İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

625
YEREL HABERLER / AnlaŞilan Herkes İÇİne Sİndİrecek 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:28:25 »
AnlaŞilan Herkes İÇİne Sİndİrecek 10.06
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi’nin üniversitelerde türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğini iptal etmesinin ardından başlayan süreci, "Anlaşılıyor ki herkes durumu içine sindirecek" sözleriyle özetledi.
Baykal, AKP’nin Anayasa Mahkemesi kararı sonrası izlediği yolla ilgili olarak da, "Sayın Başbakan’ın grup toplantısında üslubu ortaya çıkacak. Sanıyorum daha ılımlı olmaya çalışacak" dedi. Baykal, kurmaylarıyla da şu değerlendirmeyi yaptı: "Kararın açıklanmasının ardından Başbakan’ın ’yüksek sesli’ bir itirazda bulunmaması bunun işaretiydi. AKP MYK’da da böyle oldu. Açıklamada da ’Bu bizim işimiz değil, Meclis’in işi’ denmesi ve ardından Meclis Başkanı’nın devreye girmesi; girerken de yumuşamayı vurgulamış olması, normalleşme eğiliminin bir parçası. "

626
YEREL HABERLER / Birakin Babami Bİr Kez Öpeyİm 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:28:13 »
 Birakin Babami Bİr Kez Öpeyİm 10.06
Beşiktaş Adliyesi’nde dün yaşanan dram görenlerin gözlerini yaşarttı. İlköğretim Okulu 1’inci sınıf öğrencisi 7 yaşındaki O.B., 22 aydır göremediği tutuklu babasını öpme çabaları güvenlik duvarına çarptı.
Çete üyesi olmak suçundan yargılanan babasını görüp, öpebilmek için okulu asan O.B. adliyenin önüne geldi. Anne ve babası resmi nikahlı olmadığı için cezaevinde görüşe izin verilmeyen, yaşı küçük olduğu için adliyeye de alınamayan O.B. polis noktasında beklemeye başladı. Adliye bahçesine giren cezaevi aracından babasının indiğini gören küçük O.B. bir anda bariyerleri aşarak babasına koştu. "Baba, baba" diye bağıran küçük çocuk, bir anda babasını çevresini saran güvenlik güçlerine kadar ulaştı. "İzin verin, izin verin bir kere babacığımı öpeyim" diye yalvarmaya başlayan O.B.’yi jandarma engelledi. Mustafa Gezer de, "22 aydır görmüyorum. Ne olur bir kere öpeyim" diye isyan etti.

627
 BahÇelİ Senatoya KarŞi Klonda Israrli 10.06
MHP Lideri Devlet Bahçeli, AKP’nin yeni bir parti kurup "siyasi klonlama" yapması önerisini partisinin Başkanlık Divanı toplantısında yineledi.
MHP Başkanlık Divanı toplantısı dün Bahçeli’nin başkanlığında yapıldı. Edinilen bilgiye göre toplantıda Bahçeli, AKP’ye dönük "siyasi klonlama" fikrinde ısrar ederek, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın senato fikrine de "Bu çözüm getirmez" diyerek, karşı çıktı. Bahçeli, AKP’ye açılan kapatma davasında siyasi yasak istenen isimler dışındaki kişilerin kısa sürede yeni bir parti kurması fikrini de toplantıda dile getirdi. Bahçeli, erken seçimin çare olmayacağını da söyledi.
__________________


628
3. Sakip Sabanci ÖdÜlÜ Osmanli AraŞtirmacisina 10.06
Bu yılki konusu "Bugünkü Türkiye’nin Kültürü, Kurumları ve Değerlerinde Osmanlı Mirası" olan 3’üncü Sakıp Sabancı Araştırma Ödülü, Tel Aviv Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Amy Singer’e verildi. İkincilik ödülünü Maureen Jackson, üçüncülük ödülünü ise Doç. Dr. Oliver Bouguet aldı.
SABANCI Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde dün akşam düzenlenen ödül töreninde bir konuşma yapan Güler Sabancı, "Merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle bu yıl 3’üncüsü verilen ödül, Türkiye’de sosyal bilimler alanında bir üniversite tarafından verilen tek uluslararası ödül. Bu nedenle bizim için büyük önem taşıyor" dedi. JÜri üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk ise, "Bu ödül, Osmanlı miraslarını daha iyi tanımamızı ve dünyaya tanıtmamızı sağladı" dedi.


