İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

1345
6.7.8. sınıflar için iyidir kendi ödevim vardı belki sizin işinize de yarar diye koyuyorum kendim hazırladım izleyebilirsiniz

İşte Link

http://uploaded.to/?id=r9589m

1346
2008 Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edecek A Milli Takımımızın, 26 kişilik aday kadrosu Milli Takımlar Sorumlusu Fatih Terim tarafından açıklandı.
Aday kadroya dahil edilen futbolcular, 11 Mayıs Pazar günü saat 13.00'te Antalya'daki Gloria Golf Resort Hotel'de toplanacak.

KALECİ: Volkan Demirel (Fenerbahçe), Rüştü Reçber (Fenerbahçe), Tolga Zengin (Trabzonspor)

SAVUNMA: Gökhan Gönül (Fenerbahçe), Sabri Sarıoğlu (Galatasaray), Gökhan Zan (Beşiktaş), İbrahim Kaş (Beşiktaş), Servet Çetin (Galatasaray), Emre Aşık (Ankaraspor), Hakan Balta (Galatasaray)

ORTASAHA: Uğur Boral (Fenerbahçe), Mehmet Aurelio, Mehmet Topal (Galatasaray), Emre Belözoğlu (Newcastle United), Tümer Metin (Larissa), Yıldıray Baştürk (Stuttgart), Hamit Altıntop (Bayern Münich), Ayhan Akman (Galatasaray), Arda Turan (Galatasaray), Tuncay Şanlı (Middlesbrough), Kazım Kazım (Fenerbahçe), Gökdeniz Karadeniz (Rubin Kazan)

FORVET: Nihat Kahveci (Villarreal), Halil Altıntop (Schalke), Semih Şentürk (Fenerbahçe), Mevlüt Erdinç (Sochaux)

1347
EURO 2008 HABERLERİ / Tarihçe
« : 19 Mayıs 2008, 08:00:01 »
Avrupa Futbol Şampiyonası tam 'resmi' olmadan ilk kez 1956'da gerçekleştirildi. Turnuvanın düzenlenmesi için en büyük girişimi o zamanın Fransız Futbol Federasyonu Sekreteri Henri Delanuay yaptı. Delanuay'ın girişimleri ve organizasyonu sonucu turnuva resmiyet kazandı ve ilk şampiyonada final Delanuay adına düzenlendi.

Avrupa Futbol Şampiyonası 1960'dan beri UEFA tarafından 4 yılda bir düzenlenen bir futbol organizasyonudur. 1980 yılına kadar maçlar ayrı şehirlerde, final ise UEFA'nın belirlediği bir yerde oynanıyordu. Turnuva bu yıldan sonra UEFA tarafından daha önce belirlenen ülkede gerçekleşti ve tüm maçlar aynı ülkede oynandı. 1980'e kadar oynanan 3. lük 4. lük maçları da bu tarihten sonra gerçekleştirilmedi.

İlk şampiyonada finale ev sahipliğini Fransa yaptı. Türkiye elemelerde Romanya'ya iki maçta da yenilerek finallere katılma şansı kazanamadı. 1960'da Paris'de oynan finalde Sovyetler Birliği ile Yugoslavya arasında oynandı. Sovyetler Birliği uzatmalara giden müsabakayı 2-1 kazandı ve Avrupa Futbol Şampiyonası tarihinde ilk kez kupaya uzanan takım oldu.

Yugoslavya'nın tek golünü kaydeden Milan Galiç ise halen daha kırılmamış bir rekora imza attı. Galiç turnuvada oynadığı 10 maçta da gol atarak müthiş bir rekora imza attı.

1960 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

SSCB
Macaristan
Polonya
İspanya
Danimarka
Çekoslavakya
Romanya
Türkiye
Fransa
Yunanistan
Norveç
Avusturya
Yugoslavya
Bulgaristan
Doğu Almanya
Portekiz

ÇEYREK FİNAL:

SSCB walk over İspanya
Fransa (5 - 2) (4 - 2) Avusturya
Romanya (0 - 2) (0 - 3) Çekoslavakya
Portekiz (2 - 1) (1 - 5) Yugoslavya


YARI FİNAL:

Sovyetler Birliği 3-0 Çekoslavakya
Yugoslavya 5-4 Fransa

ÜÇÜNCÜLÜK:

Çekoslavakya 2-0 Fransa

FİNAL:

Sovyetler Birliği 2-1 Yugoslavya (Uzatmalarda)

--------------------

EV SAHİPLERİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR

1964 şampiyonası ise o sıra yaşanan savaş ve politik durumlardan ötürü çok sağlıklı bir turnuva olmadı. Yunanistan'ın Ermenistan'da mücadeleye çıkmak istememesi buna örnek sayılabilir. Final ev sahibi ekip İspanya ile Sovyetler Birliği arasında oynandı. İspanya Madrid'deki finalde Sovyetler Birliği'ni 2-1 mağlup ederek mutlu sona ulaştı.

1964 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

İspanya
Kuzey İrlanda
İrlanda
Avusturya
Doğu Almanya
Macaristan
Bulgaristan
Fransa
SSCB
İtalya
Yugoslavya
İsveç
Danimarka
Arnavutluk
Hollanda
Luksemburg

ÇEYREK FİNAL:

İspanya (5 - 1) (2 - 0) İrlanda
Fransa (1 - 3) (1 - 2) Macaristan
İsveç (1 - 1) (1 - 3) SSCB
Luksemburg (3 - 3) (2 - 2) (0 - 1) Danimarka

YARI FİNAL:

İspanya 2 - 1 (Uzatmalarda)
SSCB 3 - 0 Danimarka

ÜÇÜNCÜLÜK:

Macaristan 3 - 1 Danimarka (Uzatmalarda)

FİNAL:

İspanya 2 - 1 SSCB

------------

Avrupa Futbol Şampiyonası 1968'den sonra isim değiştirdi. Turnuva UEFA'nın yönetimine girdi ve UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası olarak adlandırıldı. Bu yıl ile birlikte turnuvanın formatı da değişti. Turnuvaya katılan takım sayısı arttırıldı. Turnuvaya katılan takımlar 8 gruba ayrıldı. Grupları ilk iki sırada bitiren takımlar birbirleriyle karşılaştı ve ardından çeyrek finale kalan takımlar çift maç usülü mücadele ettiler.

