1907 Gençlik-Sefa Reis Röportajı..!
--------------------------------------------------------------------------------
GFB fikri kimindi , nasil çikti ?
GFB , GFB olmadan önce zaten senelerdir Fenerbahçe tribunlerinde süregelmis bir lokomotif taraftar topluluguydu. Efsanelesmis Maraton tribununde , o tribünün tozunu yutmus , birlikte deplasmana gitmis , evveliyatinda inönü kapalisini kapma olaylarina kadar uzanabilecek bir geçmisi var bu tayfanin. Isme gelince , ben ve bazi T.V’ciler , hatta isim vermekte zarar yok ; Ersoy Dicle ve Deniz Türkel bir sohbet sirasinda , bir tribün grubu ismi bulmayi düsündük. Commandos , Genç Fenerbahçeliler seçenekleri arasindan GFB’yi uygun gördük.
Çesitli internet platformlarinda taraftar üzerinde bitmek bilmeyen yasaklar üzerine tribün gruplari olarak ortak durus karari alinmasi konusu tartisiliyor. Bunun sadece tribün liderlerinin ortak iradesiyle saglanacagina dair hakim bir görüs var.Özellikle son dönemde taraftarlar üzerindeki baskilar bu denli artmisken neden ortak bir karar alinamiyor? Neden bu konuda adim atilamiyor?
Bunun sadece tribün liderlerinin ortak iradesiyle saðlanabileceðine inanmiyorum.’Tribün lideri taraftarin tamamina hakimdir’ görüsünün yanlisligiyla basliyor her sey zaten. Tribün Lideri , lider oldugu tribün üzerinde çok etkilidir kabul , ama her kesimine müdahale edemeyebilir , her kötü olaya mani olamayabilir.Bu konudan dolayi geçmiste çok dilimiz yandi , FB tribünlerinde gerçekleþen her kötü olay ‘GFB yüzünden’ oldu denilerek hakkimizda birçok karalama kampanyasi gerçeklesti.Bugün en az küfür edilen , küfür edilmemesi için en çok çabayi gösteren tribün Fenerbahçe tribünleridir. Baris adina , futbol ve bazi basket maçlarindan önce diger tribünlerin liderleriyle bulustuk,çiçekler verildi , ama kötü yine biz olduk. Bizden Fair Play isteyenler , tribün terörüne son diyenler rakip tribün lideriyle buluþup maç öncesi dostluk gösterisi yaptigimizda dahi bize sirt çevirirse , baþka tribünlerde patlak veren olaylarin faturasi bize çikarilirsa ve bu konudada yalniz birakiliyorsak , en dogal hakkimiz olan deplasmana gitme hakkimizi kullanip münferit sekilde Inönü stadýna gidip , çikarildigimizda ‘Bunlar Fenerbahçeli olamaz – tanimiyoruz’ diyen yöneticilerimiz olursa , kisacasi ‘iyiniyetle hakkimizi aramak ve baris’ adina yaptigimiz her hareket engellenirse birakin ‘ortak durusu’ biz kendi içimizde zor dururuz …
Pankart yasagi gibi önemli bir konuda su ana kadar neden esasli bir tepki gösterilmedi?
Pankart yasagi çikti , stadimizda konuslandigimiz tribün olan Migros tribünde pankart asilabilmesi için ayrilan toplam yer 4 metre , alt katta en kösede idi. Yine dogal hakkimizi korumak için gidip o yere pankartimizi protesto için ters astik. Dedikki pankartsiz olmaz , pankart stadlarin formasidir , tribünün imzasdir .. Ama dinletmedik , dinletmeyi birakin pankartlarimiz oradan indirilip yakildi .
Son birkaç yildir kaybettigimiz görselligi yeniden kazanmaya yönelik hamleler düsünülüyormu?
Düsünceler , istekler , hayaller asla bitmez. Ama tüm bu yasaklardan , üzerimize oynanan oyunlardan dolayi çok yiprandik , gücümüz azaldi. En kisa zamanda eski gücümüze kavusup bu görselligi yeniden yakalamak istiyoruz.