Konuşmaların ardından ödüller dağıtıldı. Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’nde hayırseverlik uygulamasının devamlılığını ve değişimini inceleyen çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Amy Singer’e birincilik ödülünü Güler Sabancı verdi. "Müzikal Dünyaların Kesişmesi: Klasik Türk ve Osmanlı Müziği İcra Eden Museviler" adlı çalışmasıyla ikinciliği layık görülen Maureen Jackson ödülünü Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu’nun elinde aldı. "Yeni Cumhuriyetin Eski Elitleri: Türkiye’de Osmanlı Bürokratik Ailelerinin Dönüşümü (1909-1939)" adlı çalışmasıyla üçüncü olan Universite de Nice Sophia-Antipolis Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oliver Bouguet’e ödülünü jüri üyesi Prof Dr. Reşat Kasaba takdim etti.

Ayrıca "Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Modern Türkiye Cumhuriyeti’nde hat sanatı ve devlet yönetimi" çalışmasıyla Zoe Griffith ile "Meşk Ederek Tarihi Yeniden Yorumlamak: Çağdaş Türk Müziği Uygulamalarındaki Osmanlı Mirası" çalışmasıyla Denise Gill, mansiyon ödüllerinin sahibi oldular.

Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyetiyle hayata geçen, Türk ve İslam Sanatı, Türkiye’nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi gibi alanlarda verilen Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’ne bu yıl tüm dünyadan 41 başvuru yapıldı. Başvurular yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından değerlendirildi. Törene Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı da katıldı.
__________________

629
 HÜrrİyet Hakkimizdir Trenİ, Sİzİn İÇİn Gelİyor 10.06
Hürriyet, 2008’in Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi’nin 60’ıncı yılı olması nedeniyle, yepyeni bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.
TCDD ile ortaklaşa gerçekleştirilecek "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Güzeldir" projesi kapsamında "Hürriyet İnsan Hakları Treni" 30 Haziran’da Kars’tan yola çıkıyor. "Hürriyet Treni" 40’tan fazla şehri, 48 günde gezecek; uğradığı garlarda müzik, tiyatro, sergi, seminer, sohbet ve yazarlarla buluşma gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.


AmacI, "hak" kavramını insanların gündelik hayatına sokmak, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Türkiye’nin de imzalamış olduğu uluslararası sözleşmelerden doğan haklar konusunda toplumu bilgilendirmek ve çeşitli etkinliklerle bu konuyu gündemde tutmak olan "Hürriyet Hakkımızdır/Tren Güzeldir" projesinin önemli ortakları ve destekçileri var:

Ana hedef çocuklar

Akbank, Çocuk Tiyatrosu ve Hürriyet’le birlikte çocuklara hediye edeceği insan haklarını anlatan masal kitabıyla katılıyor yolculuğa.

Canon, yolculuğun fotoğraf çekimlerini, daha sonra hazırlanacak kitabını ve belgeselini destekliyor. Yol boyunca fotoğrafları Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi ve öğrencileri çekecek.

Uluslararası Af Örgütü, garlarda haklara yönelik atölye çalışmaları düzenleyecek ve materyaller dağıtacak.

Tarih Vakfı’nın, "Hikayemi Dinler misin?" adlı etkileyici sergisi, Hürriyet Hakkımızdır treni ile Kars’tan Edirne’ye Türkiye’yi dolaşacak.

Konda, "hak algısı ve talepler" üzerine bir araştırma yapacak. Akademisyenler, sanatçılar, yazarlar da etkinliklere katılacak, mesajlarıyla projeye önemli katkılarda bulunacak.