1968'de turnuvanın sonunda kupaya uzanan takım finale ev sahipliği yapan ekip olacaktı. Roma'da düzenlenen finalde İtalya'nın rakibi Yugoslavya'ydı. Turnuvanın değişen formatı ve rövanş usülü karşılaşma 'final' için de geçerliydi. Finalin ilk maçı 1-1 berabere bitti. Final aynı yerde iki gün sonra oynandı. İkinci maçta İtalya 2-0 kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu.

1968 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Bulgaristan
İtalya
Macaristan
Sovyetler Birliği
İngiltere
İspanya
Fransa
Yugoslavya

ÇEYREK FİNAL:

Bulgaristan 3 - 2 (0 - 2) İtalya
Macaristan 2 - 0 (0 - 3) Sovyetler Birliği
İngiltere 1 - 0 (1 - 2) İspanya
Fransa 1 - 1 (1 - 5) Yugoslavya

YARI FİNAL:

İtalya 0 - 0 Sovyetler Birliği (Para atışı)
Yugoslavya 1 - 0 İngiltere

ÜÇÜNCÜLÜK MAÇI:

İngiltere 2 - 0 Sovyetler Birliği

FİNAL:

İtalya 1 - 1 Yugoslavya (Uzatmalar)
İtalya 2 - 0 Yugoslavya

----------------------

PANENKA'NIN PENALTISI

1972 UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası'nda final Belçika'da oynandı. O yıllarda Dünya Futbolu'nda tam anlamıyla bir Batı Almanya üstünlüğü vardı. Turnuvaya damgasını vuran isim Batı Almanya'ya Sovyetler Birliği ile oynanan final maçında 2 gol birden atan Gerd Müller'di.

Finalde Yugoslavya'yı sahadan silen Batı Almanya, maçı 3-0 kazanıyor ve turnuvayı 4 gol ile gol kralı olarak tamamlayan Gerd Müller bir efsane olarak futbol tarihinde yerini alıyordu. Müller'in yanında bu şampiyonada Franz Beckenbauer de futbolseverler ile tanıştı. Batı Almanya 1970 Dünya Kupası'nı kaldırdıktan sonra Avrupa Şampiyonluğu'nu da elde edince bu alanda Dünya Kupası'nın ardından Avrupa Şampiyonu olan tek takım ünvanını elde etti.

1972 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Romanya
Macaristan
İngiltere
Sovyetler Birliği
Belçika
İtalya
Yugoslavya
Batı Almanya

ÇEYREK FİNAL:

İngiltere (1 - 3) (0 - 0) Batı Almanya
İtalya (0 - 0) (2 - 1) Belçika
Macaristan (1 - 1) (2 - 1) Romanya
Yugoslavya (0 - 0) (0 - 3) Sovyetler Birliği

YARI FİNAL:

Batı Almanya 2 - 1 Belçika
Sovyetler Birliği 1 - 0 Macaristan

ÜÇÜNCÜLÜK MAÇI:

Belçika 2 - 1 Macaristan

FİNAL:

Batı Almanya 3 - 0 Sovyetler Birliği

-------------------------

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın 5. ayağında (1976) final Yugoslavya'da düzenlendi. Oldukça gollü geçen ve maç başına gol ortalaması 4.25 gol olan turnuvada finalde yine son şampiyon Batı Almanya vardı. Batı Almanya'nın rakibi Çekoslavakya'ydı . Çekler turnuva başı hemen hemen hiç şans verilmeyen bir takım olarak gösteriliyordu ve tüm otoriteleri yanılttılar.

Çekler 25. dakikada Batı Almanya karşısında durumu 2-0'a getirmesine rağmen Panzerler'in iki golüne engel olamadı ve şampiyonu penaltı atışları belirledi. Batı Almanya'dan Uli Hooness'in penaltı kaçırmasından sonra Çekoslavakya'dan Penenka topun başına geçti ve Çekler'e kupayı getiren golü kaydetti. Çekoslavakya turnuvanın ilk maçında İngiltere'ye 3-0 yenilerek kötü bir başlangıç yaşasa da ardından oynadığı 9 maçı da kazanarak Avrupa Şampiyonu oldu.

1976 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Çekoslavakya
Galler
Yugoslavya
İspanya
Hollanda
Sovyetler Birliği
Belçika
Batı Almanya

ÇEYREK FİNAL:

Çekoslavakya 2 - 0 (2 - 2) Sovyetler Birliği
Hollanda 5 - 0 (2 - 1) Belçika
Yugoslavya 2 - 0 (1 - 1) Galler
İspanya 1 - 1 (0 - 2) Batı Almanya

YARI FİNAL:

Çekoslavakya 3 - 1 Hollanda (Uzatmalarda)
Batı Almanya 4 - 2 Yugoslavya (Uzatmalarda)

ÜÇÜNCÜLÜK:

Hollanda 3 - 2 Yugoslavya (Uzatmalarda)

FİNAL:

Çekoslavakya 2 - 2 Batı Almanya (5-3 Penaltı atışları)

-------------------------------------------

YİNE BATI ALMANYA

1980'de İtalya'da düzenlenen turnuva ise Avrupa Futbol Şampiyonası'nda format anlamında tam bir çehre değişikliği yarattı. Finallere katılmaya hak kazanan 8 takım ve iki grup ile başlanan turnuva gruplarda ilk sırayı alan takımları doğrudan finalde, ikinci sırayı alan takımlar ise finalin ardında 3.'lük 4.'lük maçına çıktılar.