Taraftar karti uygulamasi hakkindaki düsnceleriniz? Bu uygulama sanildigi gibi karaborsayi engellermi?
Chelsea , Barcelona gibi Avrupa’da devlesip tbol kulüplerindeki bu uygulama ülkemizde ilk kez kulübümüz tarafindan uygulanmaya baslandi. Normalde bakildiginda bir kulübün büyümesi – menfaatleri adina gerceklestirilebilecek güzel bir is. Alt yapisi , uygulanis sekli ve zamani tartismaya açik. Bu nedenle karaborsayi gerçekten engellermi ? Bekleyip görmek lazim.
Geçen sene Be***tas taraftarinin Kadiköy sahilinde yasli-çocuk-kadin ayrimi yapmadan savunmasiz insanlara , dükkanlara verdikleri zarar , yaptiklari “sözde” görüntü için neler diyosunuz?
Bu tamamen bizim hatamiz oldu. Zamaninda Kadiköye geldiler baris yaptik , iyiniyetle yaklastik. Ama gördük ki iyiniyetimiz suistimal edildi. Bu maçtan önce bizden birini göndereceðiz , eger yine geçen seneki sekilde gelmeye , ayni seyleri yapmaya kalkacaklarsa , BU SEFER GÜNAH BIZDEN GIDER…
1907 Gençlik Grubu Fenerbahçe Tribünlerinde 1999 yilindan beri faaliyet gösteriyor. GFB çatisi altina giren ilk grubuz. 1907 Genclik’in sizin gözünüzdeki FB tribünleri için önemi , yeri nedir?
1907 Gençlik , GFB’den önce vardi. Baslarda isim bulma gibi bir niyetimiz yoktu , bu nedenle GFB ismini bulmamizda payiniz büyük diyebilirim. Ayrica GFB’nin GFB olmasinda , bugünlere gelmesinde de sizin katkilariniz çok fazla. 1907 Gençlik , Fenerbahçe tribünlerine tek tip sari giyinme , pankartlar , görsel sovlar , koreografiler v.b konularinda her zaman ön ayak olmus , örnek bir gruptur.
Baskanin son yaptigi açiklamlarda GFB aleyhindeki açiklamalari hakkinda ne düsünüyorsunuz? Her zaman her yerde destek veren , Aziz Yildirim istifa diye bagrildiginda ona sahip çikan GFB grubuna neden bir anda sirtini döndü?
Evet dogru söylüyorsunuz. Bir zamanlar bazi kesimler yönetimi ve badkani istifaya çagiriyorken , biz durusumuzu bozmamis , sahip çikmistik. Bu ve benzeri islerde artik “kullan at” devri basladi. Bir davette baskan , yönetim kurulu ordayken “GFB ürünü yokmu torunuma vericem” diye laf etmisti. Sonra biz iyice büydük , Anadolunun ve Avrupa’nin her yerinde temsilciliklerimiz olusmaya basladi. Aramizin iyi oldugu son dönemlerde bile rahatsizligini belli ediyordu . “Sadece Ben” duygusu oldugu için yaninda kimseyi istemiyor.
Gittiginiz her yerde büyük ilgi görüyorsunuz.Maçlarda , devre aralarinda sizle fotograf çektirmek için bir sürü taraftar siraya giriyor. Böyle büyük bir sevgiyi neye bagliyorsunuz ?
Bunlar güzel duygular. Ben ayni amaç için mücadele ettigim insanlari mutlu ediyorum , onlari mutlu görmekde beni çok mutlu ediyor. Tesekkür ediyorum hepsine ..
Türkiyede Fenerbahçe tribünlerinden sonra en çok begendiginiz tribün?
Ankaragücü ve Eskisehir tribünleri.
Avrupa’da da takimimizi yalniz birakmiyorsunuz. En çok etkilendiginiz Avrupa tribünü?
PSG , Lyon , PSV
Objektif bakarsak FB tribünleri suan nasil?
Yapilan müdahelelerden dolayi suan çok kötü. Eskisi gibi degil.