Fenerbahçe tarihçileri
--------------------------------------------------------------------------------
'Ne yalan söyleyeyim, ben de Fenerbahçe'nin kahramanlık destanlarıyla yetiştim... İşgal altındaki İstanbul'da, işgal kuvvetleri karmasını yenmek ne demek?..' Milliyet Gazetesi yazarı Ercan Güven'in köşe yazısı;
Ne yalan söyleyeyim, ben de Fenerbahçe'nin kahramanlık destanlarıyla yetiştim... İşgal altındaki İstanbul'da, işgal kuvvetleri karmasını yenmek ne demek?.. Yıllar sonra Pele'nin de oynadığı bir filmde, esir kampındaki kahramanlarımızın Nazi takımını dize getirmesini izlerken küçümsedim. "Gelsinler Fenerbahçe tarihine baksınlar" dedim kendi kendime. En büyük cesaret bizde. Bir de aynı yiğitlerin gece karanlığında Anadolu'ya silah kaçırdığını düşünün. Ağlamamak ne mümkün. İnanmamak mı?.. Aksine bir belge yok ki. Daha doğrusu, aksini iddia eden yok. Fenerbahçe tarihi yazarları, biraz "iltimas" geçmişlerse kime zararı var? Yani, o zamanlar!.. Çünkü eskiden, Fenerlisi, Galatasaraylısı, Beşiktaşlısı dost... Futbolcular kol kola gidip geliyorlar maça. Kimse kimsenin gözüne sokmaya çalışmıyor "kahramanlıklarını". Beriki de ses çıkarmıyor. Köprünün altından su değil zehir akıyor sonra... Futbola para girdikçe, paylaşamıyor insanlar. Daha çok müşteriyi ancak "fanatizm" sağlar! Fanatizm ise doymak bilmeyen kör bir canavar. Her şeyi istiyor. Rakibin elindekini de istiyor... Yetmiyor. Aşağılama başlıyor. Ya da her öğünmeyi aşağılama olarak algılatıyor çirkin rekabet. O zaman birileri çıkıp "dur" diyor... Yedi gün arayla Haber Türk'ün Şeref Tribünü programında Tuğrul Yenidoğan kardeşimizin yaptığı bu. HARRİNGTON KUPASI İşgal sırasında kulüp başkanının padişah damadı olduğunu, takım kaptanının Anadolu Hükümeti'nin çağrısına "kardeşim hasta gelemem" diye karşı koyduğunu, hatta bu yüzden çeyrek asır sonra Demokrat Parti milletvekilliğinden de olduğunu, belgeleriyle ortaya koyuyor. Soruyor: "Milli Mücadelenin tamamlandığı ve Türk ordularının İzmir'e girdiği 9 Eylül 1922 tarihinden tam 9 ay 20 gün sonra İngiliz İşgal kuvvetleri komutanı Harrington adına düzenlenen kupada ne işiniz var"? Ayrıntılara girmek istemiyorum. Merak eden haberturk.com'u açar bakar. Ne olacak benim çocukluk, gençlik hayallerim şimdi? Fenerbahçe internet sitesindeki hikayeler, müzedeki atraksiyonlar beni keser mi? Sakin ve sessiz Fenerbahçe kahramanlarını hırçın ve mütecavizce kullanıp hepten kaybetmemize sebep olanlar niye konuşmuyorlar? Nerede bu tarihleri yazan arkadaşlar? Yoksa büyük bir projenin küçük bir aşaması mı bu?.. Kendilerinden başka kahraman kalmaması için geçmiş kahramanları abartıp tamamen tarihe karıştırmak gibi komplo teorileri aklıma gelmiyor değil hani. Muhalefetsiz ve tarihsiz bir Fenerbahçe çok daha kolay yönetilir değil mi?