Finalin ismi Batı Almanya ve Belçika'ydı. Öte yandan bu turnuva Avrupa Futbol Şampiyonası tarihine 'tüm maçların aynı ülkede oynandığı ilk turnuva' olarak geçti. Tüm maçlar İtalya'da gerçekleştirildi. Roma'da oynanan finalde Batı Almanya Belçika'yı 2-1 mağlup ederek tarihine ikinci Avrupa Şampiyonluğunu taşıdı ve kupaya uzandı.

1980 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Batı Almanya
Çekoslavakya
Hollanda
Yunanistan
Belçika
İtalya
İngiltere
İspanya

ÇEYREK FİNAL:

Yok grup birincileri direk finale çıktı.

ÜÇÜNCÜLÜK:

İtalya 1 - 1 (8 - 9) Çekoslavakya (Penaltılar)

FİNAL:

Batı Almanya 2 - 1 Belçika

------------------------------

PLATİNİ EFSANESİ

84'de ev sahibi Fransa'ydı. Bu bir anlamda da Fransa'nın büyük efsanesi Michel Platini'nin Avrupa Futbolu'na damgasını vurması için de büyük bir fırsattı. 1980 İtalya'da oynanmayan 'yarı final' maçları 1984 Fransa Avrupa Futbol Şampiyonası ile tekrar geri döndü. 8 takımın elemelerden sonra finallere katılma şansı yakaladığı turnuvada, gruplarda ilk sırayı alan takımlar diğer grubun ikincisi ile bir yarı final müsabakasına çıktılar. Paris'te düzenlenen finalde rakipler Fransa ve İspanya'ydı. Ev sahibi ekip İspanya'yı finalde 2-0 mağlup ederek tarihinde ilk kez bir Avrupa Şampiyonluğu'na uzanırken, final maçında frikikten golünü atan Platini turnuvayı 9 gol gibi rekor bir rakam ile kapattı ve gol kralı oldu. Turnuvada Platini her maçta gol kaydetmiş iki maçta ise Fransa adına hat-trick yapmıştı.

1984 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Fransa
Danimarka
Belçika
Yugoslavya
Batı Almanya
Portekiz
Romanya
İspanya

ÇEYREK FİNAL:

Yok gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar direk yarı finale yükseldi.

YARI FİNAL:

Fransa 1 - 1 (3 - 2) Portekiz (Uzatmalar)
Danimarka 1 - 1 (4 - 5) İspanya (Penaltılar)

FİNAL:

Fransa 2 - 0 İspanya

-------------------

88'de turnuva Almanya'da düzenlendi. Format değişikliğine gidilmeden oynanan turnuvada finalde Portakal kokusu vardı. Hollanda Sovyetler Birliği'ni Münih Olimpiyat Stadyumu'nda 72 bin kişinin önünde oynanan maçta Marco Van Basten'in müthiş volesi ve *****t'in kafa golleriyle 2-0 mağlup etti ve şampiyonluğa uzandı. Ev sahibi Almanya gruptan 1.ci olarak çıkmasına rağmen yarı finalde Hollanda'ya boyun eğerek final yüzü görememişti.

1988 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Batı Almanya
İtalya
Danimarka
İspanya
SSCB
İngiltere
Hollanda
İrlanda

ÇEYREK FİNAL:

Yok gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar direk yarı finale yükseldi.

YARI FİNAL:

Batı Almanya 1 - 2 Hollanda
SSCB 2 - 0 İtalya

FİNAL:

SSCB 0 - 2 Hollanda

----------------------------

DANİMARKA'NIN KADERİ ŞAMPİYONLUK

1992'de İsveç'te düzenlenen turnuva ise politik anlamda çok konuşuldu. Sovyetler Birliği'nin Bağımsız Devletler Topluluğu olarak ayrılmasından sonra turnuvaya Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Ermenistan, Moldova ve Tacikistan'dan gelen futbolcular ile kurduğu karma bir kadro ile 'Bağımsız Devletler Topluluğu' adı ile katıldı.

O dönem Yugoslavya'da yaşanan iç savaş ise elemelerden sonra finallere katılma hakkı kazanan Yugoslavya'nın turnuvaya girmesini engelledi. Yugoslavya'nın yerine şampiyonaya Danimaka katıldı. UEFA Danimarka'nın kupaya katılacağını turnuvanın başlamasına 11 gün kala açıkladı. Danimarkalılar 11 günlük hazırlığın ardından ilk maçlarına çıktılar.. Final Göteborg'da Danimarka ve Almanya arasında oynandı. Turnuvaya sonradan katılma şansı yakalayan Danimarka, Almanya'yı 2-0 mağlup ederek sürpriz bir şekilde Avrupa Şampiyonu oldu.

1992 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

CIS
Danimarka
İngiltere
Franca
Almanya
Hollanda
İskoçya
İsveç
Yugoslavya

ÇEYREK FİNAL:

Yok gruplarda ilk iki sırayı alan takımlar direk yarı finale yükseldi.

YARI FİNAL:

İsveç 2 - 3 Almanya
Hollanda 2 - 2 (4 - 5) Danimarka (Penaltılar)

FİNAL:

Danimarka 2 - 0 Almanya

----------------------------------

ALTIN GOL EVİMİZE GELDİ

1996'da İngiltere'de gerçekleştirilen 'Futbol evinize geliyor' sloganlı turnuvada format değişikliği vardı. Eski turnuvaların aksine finallere 16 takım katıldı. Dörderli 4 grup halinde oynanan müsabakalarda gruplarda ilk iki sırayı alanlar bir üst tura yükseldi. Takım sayısının arttırılması ile Türkiye ilk kez bir Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde mücadele etme hakkı kazandı.