Tren her şehirde, o şehrin yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşları ve hakla buluşacak.

Renkli vagonlar

Bir lokomotif ve 10 vagondan oluşan Hürriyet İnsan Hakları Treni’nde, bir tiyatro sahnesi, bir konferans vagonu, ekibin çalışacağı ofisler, tren ve demiryolunun tanıtılacağı "Tren Güzeldir" vagonu ve proje ekibiyle konukların konaklayacağı konforlu kompartmanlar bulunuyor. Tren, şehirlerin insan hakları konusundaki önceliklerini belirleyerek, halkın taleplerini tüm Türkiye’ye duyuracak. Ağırlıkla "eşit eğitim hakkı", "zorla evlendirme", "şiddetten uzak yaşama", "farklılıklara saygı, ayrımcılığa son" gibi konular üzerinde duracak. "İnsan Hakları" ve "aile içi şiddet" konusunda interaktif eğitim çalışmaları yapacak.

Yazarlar da geliyor

Proje, Hürriyet Gazetesi yazarlarının okuyucularıyla bir araya gelerek sohbet etmelerini de sağlayacak. Ayrıca bazı yerlerde Hürriyet Gazetesi’nin yazı işleri toplantısı trene taşınacak ve ertesi günün gazetesi trende yapılacak toplantı ile şekillenecek. Hürriyet İnsan Hakları Treni’nin bu yolculuğu, uluslararası yarışmalara katılması hedeflenen bir belgesele de ilham verecek. CNN Türk trenden ve gardan canlı yayın yapacak.

Gidilecek şehirler

Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Samsun, Malatya, Elazığ, Muş, Bitlis-Tatvan, Van, Diyarbakır, Batman, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Mersin, Karaman, Niğde, Kayseri, Kırıkkale, Çankırı, Karabük, Zonguldak, Ankara, Eskişehir, Afyon, Konya, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Uşak, Manisa, Balıkesir, Bandırma, Kütahya, Bilecik, Adapazarı, İzmit, Kırklareli, Edirne, İstanbul.

Herkes hakkını öğrenecek

"Hürriyet Hakkımızdır" sloganıyla 30 Haziran’da Kars’tan yola çıkacak olan ve TCDD ile ortak yürütülen proje kapsamında düzenlencek etkinliklerde vatandaşlar, haklarını bilmek, savunmak, aramak, korumak konularında tartışacak, soru soracak, bilgilenecek. Geniş bir yelpazedeki etkinliklerde Türkiye’nin 43 ilindeki tarihi tren garları, bir demokrası platformu, bir serbest kursu haline gelecek. Hürriyet’in yazarları da bu etkinliklere renk katacak.

Masal içinde masal

Trenin tiyatro vagonu 27 kentin garında açılacak ve Akbank Çocuk Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu’nun yazıp yönettiği "Masal Masal İçinde"yi çocuklar için oynayacak. Masal Masal İçinde, bir masallar toplamı. Çocuklara birçok değeri mesajla ileten, düş gücü gerektiren ve seyrettikten sonra üzerine konuşulması gereken bir oyun. Bulut’un, Rüzgár’ın, Güneş’in başrolde olduğu bu masal dünyası, aslında küçüklere olduğu kadar büyük çocuklara da sesleniyor. Ayrıca her masal arasında, bugün sahip olduğumuz ama varlıklarından çok haberdar olmadığımız, insan olmaktan kaynaklanan haklarımıza da vurgu yapılıyor. Oyunun sergileneceği trende ayrıca, Doğan Egmond tarafından hazırlanan insan haklarına dair masal kitabı, Akbank ve Hürriyet Gazetesi tarafından çocuklara hediye edilecek.

