endişelerin nedeni
--------------------------------------------------------------------------------
Türkiye’de ‘taraftar’ olgusunun içini nispeten Fenerbahçe’ye gönül verenler dolduruyor. Bu özelliğe rağmen Zico’dan yana teselli olma noktasına gelmişlerse, bunun nedeni Fenerbahçe’nin aldığı yenilgiler değildir. Çünkü, Fenerbahçe taraftarı iyi oynadığında rakip takımı bile alkışlayacak olgunluktadır.
Zevk veren bir futbol oynasın ya da futbolcuların büyük bölümü sahada sürekli hareket etsin, elleri bellerinde pas beklemesin, yardımlaşmayı gerçekleştirsin, forvetten başlayarak rakibe pres uygulasın, top kaybını minimuma indirsin, organize olup bu kadronun kalitesine yakışan bir düzeyde rakip kaleye şut çeksinler, ama yenilsinler. Çünkü futbolu bu denli sevdiren olgulardan biri de yenilgilerdir ki, Fenerbahçe taraftarı bu gerçeği içselleştirdiğini defalarca göstermiştir.
Ancak, elinizi vicdanınıza koyun. Fenerbahçe onca takviyeye rağmen bu sezon bir kez olsun geçen sezonki performansına ulaşabildi mi? Takım oyunu, oyun disiplini geçen sezona göre hayli gerilemedi mi? Günümüz futbolunun en önemli silahı olan ölü toplardan gole gitmeyi Türkiye’de en üst düzeyde gerçekleştiren Daum’un Fenerbahçe’si ile Zico’nunki arasında dağlar kadar fark yok mu? Appiah, Aurelio, Semih, Önder, Ümit ve Tuncay başta olmak üzere futbolcuların büyük bölümü geçen sezonki verimlerinin çok çok altında bir performansla oynamıyorlar mı? Ve en önemlisi zihinsel ve fiziksel açıdan geçen sezonki takımı aratmıyor mu Brezilyalı teknik direktörün Fenerbahçe’si.
Yani, sorun yenilmek ve maç kaybetmek değil. Aksine, sabırla girilen her haftanın bir önceki hafta ve geçen sezondaki takımı aratır hale gelmesindedir, sorun.
Peki, Fenerbahçe durup dururken bu hale gelmediğine göre, sorunu nerede arayacağız? Hele, bu olumsuzluklara sebep olan Zico, endişeleri gidereceğine, sarsılan güveni geri getireceğine, tutum ve söylemleriyle yaraya tuz basıyorken.
“Şu aşamadaki bir rekabet çılgınlık olur” diyen Zico. “Mehmet Yozgatlı ve Selçuk dışındaki yedekler bu ligde oynamaz” diyen de o. Önder,Serkan ve Deniz’in Daum ve hatta Daum öncesinde bu lig ve Avrupa kulvarındaki performansını Zico bilmeyebilir, ama biz biliyoruz.
Yaptırdığı önemli takviyelere rağmen oynanan futbolda, takım oyunu ve ruhunda, galibiyet yüzdesinde gerilemeye yol açtı. Rekabetin ve savunmanın önemini bilmiyor. Fizik ve moral kondisyon dibe vurmuş vs. vs. Yani, ne yapsak Zico adının önündeki koca koca soru işaretlerini kaldıramıyoruz, ne yazık ki.alıntıdır.
__________________
Kimler Fenerli