96 finalinin adı Almanya - Çek Cumhuriyeti'di. Almanya ile Çek Cumhuriyeti'nin Londra'da Wembley Stadyumu'ndaki final mücadelesi nefesleri kesti. 90 dakikası 1-1 biten maçta son sözü uzatmalarda 'Altın gol' ile Almanya'nın efsanesi Oliver Bierhoof söyledi. Bierhoff'un 95. dakikada attığı gol Panzerlere 3. kez Avrupa Şampiyonluğu'nu tattırdı. 1976'da o zamanki adlarıyla Batı Almanya ve Çekoslavakya yine finalde karşı karşıya gelmiş penaltılar ile Çekler kupaya uzanmıştı. Bir anlamda EURO96 Almanya'nın Çekler'den rövanşı alması oldu.

1996 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Bulgaristan
Hırvatistan
Portekiz
Romanya
Rusya
İskoçya
İspanya
İsviçre
Türkiye
Hollanda
İtalya
Almanya
Fransa
Danimarka
Çek Cumhuriyeti
İngiltere

ÇEYREK FİNAL:

İngiltere 0–0 (4-2) İspanya (Penaltılar)
Hollanda 0–0 (4-5) Fransa (Penaltılar)
Almanya 2–1 Hırvatistan
Çek Cumhuriyeti 1–0 Portekiz

YARI FİNAL:

Fransa 0–0 (5-6) Çek Cumhuriyeti (Penaltılar)
İngiltere 1–1 (5-6) Almanya (Penaltılar)

FİNAL:

Almanya 2–1 Çek Cumhuriyeti (Uzatmalar - Altın gol)

------------------------------


2000'de UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası yine bir ilke imza attı ve ev sahipliğini iki ülke birden gerçekleştirdi. Belçika ve Hollanda'nın ortaklaşa düzenlediği turnuvada kuşkusuz sürprizi yapan takımı Portekiz'di. Portekiz'in grup maçlarında Almanya'yı 3-0 gibi farklı bir skorla geçmesi turnuvaya damga vururken, Portekiz'e dur diyen takım yarı finalde Fransa oldu. Yarı finalde Fransa uzatmalarda Portekiz'i safdışı bırakarak finale yükseldi.

Finalde Fransa'nın rakibi İtalya'ydı. Kupa Rotterdam'da, Hollanda'da oynanan final müsabakasının 90 dakikalık kısmında sahibini bulamadı. Uzatmalara giden maçta 103. dakikada Trezequet'in kafa vuruşu 'Altın gol'ü Fransa hanesine yazdırdı ve Fransa 1984'de uzandığı kupadan sonra ikinci kez Avrupa Şampiyonu oldu.

2000 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Belçika
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
İngiltere
Fransa
Almanya
İtalya
Hollanda
Norveç
Portekiz
Romanya
Slovenya
İspanya
İsveç
Türkiye
Yugoslavya

ÇEYREK FİNAL:

Türkiye 0–2 Portekiz
İtalya 2–0 Romanya
Hollanda 6–1 Yugoslavya
İspanya 1–2 Fransa


YARI FİNAL:

Fransa 2–1 Portekiz (Altın gol) (Uzatmalarda)
İtalya 0–0 (3-1) Hollanda (Penaltılar)

FİNAL:

Fransa 2–1 İtalya (Altın gol)

---------------------

YENİLMEYEN TAKIM YUNANİSTAN

EURO 2004 Portekiz'de düzenlendi. UEFA Portekiz'in yaptığı organizasyon için turnuva sonunda "Bu tarihe kadar yapılan en iyi turnuvaydı" dedi. Gerçekten öyleydi. Portekiz hükümeti tüm turnuva için yaklaşık 4 milyar euro harcadı. 10 adet son teknoloji ürünü stadyum yapıldı.

Muhteşem bir açılış seranomisi ve ardından takımların heyecan dolu mücadeleleri her futbolsever için altın değerindeydi. Portekiz'in ev sahipliğini yaptığı turnuvada sürpriz bir takım vardı. Turnuva başında turnuvayı kazanmasını kimsenin beklemediği Yunanistan sert ve gol yemeyen katı defansif oyunu ile finale kadar geldi. Lisbon'da oynanan finalde Yunanistan'ın rakibi Portekiz'di. Futbolları çıkışta olan iki takımın mücadelesinde 57. dakikada Charisteas'ın golü Yunanistan'a tarihindeki ilk Avrupa Şampiyonluğu'nu getirdi.

2004 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI

KATILAN TAKIMLAR:

Bulgaristan
Hırvatistan
Çek Cumhuriyeti
Danimarka
İngiltere
Fransa
Almanya
Yunanistan
İtalya
Letonya
Hollanda
Portekiz
Rusya
İspanya
İsveç
İsviçre

ÇEYREK FİNAL:

Portekiz 2-2 (6-5) İngiltere (Penaltılar)
Fransa 0–1 Yunanistan
İsveç 0–0 (4-5) Hollanda (Penaltılar)
Çek Cumhuriyeti 3–0 Danimarka

YARI FİNAL:

Portekiz 2–1 Hollanda
Yunanistan 1–0 Çek Cumhuriyeti (Uzatmalar)

FİNAL:

Portekiz 0–1 Yunanistan

1348
EURO 2008 HABERLERİ / Türkiye'ye EURO 2008 bereketi !
« : 19 Mayıs 2008, 07:59:31 »
Euro 2008 finallerine katılacak takımlara verilecek para hatırı sayılır bir oranda artırıld.UEFA Euro 2004'te dağıtılan 129 milyon Euro'yu 184 milyon euro'ya (273.3 milyon dolar) çıkardı.

UEFA finallere katılacak takımlara toplam 184 milyon Euro para dağıtılacağını açıkladı. Avusturya ve İsviçre'de yapılacak finallere katılacak tüm takımlara ilk etapta 7.5'ar milyon Euro verilecek. Portekiz'de düzenlenen Euro 2004'te 4.8 milyon euro olan oran yaklaşık iki katına çıkarılırken, gruplardaki her galibiyete bir milyon euro, her beraberliğe ise 500 bin Euro verilecek.

Çeyrek finale kalacak her takım iki milyon euro, yarı finale kalan takım ise ekstra üç milyon euro alacak.