Bir ’insan’ın hikáyesi

Tarih Vakfı’nın "Hikáyemi dinler misin? Tanıklıklarla Türkiye’de İnsan Hakları ve Sivil Toplum Sergisi" trenle Türkiye’ye taşınacak. Sergi, Türkiye’de yaşayan 32 insanın, birbirinden çok farklı hayat hikayelerini ve kişisel insan hakları mücadelesini anlatıyor. 2 metre 10 santimlik 250 pano, 32 modül ve 228 sayfadan oluşan serginin tamamını trenle taşıyıp garlarda sergilemek mümkün olmadığı için, projede daha önce 20 şehri dolaşan serginin daha küçültülmüş bir hali yer alacak.
__________________

630
YEREL HABERLER / SuÇ Ortaklarina 'etek Gİysİnler' 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:24:51 »
SuÇ Ortaklarina 'etek Gİysİnler' 10.06
Malatya’daki Zirve Yayınevi katliamıyla ilgili davaya, dün sanıklar Emre Günaydın, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Mehmet Gökçe ve Kürşat Kocadağ’ın katılımıyla devam edildi.
Davanın 7 sanığı, ifadelerdeki çelişkilerin giderilmesi amacıyla dün ilk kez yüzleştirildi. Bugüne kadar diğer dört sanık tarafından korkutarak suça yönlendirildiği yolunda suçlanan bir numaralı sanık Emre Günaydın bu iddialara cevap vererek şunları söyledi: "Kalıplarından da mı utanmıyorlar, onlar dört kişi, ben tek kişi, kimse oraya benden korkarak gelmedi. Kendi isteğiyle geldi. Benden korkarak geldiklerini söylüyorlarsa, mahkemeye etek giyip gelsinler." Günaydın, müdahil avukatların yönelteceği sorulara yanıt vermeyeceğini bir kez daha söyledi.


Sert biri değil

Yayınevinden alınacak bilgisayar sabit belleklerinin çözümü için Günaydın’ın anlaştığı iddia edilen sanık bilgisayarcı Mehmet Gökçe, "Emre benden film alırdı, aksiyon filmleri severdi; Van Helsing gibi. Emre’nin kabadayı gibi yürüyüşü korkuturdu ama sertlik düzeyi o kadar değildi" dedi. Sanıklardan Kürşat Kocadağ ise, görüştüklerini inkár eden Günaydın’ın, kendisine yüzyüze bir konuşma ile gözcülük teklif ettiğini öne sürdü. Mahkeme başkanı, maktul Uğur Yüksel’in annesi Hatice Yüksel’e, "Şikayetçi misin" sorusunu yöneltti. Anne Yüksel, soruyu, "Hem de çok şikayetçiyim" diyerek yanıtladı.

631
YEREL HABERLER / Zayifi Olana 3 Sinav Hakki 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:24:39 »
Zayifi Olana 3 Sinav Hakki 10.06
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne son şeklini verdi.
Buna göre, 9’uncu sınıf öğrencilerinin borçlu geçeceği ders sayısının 2’den 3’e, diğer sınıflarda ise 1’den 2’ye çıkarılması benimsendi. Bir üst sınıfa borçlu geçecek öğrenciler için sınav sayısı üçe çıkarılarak haziran, şubat ve eylül aylarında yapılacak. Uygulama, bu öğretim yılında başarısız olan öğrencileri de kapsayacak, okulların kapanmasının hemen ardından sınavlar yapılacak.


Erken mezuniyetten vazgeçildi

Yönetmelik değişikliğinde, lise 9, 10 ve 11’inci sınıflarda belli bir notu tutturan öğrencilerin 4 yıl yerine 3 yılda mezun olabilmesi değişikliğine şimdilik gidilmemesi, bu konuda kapsamlı bir çalışma yapılması benimsendi.

Bakanlığın bundan sonraki politikasının öğrenciyi sınıfta bırakmamak, bazı batı ülkelerinde olduğu gibi mümkün olduğu ölçüde sınıfta bırakmamak olduğunu belirten bir yetkili, zayıfı olan öğrenciler için büyük kolaylıklar getiren yeni düzenlemenin, bu öğretim yılında başarısız olan lisenin her sınıfındaki öğrencileri de kapsayacağını, yeni düzenlemenin tüm ayrıntılarının da bakan tarafından açıklanacağını söyledi.

