŞTI

DOKUZUNCU: TM puan türünde 16 öğrenci Türkiye dokuzunculuğunu paylaştı. 492.234 puanla dokuzuncu olan öğrencilerin isimleri şöyle:
Sinop Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’ndan Ecem Selin Akbaş
Diyarbakır Özel İlkçapa İlköğretim Okulu’ndan Kardelen Türkü Saçar
İzmir Özel Yamanlar Özyurt İlköğretim Okulu’ndan Faruk Seyfettin Çetin
İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu’ndan Hakan Şahin
İstanbul Özel BİLFEN Çamlıca İlköğretim Okulu’ndan Anıl Akarsu
TED Aydın Koleji Özel İlköğretim Okulu’ndan Kaan Ege Özgün
Bursa Cumhuriyet İlköğretim Okulu’ndan Hazal Can
Çorum Bekir Aksoy İlköğretim Okulu’ndan Elif Dilşat
İstanbul Özel Eğitim ve Yaşam Merkezi Okyanus İlköğretim Okulu’ndan Halilcan Sap
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası ilköğretim Okulu’ndan Enes Şirin
İstanbul Koç İlköğretim Okulu’ndan Orhan Aydın
İstanbul Barbaros ilköğretim Okulu’ndan Mert Yıldırım
Şanlıurfa Özel Çağlayan İlköğretim Okulu’ndan Mehmet Yiğitcan Yeşilata
Kayseri Özel İstikbal İlköğretim Okulu’ndan Mahmut Bilal Doğan
Kocaeli Özel Erkul İlköğretim Okulu’ndan Yüsra Yıldırım
Konya Özel Diltaş İlköğretim Okulu’ndan Cemil Kocaman
MF puan türünde ise 494.184 puanla İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu’ndan Kemal Erce Eşer dokuzuncu oldu.

ONUNCULAR SİİRT VE BURSA’DAN

TM puan türünde altıncı olan Siirt Özel Celal Değer İlköğretim Okulu’ndan Eda Dayan, MF puan türünde ise 493.573 puanla onunculuğa yerleşti. TM puan türünde 492.134 puanla Bursa Emirbuhari İlköğretim Okulu’ndan Mahmut Sait Okyay onuncu oldu.

İSTANBUL 43’ÜNCÜ OLDU

Sınavda puan ortalamalarına göre her iki puan türünde de 1. sıraya yerleşen Burdur ili ile TM puan türünde başarı sırasına göre 10. olan Bayburt ili, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirleri geride bıraktı.

Ankara TM puan ortalamalarına göre başarı sıralamasında 8. MF puan türüne göre 7. sırada yer aldı.

İstanbul her iki puan türüne göre 43. sıraya yerleşirken, İzmir TM puan türüne göre 29. MF puan türüne göre başarı sıralamasında 25. oldu.

Dereceye giren ilk 10 öğrenci arasında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki özel ilköğretim okullarının öğrencileri de yer aldı. Dereceye giren öğrenciler arasında TM puan türünde Van, Batman, Siirt, Muş, Diyarbakır ve Şanlıurfa, MF puan türünde ise Van, Batman, Muş ve Siirt illeri ilk 10 aday arasında yer aldı.

Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu, TM puan türünde 7. ve MF puan türünde ise 3’üncü çıkardı.

ÖZEL OKUL-DEVLET OKULU FARKI

Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde dereceye giren öğrencilerin çoğunluğunun özel ilköğretim okullarından olduğu gözlendi.
MF puan türünde dereceye giren öğrencilerin, 9’u devlet, 11’i özel okul mezunu iken, TM puan türünde dereceye giren öğrencilerin 20’si özel, 12’si devlet okulundan mezun.

1616
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran’ın uranyum zenginleştirme programını yavaşlattığını bildirdi. Uydu aracılığıyla alınan yeni görüntüler ise, İran’daki bir nükleer tesis yakınlarındaki dağın içinde yeni bir yapılanma olduğunu ortaya çıkardı.

WASHINGTON - UAEA’dan denetçiler, geçen hafta, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini yavaşlattığını tespit etti. Ajans Başkanı Muhammed El Baradey, “Bu tam bir dondurma değil, ama belirgin bir yavaşlama var” dedi.

El Baradey, yavaşlamanın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirterek BM Güvenlik Konseyi’nin bunu dikkate alması gerektiğini kaydetti.

ABD ise son gelen habere temkinli yaklaşıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean Mccormack, İran’ın yavaşlatmayı siyasi nedenlerle mi yoksa teknik bir sorundan dolayı mı yaptığını henüz bilemediklerini söyledi. Batılı ülkeler, uranyum zenginleştirme programını durdurmaması halinde, Tahran’ı uyguladıkları ambargoyu sıkılaştırmakla tehdit ediyordu.