29 Haziran'da Ernst-Happel Stadyumu'nda oyanacak final maçını kazanan takım 7.5 milyon Euro daha alacak. İkinci olan takıma ise 4.5 milyon euro verilecek.

Euro 2008'i kazanan takım, tüm maçlarını kazandığı takdirde toplamda 23 milyon Euro'yu kasasına koyacak... Euro 2004'te bu rakam 17.7 milyon Euro'ydu.

1349
EURO 2008 HABERLERİ / İşte! Euro 2008 Rakiplerimiz...
« : 19 Mayıs 2008, 07:59:12 »

Bosna Hersek galibiyetiyle, Euro 2008 finallerine bilet alan Türkiye’nin rakipleri belli oldu.
2008 yılının Haziran ayında Avusturya ve İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenecek 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nin kura çekimi bugün İsviçre'nin Luzern şehrinde yapıldı.
Luzern Kültür ve Kongre Merkezi'nde saat 13.00'te başlayan kura çekimi sonucunda, ev sahipleri İsviçre ve Avusturya'nın yanı sıra, elemelerden gelen 14 takımın katılımıyla, toplam 16 takım, 4'erli 4 gruba dağıtıldı.

1350
EURO 2008 HABERLERİ / Nike’ın Yeni Reklam Filmi
« : 19 Mayıs 2008, 07:58:30 »
Nike’ın Euro 2008 için çektiği ve ‘Futbolunu Bir Üst Seviyeye Çıkart’ mesajı veren yeni reklam filminde, genç bir futbolcunun futbola ilk başladığı yıllar, ilerleyen zamanlarda gösterdiği gelişim, daha sonrasında ulaştığı başarı ve ülkesini temsilen oynadığı maçlar gösteriliyor. Aralarında Cristiano Ronaldo, Cesc Fabregas, Ronaldinho, Wayne Rooney, Ruud Van Nistlerooy, Zlatan Ibrahimovich, Marco Materazzi ve Rafael Marquez’in de bulunduğu dünyanın en iyi futbolcuları, Nike’ın reklam filminin iki dakikalık tanıtımında rol alıyor. Guy Ritchie’nin yönetmenliğini yaptığı bu futbol yolculuğunda seyirci, her şeyi reklamda oynayan futbolcunun gözünden görüyor. Bu eşsiz yaklaşım, seyirciyi filmde olan biten her şeyin merkezi yapıyor. Futbolda bir üst seviyeye çıkmak için yetenekli, kondisyon sahibi, zihinsel açıdan sağlıklı, duygularını kontrol altına alabilen, en iyi ürünleri kullanan ve biraz da şanslı bir futbolcu olmak gerekir. Çünkü zirveye çıkmak kolay değildir! Seyirci Nike’ın bu yeni reklam filminde, keşfedilmek ve bir sonraki seviyeye çıkabilmek için yapılması gerekenleri görüyor. Futbolcunun gözünden tüm o iniş – çıkışlara tanıklık ediyor. Günümüz futbolcularının bu yolculuk boyunca yaşadığı heyecanı, fedakarlıkları, mutluluğu ve çılgınlıkları onlarla birlikte yaşıyor. Seyirci, futbolcuların teknik açıdan, fiziksel ve zihinsel olarak yeni koşullara adapte olması gerektiğini çok geçmeden anlıyor. Onlar, zorluklarla mücadele ediyor, bir takımın parçası olmayı öğreniyor ve antrenmanlarda hiç durmaksızın çalışıyor. Galibiyetin tadını çıkarıyor, fiziksel güçlüklerle başa çıkıyor, kritik maçlarda alınması gereken önemli kararların stresini yaşıyor ve zaman zaman diğer yıldız oyuncular tarafından alt ediliyor.Hikaye, Arsene Wenger’in kendi yerel takımı için frikikten attığı golün ekrana gelmesiyle başlıyor. Sonrasında Wenger için Arsenal’in maçlarını televizyondan izleme dönemi kapanıyor ve Arsenal formasıyla sahaya çıkma zamanı geliyor. Bir maçta Cesc Fabregas’tan öpücük alıyor ve bir diğer maçta Fabregas’ın haykırışlarına maruz kalıyor. Wenger, Manchester United ile karşılaşılan maçta stadyumu dolduran futbol tutkunlarının enerjisine tanık oluyor. Kendini, Inter Milan ve FC Barcelona gibi Avrupa futbolunun dev isimleri karşısında Arsenal’in ortaya koyduğu mücadelenin ortasında buluyor. Wayne Rooney’nin vuruşlarına, Zlatan Ibrahimovich’in isabetli şutlarına, Cristiano Ronaldo’nun göz alıcı futboluna ve muhteşem hızına, Marco Materazzi’nin attığı gollere bizzat sahanın içinde tanık oluyor. Camp Nou’da Ronaldinho’nun elini sıkıyor ve onun kendinden emin gülümseyişini izliyor. Ronaldinho’nun bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi, hızı ve eşsiz yeteneği karşısında büyüleniyor. Yolculuk Hollanda ve Portekiz arasında oynanan final maçıyla sona eriyor. Bu maçta seyirci bir kez daha Wenger’in Manchester Unitedlı rakibi Cristiano Ronaldo ile karşılaşıyor. Ancak bu kez kanatlarda, böyle bir ortamda bile “Futbolunu Bir Üst Seviyeye Çıkart’ mesajını veren takım arkadaşları Ruud Van Nistlerooy ve Wesley Schneijder bulunuyor. Bu kısa reklam filminde oynayan Cristiano Ronaldo’nun konu hakkındaki görüşleri şöyle: “Bir futbolcuyu zirvede tutan şey daha iyi bir futbolcu olmak için gösterdiği daimi çabadır. Amaç her zaman futbol anlayışını bir üst seviyeye taşımak olmalıdır. Hepimiz bu işe temelden başladık ve farklı çalışma şekilleriyle fiziksel, ruhsal veya duygusal desteklerle bir üst seviyeye çıktık.” Bu TV reklamının yanı sıra futbolseverler, www.nikefootball.com adresini ziyaret ederek, bu filmdeki bazı futbolcuların herkesi daha iyi futbol oynama, hiçbir zaman pes etmeme ve futbol anlayışını bir üst seviyeye çıkarma konusunda insanları harekete geçirmek amacıyla diğer futbolcularla oluşturduğu güç birliğine tanıklık edebilirler.