632
YEREL HABERLER / Telsİz KonuŞmasina Nokta Operasyonu 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:24:28 »
Telsİz KonuŞmasina Nokta Operasyonu 10.06
Yol kesip 1 taksi şoförünü öldüren ve bir haftadır Mehmetçik’ten kaçan 40 kadar teröristten oluşan PKK’lı grubu, aralarında telsizle konuşunca Tunceli kırsalında sıkıştırıldı. Telsiz konuşması üzerine yerleri belirlenen teröristlere yapılan nokta operasyonda özel birlikler, ilk belirlemelere göre 3 teröristi etkisiz hale getirdi.
TUNCELİ’nin Ovacık İlçesi’ne geçen hafta iki kez yol keserek 1 taksi şoförünü öldüren, 40 kişilik PKK’lı grubundan 3 terörist gece operasyonuyla öldürüldü. Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı ile Jandarma Komutanlığı’na bağlı özel birlikler, sayıları 40 kadar olduğu değerlendirilen PKK’lı terörist grubunu 1 hafta takip ettikten sonra operasyon için önceki gece yarısı harekete geçti. Torunoba Köyü yakınlarındaki PKK’lı grup telsizle aralarında konuşunca yerleri nokta olarak tespit edildi ve operasyon başlatıldı.


Karanlıkta vuruldular

Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı gece görüş cihazları bulunan 2 Kobra ile 2 Sikorsky helikopteri hızla bölgeye gönderilerek PKK’lılar karanlıkta ateş altına alındı. Operasyonun başlamasından sonra yine bölgeye helikopterlerle jandarma özel harekát timleri indirildi. PKK’lı teröristler kaçmaya çalışırken ilk temas sabah saatlerinde başladı. Çatışmalarda, ilk belirlemelere göre 3 PKK’lı öldürüldü. Askeri kaynaklar, Torunoba Köyü yakınlarında eylem hazırlığı yapan kalabalık PKK grubunun bölgede ses getirecek eylem hazırlığı içinde olduklarını belirlendiğini bildirdi.

Mayına şehit

Hakkári’nin Şemdinli İlçesi’nin Tekeli Köyü Mergesav Mevkii’nde önceki gün 19.00’da PKK’lı teröristlerin daha önceden döşediği mayına basan Piyade Onbaşı Ahmet Dursun şehit oldu. 4 asker de yaralandı. Yaralı askerler helikopterle Hakkári Askeri Hastanesi’nde tedaviye alındı. Mayının patladığı bölgenin, Tekeli Piyade Taburu’na 20 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi. Dursun, bugün Sarız İlçesi’ndeki törenden sonra Damızlık Köyü’nde toprağa verilecek.

Asteğmenin bacağı koptu

Şırnak’ın Şenoba Beldesi yakınlarındaki Sivri Dağı’nda arazi arama tarama operasyonunu sürdüren 12 kişilik askeri timin geçiş yoluna PKK’lı teröristler tarafından mayın döşendi. Askerlerin önünde giden tim komutanı olan kimliği açıklanmayan asteğmen, bastığı mayının patlaması sonucu ağır yaralandı. Yaralı asteğmen, Sikorsky helikopterle Şırnak’taki 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı’ndaki Asker Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralı asteğmenin bir bacağını kaybettiği belirtildi.
__________________

633
Lala Lala, O Termİk Santral Buraya Mi Ola! 10.06
Fatih Sultan Mehmed’in görür görmez hayran kalıp, hocasına dönerek, "Lala, lala Çeşm-i Cihan bu mu ola?" dediği doğa cenneti Amasra’ya termik santral yapılmak istenmesi büyük tepki çekti. Muğla’nın Yatağan İlçesi’nde yaşanan felaketi hatırlatan çevreciler, termik santralın Karadeniz’in incisini karartacağını söylüyor.
DÜNYADA petrol fiyatları hızla artarken, Türkiye ileride doğabilecek enerji darboğazına karşı aralarında nükleer ve termik santrallerin de bulunduğu alternatif enerji kaynakları yaratmayı planlıyor. Ancak yer seçimleri, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Muğla’nın Yatağan İlçesi’nin ardından onlarca endemik türün yaşadığı, Küre Dağları Milli Parkı’na 40 kilometre uzaklıktaki doğal güzellikleriyle ünlü Amasra’ya termik santral projesi tepki çekti.


