İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Konular - m3t3d1nh0

637
YEREL HABERLER / Kent: Altyapisiz Rusya Tikanir 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:23:28 »
 Kent: Altyapisiz Rusya Tikanir 10.06
COCA-Cola CEO’su Muhtar Kent, büyük altyapı yatırımları gerçekleştirmemesi durumunda Rusya’nın, bu kalkınma hızıyla tıkanabileceğini bildirdi. Dünya Ekonomik Forumu’na üye firmalardan 80 CEO, St. Petersburg’da düzenlenen "Rusya Ekonomi Zirvesi"ndeki "Rusya CEO Yuvarlakmasa" toplantıları çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve ekonomi bakanlarıyla görüşmeler yaptı. Dünya Ekonomik Forumu’ndan (DEF) yapılan açıklamaya göre, görüşme Medvedev’in seçildikten sonra uluslar arası ekonomik çevrelerle gerçekleştirdiği ilk toplantı oldu. CEO grubunun başkanlığını Coca Cola CEO’su Muhtar Kent yaptı.

638
AnarŞİ YÜzÜnden GİttİĞİ İsraİl'den 'mayo'yla DÖnÜp 20 MaĞazaya 10.06
Mendo Stamati’nin 1989’da kurduğu Çiçek İç Giyim, oğlu Vedat’ın çabalarıyla İsrail’in küresel mayo markası Gottex’in distribütörlüğünü alarak başladığı mayo ve iç giyim ticaretinde üst gelir grubu için 12 markanın satışını yapan, 20 mağazalı bir zincire dönüştü. Şimdi Mendo’s mağazalarını ve kendi mayo markası Estemar’ı ihraç etmeye hazırlanıyor.
ÇOK kültürlü tüccar geleneğiyle ünlü Sultanhamam’da yetişen, İstanbul’un en eski Musevi ailelerinden birine mensup Mendo Stamati’nin 1989’da kurduğu Çiçek İç Giyim Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi (Çiçek İç Giyim), iç pazarda Mendo’s mağazalarıyla büyümesini sürdürüyor. Mendo Bey’in oğlu Vedat’ın 1990’da İsrail’in küresel mayo markası Gottex’in distribütörlüğünü alarak başladığı mayo ve iç giyim ticareti, üst gelir grubuna 12 markanın satışını yapan, 9 milyon dolar cirolu 20 mağazalı bir perakende zinciri yarattı. Firma şimdi hem Mendo’s mağazalarını hem de kendi mayo markası Estemar’ı ihraç etmeye hazırlanıyor.


Sultanhamam tüccarıyız

Vedat Stamati, babasının 1994’te vefat ettiğini belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya: "Ailemiz 500 yıldır İstanbullu ve özellikle de tekstil ticaretinden geliyor. Dedemiz Abdullah Selvi, Sultanhamam’da manifaturacılıkla başlamış ticarete. Daha sonra da oğlu ve damatlarıyla ticaretini sürdürmüş. O zamanlar hem kumaş imalatı hem de ticareti yapıyormuş. Babam Mendo Bey ile 1976’ya kadar Bursa’da kumaş imalata devam ettiler. Sonra da İstanbul’da yuvarlak örgü makineleriyle örme kumaşa girdiler."

Grevler ve İsrail’e göç

1970’lerin sonlarına doğru Türkiye’deki üretim ve ticaret ortamının grevler, terör eylemleri nedeniyle bozulduğunu hatırlatan Vedat Stamati, bu dönemde Levent’te bulunan ve 40 kişinin çalıştığı tekstil fabrikasında da üretimin benzer nedenlerle durduğunu söylüyor. Stamati, şöyle konuşuyor: "Biz de fabrikayı, şirketimizi tasfiye edip ailece İsrail’e göçtük. 4 yıl kadar orada kaldık. Orada akrabalarımız olsa da hep Türkiye ve İstanbul’u özledik. Türkiye’de şartlar düzelince de geri döndük."

İç giyimle geri döndük

Türkiye’de Turgut Özal’ın başlattığı liberal ticaret ortamının da kendilerini çektiğini söyleyen Vedat Stamati, şöyle devam ediyor: "1984’te döndük ve tekstilde hem üretime hem de ticarete başladık. Turgut Özal dönemiyle liberalleşme olduğu için ithalata da başladık. Çünkü o dönemde herkes ’ne getirsek satarız’ diye de düşünüyordu. Babam o dönemde Türkiye’nin ilk iç giyim ithalatçılarından biri oldu. İmalat ve ithalat birlikte yürüdü. Sonra babam ortaklarından ayrıldı bir dönem ihracata da başladı. 1989’da da ise Babam ve Yıldız Baysal ile birlikte Çiçek İç Giyim’i kurduk."