1351
EURO 2008 HABERLERİ / EURO 2008 DIGITURK'te!..
« : 19 Mayıs 2008, 07:58:09 »
UEFA resmi internet sitesi uefa.com tarafından yapılan açıklamaya göre EURO 2008'in şifreli yayın hakları DIGITURK tarafından alındı. Böylece DIGITURK EURO 2008'in resmi yayın ortağı oldu.

EURO 2008 turnuvası boyunca oynanacak 31 maçın şifreli yayın hakkı DIGITURK tarafından alınmış olup, tüm maçlar aynı zamanda HD kalitesi ile değerli izleyenlerin beğenisine sunulacak. Maçlar Lig TV, Show Plus ve Lig TV HD kanallarından yayınlanacak.

Futbolseverler, turnuva süresince aynı saatte başlatılacak maçları sadece DIGITURK'ten canlı olarak izleme fırsatı bulacaklar. UEFA pazarlama ve medya hakları direktörü Philippe Le Floch, "Türkiye'de en üst düzey futbol içeriğini sunan DIGITURK ile çok tecrübeli bir yayın ortağı kazanmış olduk" dedi.

1352
EURO 2008 HABERLERİ / Servet yerine Emre Güngör
« : 19 Mayıs 2008, 07:57:42 »
Servet yerine Emre Güngör

A Milli Takım'ın 26 kişilik aday kadrosunda yer alan Servet Çetin'e yapılan tıbbi kontrollerde, kasığındaki sakatlığın ciddi olduğu ve futbolcunun 3 hafta sahalardan uzak kalacağı belirlendi. Bu gelişme üzerine, Milli Takımlar Sorumlusu Fatih Terim, Servet Çetin'in yerine Galatasaray'dan Emre Güngör'ü aday kadroya davet etti.

1353
EURO 2008 HABERLERİ / Futbolu güzelleştirecek top !
« : 19 Mayıs 2008, 07:56:42 »
Adidas'ın EURO 2008 için tasarladığı özel topta bir çok yeni özellik bulunuyor. 6 Aralık 2007 10:20Siyah daireler ile geçmişteki futbol toplarını hatırlatan Europass, 2008 finallerinin resmi maç topu olacak..



Adidas'ın 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerindeki resmi maç topu Europass, İsviçre'nin Luzern kentinde çekilen final kurasında tanıtıldı. Beyaz klasik zemin üzerinde bulunan siyah daireler ile geçmişi hatırlatan Europass, kırmızı yuvarlak dinamik elementlerle ise yenilikçi ve modern tasarımını gösteriyor. Isıyla birleştirme teknolojisi ise Europass'ın futbolcular tarafından her türlü hava koşulunda azami top hakimiyeti, sert şutlarda top kontrolü ve topun kaleciler tarafından daha iyi kontrol edilmesini sağlıyor.

TESTLER İYİ

İngiltere'de Loughborough Üniversitesi ve Adidas futbol topu labouratuvarında yapılan yoğun karşılaştırmalı testler sonucunda Europass'ın şu anda üretilen en iyi top olduğu kanıtlandı.

1354
EURO 2008 HABERLERİ / Rakiplerimizi tanıyalım
« : 19 Mayıs 2008, 07:52:49 »
EURO 2008 kura çekiminde oluşan gruplar bir çok ilginç detay ortaya çıkardı.2 Aralık 2007 15:35İsviçre karnemiz iyi

A Milli Futbol Takımı, 13. Avrupa Şampiyonası finallerinde A Grubu'nda eşleştiği ev sahibi İsviçre ile daha önce 14 kez karşı karşıya geldi. Milli Takımımız, rakibiyle şimdiye dek yaptığı maçlardan 7'sini kazanırken, 4'ünü yitirdi, 3 maçta da eşitliği bozamadı.

(A) Milli Futbol Takımı, rakibiyle şimdiye dek yaptığı maçlardan 7'sini kazanırken, 4'ünü yitirdi, 3 maçta da eşitliği bozamadı. Toplam 19 gol atan ay-yıldızlı ekip, kalesinde de 19 gol gördü.

RESMİ MAÇLAR

Türkiye ile İsviçre (A) milli futbol takımlarının yaptıkları toplam 14 maçın 8'ini resmi karşılaşmalar oluşturdu.

2'si Dünya Kupası Eleme Grubu, 4'ü Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu, 2'si de Dünya Kupası Elemeleri play-off baraj maçı olmak üzere geride kalan 8 resmi maçta Türkiye 4, İsviçre ise 2 galibiyet alırken, 2 maç da eşitlikle sonuçlandı.
Resmi maçlarda Türkiye 12, İsviçre 9 gol attı.

OLAYLI MAÇ

Türkiye ile İsviçre arasında son oynanan İstanbul'daki Dünya Kupası Elemeleri play-off baraj maçı olaylara sahne olmuştu.

Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmanın ardından çıkan olaylar nedeniyle Türkiye'ye 6 maç seyircisiz oynama cezası verilmiş, daha sonra bu 3 maça indirilmişti. İki takımdan bazı futbolcular da olaylara karıştıkları gerekçesiyle çeşitli cezalara çarptırılmıştı.