Bartın’ın Amasra İlçesi’nde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait B sahasında kömür çıkarma izni alan Hema Endüstri A.Ş.’nin, çıkaracağı kömürü kuracağı termik santralde değerlendirmek istemesi, çevrecilerin tepkisine neden oluyor. Bartın- Amasra Çevre Birlikteliği termik santrale karşı kamuoyu oluşturmaya çalışırken, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ziyaret için geldiği Amasra’da çevrecilerin protestosuyla karşılaşmıştı. Bakan Eroğlu ile görüşen, Bartın- Amasra Çevre Birlikteliği Platformu’nun sözcüsü Hüseyin Çoban, "Bakanımız konuyu inceleteceğini söyledi. Sayın Bakanımız buraya şimdi nasıl balık yemeye geldiyse, daha sonra da yine gelmesini istiyoruz. Ancak santral kurulursa burada balık diye bir şey kalmayacak" demişti.

Bsahası HEMA AŞ’nin

Amasra Müessesesi A sahasında TTK kömür çıkarırken, B sahası ise ihale ile 20 yıllığına Hema Endüstri A.Ş.’ye verildi. Hema Endüstri A.Ş., B sahasında kömür çıkarmak için ocakları açarken, çıkarılacak kömürün değerlendirilmesi için Amasra’da termik santral kurulmasının planlanması çevrecilerin tepkisine neden oldu. Bartın- Amasra Çevre Birlikteliği üyeleri, defalarca toplantı yaparak bölge halkını termik santralin yaratacağı kirlilik hakkında bilgilendirmeye çalıştı, tarım ve turizm kenti Bartın ve Amasra’nın göreceği zararları anlattı.

CHP: Bu katliam

KONUYU araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıyan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, termik santralin Safranbolu, Bartın, Amasra havzasındaki turizmi öldüreceğini savundu. Termik santral kuracak firmanın 2011’de 3.5 milyon ton kömür çıkarma şartıyla protokol imzaladığına işaret eden Yalçınkaya, Hürriyet’e şunları söyledi: "Firma 11 bin kişiye iş rüşvetiyle tepkiyi azaltmaya çalışıyor. TTK’nın o bölgede 5 müessesesi var. 10 bin işçiyle çıkarılan kömür yıllık 1 milyon 750 bin tondu. Ben bu vaatlere inanmıyorum. Bartın’da en önemli sorun işsizlik. Bu vaatlerle göz boyanmaya çalışılıyor. 3 bin yıllık tarihi geçmişi olan, Fatih Sultan Mehmet’in ’Lala lala çeşmi cihan bura mı ola’ dediği doğanın katli sürecine girdik."

AKP: Henüz kesin değil

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ise "Kesinleşmiş bir karar yok. Daha işin başındayız. Amasra’nın güzelliğini bozacaksa tabii ki karşı oluruz" değerlendirmesini yaptı. TBMM Çevre Komisyonu üyesi CHP’li Murat Sönmez ise "Ne kadar önlem alınırsa alınsın termik santral çevreye hiç zarar vermeyecek deme şansına sahip değilsiniz. Böyle bir tesis yapılırsa insanlar eski havayı soluyamayacağını düşünecek ve psikolojik olarak oraya gitmek isteyenler etkilenecek, ilgiyi azaltacaktır" dedi.