İRAN’DA YENİ NÜKLEER YAPILANMA OLASILIĞI

Bu arada uydu aracılığıyla alınan yeni görüntüler, İran’daki bir nükleer tesis yakınlarındaki dağın içinde, tünellerle bağlantılı yeni bir yapılanma olduğunu ortaya çıkardı.

Digital Globe adlı firmaya ait uydudan 11 Haziran’da alınan görüntüleri yorumlayan uzmanlar, Tahran yönetiminin, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini olası bir hava saldırısından korumak için dağ içinde tesis kurmayı amaçlamış olabileceğini söylediler.

Eski bir BM silah denetçisi olan David Albright ile meslektaşı Paul Brannen, Natanz Nükleer Tesisi yakınlarında bulunan dağlık arazideki yapılanma faaliyetlerinin, nükleer tesisle bağlantılı olduğunu bildirdiler.

İran’ın daha önce de, İsfahan’daki tesis yakınlarında benzeri bir tünel çalışması yaqtığını hatırlatan uzmanlar, “Aynısını, yeraltı koridorları güven vermediği için Natanz yakınlarında yapıyor olabilirler. Dağ içindeki bir tesis mükemmel bir koruma sağlar” dediler.

1617
DÜNYADAN HABERLER / Sarkozy affetmedi, cezaevleri gerildi
« : 10 Temmuz 2007, 13:45:43 »
Fransa Cumhurbaşkanı, daha önceki cumhurbaşkanlarının aksine 14 Temmuz Ulusal Gün kutlamaları dolayısıyla kısmi af ilan etmeyince cezaevlerindeki atmosfer son günlerde gerginleşti.

PARİS - Fransa 14 Temmuz’da Bastille Günü’nü, yani önemli ulusal bayramlarından birisini kutlar ve bir gelenek olarak, hafif suçlardan cezaevinde bulunan hükümlülere af çıkartılır. Ancak yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy af çıkarmadı.

Bunun üzerine Fransız Gardiyanlar Sendikası, “Kısmi af beklentisi içinde olan mahkumların yaşadığı hayal kırıklığı yüzünden cezaevlerinde gerginliğin büyük ölçüde artarak tehlikeli hale geldiğini” açıkladı.

Sendika, cezaevlerindeki aşırı doluluk yüzünden yaşanan birtakım sorunlara dikkat çekerek, Sarkozy’nin son kararının durumu daha da güçleştirdiğini dile getirdi.

Fransa’da geçen yıl 14 Temmuz ulusal gün kutlamaları sırasında cumhurbaşkanının geleneksel kısmi affıyla 3500 mahkum tahliye olmuştu.

Sarkozy, seçimlerden önce de, suç ve asayişle mücadelede hoşgörü göstermeyeceğini belirterek, bu tür toplu bir kısmi affı göreve geldiğinde ilan etmeyeceğini açıklamıştı.

Sarkozy, bununla birlikte, insani ve sağlıkla ilgili nedenlerden dolayı, bazı durumlarda af hakkını kullanacağını söylemişti.

1618
DÜNYADAN HABERLER / Bush üzerinde Irak baskısı artıyor
« : 10 Temmuz 2007, 13:44:47 »
ABD yönetiminin bu hafta Kongre’ye ileteceği Irak raporunda, Maliki hükümetinin, planlanan siyasi ve ekonomik hedeflerle ulaşamadığı dile getirilecek. Bu gelişmenin, Başkan Bush üzerindeki Irak’tan asker çekilmesi baskısını daha da artırması bekleniyor.

WASHINGTON - Başkan Bush yönetiminin, yasa gereği hafta sonundan önce Kongre’ye ileteceği Irak’taki gelişmeleri içeren rapor, medyaya sızmaya başladı. Yönetimden bir yetkilinin Associated Press ajansına yaptığı açıklamaya göre, raporda Irak hükümetinin planlanan hiçbir siyasi ve ekonomik hedefe ulaşamadığı saptamasına yer verilecek.

Bu gelişme, Başkan Bush üzerindeki Irak’tan asker çekme baskısını daha da artıracak. Senato’daki 49 Cumhuriyetçi üyeden yaklaşık 10’u, Bush’un Irak politikasına karşı bayrak açmış durumda.

Bu ortamda Demokrat Parti, birkaç gün içinde Senato’da görüşülecek gelecek yılın savunma bütçesine, ABD askerlerinin 120 gün içinde Irak’tan çekilmeye başlamasını öngören bir maddeyi ekletmeye çalışıyor.