TÜRKİYE-İSVİÇRE MAÇLARI

Türkiye ile İsviçre arasında yapılan maçlar ve sonuçları şöyle:
Tarih Yer Organizasyon Sonuç
---------- ------ -------------- -----
01.06.1952 Ankara Özel 1 - 5
25.05.1953 Bern Özel 2 - 1
24.09.1969 İstanbul Özel 3 - 0
26.09.1971 Zürih Özel 0 - 4
09.05.1973 Basel Dün.Kup.Ele.Gru. 0 - 0
19.11.1973 İzmir Dün.Kup.Ele.Gru. 2 - 0
01.12.1974 İzmir Avr.Şam.Ele.Gru. 2 - 1
20.04.1975 Zürih Avr.Şam.Ele.Gru. 1 - 1
28.08.1985 St.Gallen Özel 0 - 0
12.03.1986 Adana Özel 1 - 0
14.12.1994 İstanbul Avr.Şam.Ele.Gru. 1 - 2
26.04.1995 Bern Avr.Şam.Ele.Gru. 2 - 1
12.11.2005 Bern Dün.Kup.Baraj 0 - 2
16.11.2005 İstanbul Dün.Kup.Baraj 4 - 2
Not: Sonuçlarda ilk takım Türkiye olarak alınmıştır.


Galibiyet "Çek"emedik

A Milli Futbol Takımı, 13. Avrupa Şampiyonası finallerinde A Grubu'nda eşleştiği Çek Cumhuriyeti ile bugüne dek 4 kez karşılaşırken, galibiyet elde edemedi. Rakibimizle 4 özel maçta karşılaşırken bunların 3'ünde yenildik, 1'in de ise berabere kaldık.

Milli Futbol Takımı, Çek Cumhuriyeti ile şimdiye dek 4 özel maçta karşılaşırken, bu müsabakaların 3'ünü Çek Cumhuriyeti kazandı, son oynanan karşılaşma ise berabere sonuçlandı. Bu maçlarda sadece 3 gol atabilen ay-yıldızlı ekip, kalesinde 13 gol gördü.

İki ülke milli takımları ilk kez 23 Şubat 1994'te, İstanbul İnönü Stadı'nda karşılaştı. Ertuğrul Sağlam'ın 7. dakikada penaltıdan attığı golle 1-0 öne geçen milliler, daha sonraki dakikalarda Novotny, Nemecek ve Siegl'ın 2 golüne engel olamayınca, sahadan 4-1 yenik ayrıldı.

27 Mart 1996'da, bu kez Ostrava'da yapılan maçta ise Türkiye, bu kez 3-0 mağlup oldu. Çek Cumhuriyeti'nin gollerini Suchoparek ve 1'i penaltıdan olmak üzere Kuka (2) attı.

İki ülke (A) milli futbol takımları arasındaki 30 Nisan 2003'te Teplice'de yapılan karşılaşmayı da Çek Cumhuriyeti Rosicky, Koller, Smicer ve Baros'un golleriyle 4-0 kazandı.

1 Mart 2006 tarihinde İzmir'de oynanan son karşılaşma ise 2-2 berabere sonuçlandı. Bu karşılaşmada milli takımın golleri Ümit Karan'dan geldi.

Diğer yandan Türkiye, dağılmadan önceki Çekoslovakya ile yaptığı 10 maçta ise 1 galibiyet, 2 beraberlik, 7 de yenilgi almıştı.

Portekiz'i 1 kez devirdik!

A Milli Futbol Takımı, 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri A Grubu'nda eşleştiği Portekiz ile daha önce 6 kez karşılaştı. İki ülke milli takımları arasında bugüne dek yapılan 6 maçın 1'ini ay-yıldızlılar kazanırken, 5'inde ise Portekiz sahadan galibiyetle ayrıldı.

İki ülke milli takımları arasında bugüne dek yapılan 6 karşılaşmanın 1'ini ay-yıldızlılar kazanırken, 5'inde ise Portekiz sahadan galibiyetle ayrıldı. Milli takım rakip filelere 5 gol bırakırken, kalesinde 13 gol gördü.

Türkiye ve Portekiz ilk kez 18 Aralık 1955'te İnönü Stadı'ndaki özel maçta karşı karşıya gelirken, bu maçı milli takım Lefter, Metin ve Nazmi'nin golleriyle 3-1 kazandı. Daha sonra oynanan 5 karşılaşmada ise Portekiz galip geldi.

İki takım, 1996'da İngiltere'de, 2000'de de Hollanda ve Belçika'nın ortaklaşa düzenlediği Avrupa Şampiyonası finallerinde karşılaştı.

Portekiz, İngiltere'deki maçı 1-0, Amsterdam'da oynanan karşılaşmayı da 2-0 kazanarak, finallerdeki 2 maçtan da galibiyetle ayrıldı.

1355
EURO 2008 HABERLERİ / Rakamlar ve rekorlarla EURO2008 !
« : 19 Mayıs 2008, 07:52:27 »
EURO 2008 Elemeleri'nde birçok bireysel veri de elemelere damgasını vurdu ve tarihe geçti.EURO2008 Elemeleri sadece kazanan ve kaybeden takımlardan ibaret değildi. Şampiyonaya katılmaya hak kazanan 14 ülke dışında birçok bireysel veri de elemelere damgasını vurdu ve tarihe geçti. Milli Takımımızın tecrübeli golcüsü Hakan Şükür de tarih sayfalarındaki yerini aldı.

Üç farklı oyuncu bir mücadelede 4 gol kaydetti. Almanya'dan Lukas Podolski 90 dakika içinde San Marino ağlarını 4 kez havalandırdı. Hırvat Mladen Petric aynı başarıyı Andorra karşısında elde etti. Bu kategorideki üçünci isim Hakan Şükür oldu. Tecrübeli oyuncu Moldova maçında rakip kaleye 4 gol attı.

Ayrıca 9 kez de hat-trick yapıldı. Kuzey İrlandalı David Healey İspanya ve Liechtenstein ağlarına üçer gol attı. Gürcü Şota Faroe Adaları, Hırvat Eduardo da Silva İsrail, İrlanda Cumhuriyeti'nden Robbie Keane San Marino, Rus Aleksandr Kerzhakov Andorra, Polonyalı Ebi Smolarek Kazakistan, Yunan Theofanis Gekas Malta ve Norveçli Steffen Iversen Malta karşısında aynı başarıyı yakaladı.