Giresun’da alkışlarlar

Bir süre önce Bartın Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Hema Endüstri A.Ş. Enerji Grubu Başkanı Rasim Zaimoğlu, göç veren bir ilde yaşanmaması için gazetecilerden destek istemişti. Zaimoğlu, "3 milyar Euro’luk bir proje ile biz, eski milletvekilliği yaptığım Giresun’a gitsek, ben ve bu arkadaşlarımı ayakta alkışlarlar. Ama ne yazık ki böyle yeraltı zenginliği Giresun’da yok" demişti.

Şimdi baksa kömür ocağını da görecek

Çevrecilerin bugün termik santralın getireceği sorunlardan korumaya çalıştığı Amasra, tarih boyu güzelliğinden hiçbir şey yitirmedi. Amasra 1460’ta bir Ceneviz kolonisidir ve Karadeniz ticaret rotaları üzerinde önemli bir limandır. Denizde Osmanlı Donanması’nı gören Cenevizliler kentin anahtarını Bartın’daki Fatih Sultan Mehmed’e yollar. Fatih, vezirleriyle 15 kilometrelik yolu atla geçer ve Amasra’ya gelir. ’Bakacak’ adı verilen ve Amasra’nın tüm güzelliğini gözler önüne seren yere varıldığında Fatih hocasına dönüp, "Lala, lala Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü) bu mu ola?" diye sorar. Fatih’in baktığı yerden şimdi kömür üretim ocağı da görülüyor.

2 yıldır ÇED raporu alamadılar

TURİZM beldesi Amasra’ya kurulması planlanan ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun lisans verdiği termik santral, ÇED raporu bekliyor. Hema Elektrik şirketi, Amasra’da taşkömürü ile çalışacak 640 ****Watt kurulu gücünde bir termik santral kurmak için 2006’nın Eylül ayında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvuruda bulundu. EPDK şirkete Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) ve imar planına dair izinleri tamamlaması kaydıyla 49 yıllığına lisans verdi. Hema, daha sonra santralin kurulu gücünü 1100 ****Watt’a çıkarmak için başvurdu. Ancak, Amasra halkı doğal güzelliğe ve tarihi değerlere zarar vereceği endişesiyle santrale tepki gösterince santralın gücünün artırılması için izin çıkmadı. Şirket de aradan geçen 2 yıla yakın sürede ÇED raporunu alamadı. Şirketin Amasra termik santralı kuruluş hazırlıklarına ilişkin EPDK’ya sunduğu ilerleme raporlarında ciddi bir mesafe alınamadı.

40 kilometre ötedeki Filyos Vadisi’ne kurun

AMASRA’da termik santral kurulmasına çevreyle ilgili bilim adamları da tepki gösterdi. Bilim adamları, Amasra’nın doğal güzelliğinin bozulacağını, bölgede bulunan endemik bitkilerin ve deniz eko sisteminin zarar göreceğini ifade ettiler.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Zonguldak, Bartın ve Karabük’te yürüttüğü il planlaması projesininin koordinatörü olan Doç. Dr. Mehmet Tuncer Hürriyet’e şunları söyledi:

"Amasra çevre düzeni planında ekolojik-doğa ve kültür turizmi bölgesi olarak tanımlanıyor. Burası asla bir sanayi tesisi olmamalı. Bu santral, Türkiye’nin en büyük milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkı’nın 40 kilometre yakınına yapılmak isteniyor. Orada onlarca endemik tür var. Kömür orada çıkıyor diye oraya termik santral yapmak doğru değil. Dünyada böyle birşey yok olamaz. Tamam kömürümüz var, bulunmuş, değerlendirilsin ama bu lütfen 40 kilometre taşınıp Filyos Vadisi’ne kurulsun. Zaten biz görüşmelerimizde şirkete bunu önerdik. Bölge için ve insanlar için doğru olan bu. Şirket ekonomik açıdan bakarak kömürün taşınmasına karşı çıkıyor. Ancak Çatalağzı Termik Santrali’nde olduğu gibi kömür taşınarak da kullanılabilir.