Petraeus: Irak’ta mücadele onyıllar sürebilir

Irak’taki ABD güçlerinin komutanı Korgeneral David Petraeus, direnişçilerle mücadelenin on yıllarca sürebilecek uzun vadeli bir çaba olduğunu söyledi.

LONDRA - Korgeneral Petraeus, BBC’ye verdiği demeçte bu yıl yapılan asker takviyelerinin Bağdat ve Anbar eyaletinde etkisini göstermeye başladığını belirtti. Ancak ABD’li komutan Irak’ta mücadeleyi bir gecede kazanmayı beklemediğinin altını çizdi ve “İngilizler bunu Kuzey İrlanda’da gayet iyi öğrendi. Uzun zaman sürdü, onyıllar aldı. Bu da onyıllar sürer mi bilemem, ama isyancılarla mücadele operasyonları ortalama 9-10 yıldır” dedi.

Petraeus, Irak’ta kaç ABD askerinin kalacağının zamandan daha önemli olduğunu vurguladı. Ordunun Irak’tan çekilmesini hem ABD’liler hem de Iraklıların istediğini belirten Petraeus, çekilirken Bakuba ve Ramadi gibi yerlerde büyük mücadeleler verilerek elde edilen kazanımların kaybedilmemesi gerektiğini vurguladı.


1619
DÜNYADAN HABERLER / Küba’da seçim süreci başladı
« : 10 Temmuz 2007, 13:43:00 »
Küba lideri Fidal Castro’ya vekalet eden Raul Castro, ulusal seçim komisyonunun atandığını duyurarak, 2008 yılında Fidal Castro’nun devletin başında kalıp kalmayacağının belirleneceği seçim sürecini başlatmış oldu.

HAVANA - Küba Devlet Televizyonu’ndan okunan Raul Castro imzalı bildiride, ulusal seçim komisyonunun atanacağı ve belediye delegelerinin belirleneceği seçimin 21, 2. turunun da 28 Ekim’de öngörüldüğü bildirildi.

Bildiride, 14 eyalet meclisinin delegelerinin atanması için yapılacak seçimle, Küba Ulusal Meclisi’nin (ANPP) delegelerinin atanması için yapılacak seçimin tarihlerinin ise “gereken zamanda belirleneceği” kaydedildi.

Küba Komünist Partisi yönetimindeki “halkın iktidarı” denilen sistem 1976’da devreye girmişti. Sistem, her 2.5 yılda bir yenilenen 169 belediye meclisinin 15 bin kadar delegesinin doğrudan ve gizli oyla seçilmesini öngörüyor. Bunun ardından, 14 eyalet meclisinin delegelerinin seçimiyle her 5 yılda bir yenilenen meclisin 600 kadar delegesinin seçimi geliyor.

ANPP seçiminin, prensipte gelecek yıl nisan ayında yapılması gerekiyor. Yeni meclisin Küba Devlet Konseyi olarak anılan hükümetin 31 üyesini belirlemesi, konseyin de devlet başkanını seçmesi gerekiyor. Fidel Castro, 48 yıldır devlet başkanı olarak görev yapıyor.


1620
DÜNYADAN HABERLER / ABD, Zebari’yle aynı görüşte değil
« : 10 Temmuz 2007, 13:42:03 »
ABD, Irak Dışişleri Bakanı Zebari’nin, Türkiye’nin Irak sınırındaki kuvvetlerini geri çekmesi çağrısına katılmadığını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mccormack, “Türk ordusu, Güneydoğu’da PKK’ya karşı geniş çaplı operasyonlar düzenleyebilir” dedi.

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean Mccormack, Türk ordusunun, Güneydoğu Anadolu’da PKK’ya karşı geniş çaplı operasyonlar düzenlemesinin olağan olduğunu söyledi.

Sean McCormack, günlük brifinginde, Türkiye-Irak sınırındaki Türk askeri varlığına ilişkin bir soru üzerine şöyle dedi:

“Türk askerinin konuşlandığı mevziler konusunda Türk ordusu açıklama yapabilir. Ancak genel olarak Türkiye’nin güneydoğusundaki duruma bakarsanız -ki buraya tam sınır bölgesinin oldukça uzağındaki yerler de dahil- buralarda önemli sayıda Türk askeri teröre karşı operasyonlar düzenliyor. Bu da olağandışı değil. PKK’nın genellikle ilkbaharda saldırılarını yoğunlaştırdığı gözönüne alındığında, bu olağandışı değil.”

McCormack, Türkiye’nin sınır bölgesindeki asker sayısı konusunda tahminde bulunmaktan ise kaçındı.