Moldovalı Serghei Stroenco elemelerin en yaşlı oyuncusuydu. Stroenco 40. yaşını 7 ay ve 25 gün geçmişti. 8 Eylül'de Ukrayna'yla karşılaşan Gürcistan'da Levan Kenia ise 16. yaşını 10 ay ve 21 gün geçmişti.

8 Eylül'de Malta maçında rakip ağları havalandıran Hakan Şükür elemelerde gol atan en tecrübeli isim oldu. Kral 36. yaşını 7 gün geçmişti.

17. yaşını 2 ay ve 21 gün geçmişken Slovakya ağlarını havalandıran Galli Gareth Bale elemelerde gol atan en genç isim oldu. Başarılı sol bek o karşılaşmada resmi bir maçta milli formayı giyen en genç Galli olma başarısını da elde etti.

Hakan Şükür ve Çek Jan Koller bu elemeler sırasında kaydettikleri gollerle milli formayla 50 gol barajını geçtiler.

Kuzey İrlandalı David Healey Danimarka ağlarına yolladığı golle Hırvat Davor Suker'e ait 12 gollük bir elemede en fazla gol atma rekorunu da kırdı.

Thierry Henry elemelerde kaydettiği gollerle Michel Platini'ye ait 41 gollük tarihin en golcü Fransızı rekorunu kırdı. Henry elemelerde 43 gole ulaştı.

B Grubu'nda mücadele eden Faroe Adaları'nın elemeler boyunca attığı 4 golü de Rogvi Jakobsen kaydetti.

İzlandalı Eidur Gudjohnsen elemelerde kaydettiği gollerle milli forma altında 19 gole ulaştı ve ülkesinin 59 yıllık rekorunu kırdı.

Hollanda 12 maçta sadece 15 gol atabildi. Portakallar'ın 1.25'lik gol ortalaması elemelerde başarılı olmayı başarabilmiş ülkeler arasında da tarihin en düşük oranı oldu.

Daha önce 50 kez milli formayı giyen Norveç Teknik Direktörü Age Hareide Malta maçında da teknik direktör olarak 50. maçına çıktı.

Elemeleri puan almadan tamamlayan Andorra 39 kart gördü. Sadece 7 kart gören Hırvatistan ise turnuvanın en sakin takımıydı.

Hakemler elemeler boyunca 52 kez kırmızı kartlarına başvurmak durumunda kaldılar.

EURO2008 Finalleri'nin Basel'de yapılacak açılış töreninden tam 238 gün önce turnuvayı garantileyen Almanya şampiyonaya katılmaya hak kazanan ilk ülke oldu. Almanya 12 maçta 35 gol kaydetti. Maç başına neredeyse 3 gol ortalaması tutturan Alman ekibinin bu başarısında deplasmanda elde edilen 13-0'lık San Marino galibiyetinin payı büyüktü.

Faroe Adaları, San Marino ve Andorra elemeleri puan alamadan tamamladılar. Sadece 2 gol atabilen San Marino kalesinde 57 gol gördü.

24 Mart'ta Kazakistan'la karşılaşan Sırbistan bağımsız bir ülke olarak ilk resmi maçına çıktı.

Bulgaristan 25 puanla eleme tarihinde elde ettiği en yüksek puanı yakalamış olmasına rağmen G Grubu'ndan çıkmayı başaramadı.

Romanya 2000'den beri ilk kez büyük bir turnuvaya katılmaya hak kazandı. EURO2000 Elemeleri'nde de takımın başında aynı isim; Victor Piturca vardı.

Bulgaristan Milli Takımı elemeler boyunca en çok hoca değiştiren takım oldu. Bulgarları elemeler boyunca sırasıyla Hristo Stoichkov, Stanimir Stoilov ve Dimitar Penev çalıştırdı.

Bulgaristan'ın aksine Otto Rehhagel Yunanistan Milli Takımı'ndaki yerini sağlamlaştırdı. EURO2004'te Yunanistan'a şampiyonluğu getiren Alman teknik adam Macaristan karşısında takımıyla 75. maçına çıkarak ülke rekoru kırdı. Yunan ekibi grubunu lider tamamladı.

1356
EURO 2008 HABERLERİ / EURO 2008'in bütçesi açıklandı
« : 19 Mayıs 2008, 07:52:05 »
İsviçre ve Avusturya'nın ev sahipliği yapacağı 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'nin geçici bütçesinin 147 milyon euro olduğu açıklandı.

EURO 2008'in Organizasyon Komitesi Başkanı Martin Kallen, Almanya Futbol Federasyonu'nun resmi internet sitesinde verdiği röportajda, organizasyonlarla ilgili ekonomik bilgi verdi.

Martin Kallen, 1 Mart'tan itibaren turnuvanın bilet satışlarına başlanacağını, Viyana'da Ernst-Happel Stadyumu'nda 29 Haziran 2008 tarihinde oynanacak final maçına kadar toplam 1 milyon biletin satılacağını ifade etti. Kallen, turnuvanın bütçesinin 147 milyon euro olarak hesaplandığını da bildirdi.

Kallen, konuyla ilgili olarak, turnuvanın yapılacağı sekiz şehire (Basel, Berne, Cenevre, Zürih, Innsbruck, Klangenfurt, Salzburg, Viyana) 18 milyon 600'er bin dolar ayırdıklarını belirterek "Her şehir ayrıca UEFA'dan taraftar bölgesinde kullanmak için 375'er bin dolar alacak" dedi. Kallen, bilet satışlarının ise 138 milyon euro olmasının beklendiğini de ifade etti.

Mart ayında ilk etapta 280'er bin adet bilet satılacak ve ulusal takımları maç yapacak olan her federasyon biletlerin yüzde 20'sini alacak. Bilet fiyatlarının 2006 Dünya Kupası'ndan daha ucuz olacağı da Kallen tarafından açıklandı.