Turizm de, eko sistem de bozulur

Prof. Dr. Barbaros Çetin de ekolojik ön fizibilite raporu almadan şirketin termik santral yapamayacağına dikkat çekerek Hürriyet’e, "Termik santralden oluşturulacak atıklar deniz eko sistemini olumsuz etkileyecektir. Burada endemik bitkilerin ve diğer canlılar büyük ölçüde etkilenecek, turzim de sekteye uğrayacaktır. Uluslararası çevre örgütleri de kömüre dayalı termik santrallerin artık yapılmamasını öneriyor" dedi.
__________________

634
DÜnya GÜmrÜkÇÜlerİ İstanbul'da Toplandi 10.06
GÜMRÜK profesyonellerinin dünya çapındaki çıkarlarını korumak üzere 1990 yılında kurulan Gümrük Komisyoncuları Dernekleri Uluslararası Federasyonu (IFCBA) üyesi gümrükçüler, İstanbul’da dün başlayan "Gümrük Profesyonellerinin Güvenli ve Rekabetçi Bir Dünyadaki Rolü" konulu konferansta bir araya geldi. Macaristan Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Thomas Nietsch, 2001 sonrasının gümrükçüler için değişim dönemi olduğunu ve yeni bir yol biçildiğini söyledi. Nietsch, gümrükçülere verilen misyonun toplumları terörizm faaliyetlerinden korumak olduğunu belirtti. IFCBA yeni Başkanı Kiko Zuniga da gümrük müşavirlerinin geçmişte olduğundan daha önemli hale geldiğini dile getirirken, gümrükçülerin önünde büyük bir güvenlik engeli bulunduğunu anlattı. İGMD Başkanı Cihangir Onger ise, 11 Eylül sonrasında gümrük ortamı olgusu ve güvenli dünya tanımının revize edilmek zorunda kaldığını kaydetti.

635
YEREL HABERLER / Tersane İŞÇİlerİ Greve Hazirlaniyor 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:23:51 »
Tersane İŞÇİlerİ Greve Hazirlaniyor 10.06
TUZLA Tersaneler Bölgesi’ndeki Selahattin Aslan Tersanesi’nde 35 yaşındaki İhsan Turhan’ın yarım ton ağırlığındaki gemi üst kapağının altında kalarak ölmesiyle Limter-İş Sendikası (Liman ve Tersane Bakım Onarım İşçileri Sendikası, genel grev hazırlıklarını hızlandırdı. Limter-İş Genel Sekreteri Kamber Saygılı, Turhan’ın, Faruk Çelik’in Çalışma Bakanı olmasından bu yana kaybettikleri 25’inci işçi olduğunu söyledi. Saygılı, "Ağır ve tehlikeli iş kolları yönetmeliği gereği pazar günleri zorunlu tatil olması gerekirken, bizler cumartesi-pazar demeden çalışmaya zorlanıyoruz. Bayram demeden, tatil demeden, kuralsız ve kayıtsız. ’ölümleri durdurun’ dedik. Sesimizi dünya duydu, bir tek hükümet ve patronlar duymadı" dedi. Saygılı, işçilere 16 Haziran’daki genel greve katılmaları için çağrı yaptı. Bu arada, İhsan Turan’ın cenazesi Kocaeli Darıca’da Özbay Camisi’nde kılınan cenaze namazın ardından Nene Hatun Mezarlığı’nda toprağa verildi.

636
YEREL HABERLER / Sanayİ Üretİmİ YÜzde 6.3 Artti 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:23:40 »
Sanayİ Üretİmİ YÜzde 6.3 Artti 10.06
TÜRKİYE’nin sanayi üretimi, nisan ayında 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 6.3 oranında arttı.
Sanayi üretimindeki artış, geçen yılın aynı ayında yüzde 2.8 olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan 2008’de Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre nisanda üretim, imalat sanayinde yüzde 6.7, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 5.2 artarken, madencilik sektöründe yüzde 1.1 azalma görüldü. Geçen yıl nisan ayında ise üretim, imalat sanayide yüzde 1.3, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 11.6, madencilik sektörü yüzde 17.4 artmıştı.
__________________