Gottex’in kapısında yattım

İsrail’de yaşadığı dönemde tandığı İsrail’in küresel mayo markası Gottex’in Türkiye distribütörlüğünü almak için çok uğraştığını anlatan Vedat Stamati, "Gottex 1957’den itibaren mayo üretmeye başlamış 85 ülkeye ihracat yapan bir markaydı ve distribütörlük almak için çok yalvardım. Adeta kapılarında yattım. Sonunda bir miktar ürün verdiler. Bunların satışında başarılı olunca da 1990’da distibütörlüğü aldık. Eğer bir süre orada yaşamış olmasaydım bunu başaramazdım" diyor.

Mendo Bey sanayicilikten perakendeye nasıl geçti

Bursa’da kumaş imalatı yapıp Sultanhamam’da satan Mendo Stamati, sonra örme kumaş üretimine de girdi, Levent’te fabrika kurdu.

1970’lerin sonuna doğru ülkedeki çatışma ortamı, grevler üretimi imkansız hale getirdi. Stamati ailesi işleri tasfiye edip İsrail’e yerleşti.

Aile İsrail’e alışamadı, Türkiye’de istikrar sağlanınca tekrar İstanbul’a döndü ve yine sanayicilikle işe başladı.

Liberal ticaret ortamını da değerlendiren Mendo Stamati ithalata da başladı. Oğlu Vedat, İsrail’de tandığı mayo markası Gottex’in distribütörlüğünü aldı.

Mendo Stamati, perakendedeki boşluğu da görerek Akmerkez’de 1994’te ilk Mendo’s mağazasını açtı. Birçok küresel marka Mendo’s’a distribütörlük verdi

Çiçek İç Giyim, 2002’de kurduğu bir fabrikayı da maliyet fiyat uyumsuzluğu yüzünden devretti, tamamen perakendeciliğe odaklandı.

8’i İstanbul’da olmak üzere Türkiye genelinde 20 Mendo’s mağazası var. Fason üretimler de yaptıran firmanın 2007 cirosu 9 milyon dolar oldu.

Mendo’s’lar 12 küresel markayı satıyor

ÇİÇEK İç Giyim, ilk Mendo’s mağazasını 1994’te Akmerkez’de açtı. Sırasıyla İsrailli mayo markası Gottex’in, İspanyol iç giyim markası Selmark’ın, İtalyan pijama ve gecelik markası Linclalor’un distribütörlüğü alındı. 2005’te Gottex’in Gideon Oberson markasını satın alması üzerine bu markanın da satışına başladı. Daha sonra Calvin Klein’in de mayo distribütörü olan Çiçek İç Giyim, Emamo, Emporio Armani ve Just Cavalli gibi dünyaca ünlü markaları da Mendo’s mağazalarında Türkiye’nin üst gelir grubuna satıyor. Mendo’s’larda iç giyim markaları Wonderbra, Playtex, Dim, After Aden ve Elbrina da satılıyor.
__________________

639
10 Yil İÇİnde Hafİf Tİcarİ Üretİmİ Gİdecek Yerİnİ B Ve C Sinifi 10.06
Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, 10 yıl içinde hafif ticari araç üretiminin Türkiye’den gideceğini belirterek, "B ve C sınıfında üretim artacak. Bunun sinyallerini alıyoruz" dedi.
Otomotiv Endüstrisi Tanıtım Komitesi (OETK) tarafından düzenlenen ve otomotiv endüstrisinde katma değer konusunun ele alındığı basın toplantısında konuşan Özerman, Türkiye’nin otomobil üretim macerasının 50 yılı aştığını hatırlatarak, özellikle son 10 yıllık dönemde parlak başarılara imza atıldığını söyledi.


1 milyon barajı

Türkiye’nin küresel endüstri içinde önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Özerman, sektörün başarısına karşın, kamuoyunda endüstri hakkında yanlış bilgilerin bulunduğunu, sektörün katma değer yaratmadığına dair iddiaların olduğunu anlattı. Türkiye’de 1960’lı yıllarda montaj sanayi olarak başlayan otomotiv sanayinin geçen yıl 1 milyon adet üretim barajını aştığını anımsatan Özerman, sektörün 2007 yılında 20,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, bu yılın 4 aylık döneminde ise ihracatın 11,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Yılın 4 aylık döneminde sektörün kapasite kullanımının yüzde 103 olduğunu, ana ve yan sanayinin tam kapasite ile çalıştığını belirten Özerman, bu yıl sonunda 1,3 milyon adet üretime ulaşılacağını, bunun 1 milyonunun ihraç edileceğini, 25 milyar dolarlık da ihracat geliri beklendiğini kaydetti.

640
Avea 400 Mİlyon Dolar Yatiracak, Pazar Payi 1 Puan Daha Artacak 10.06
Yaptığı yatırımlarla pazar payını yüzde 17’ye çıkaran Avea, 2008 sonuna kadar 400 milyon dolar daha yatırım planlıyor.
Avea CEO’su Cüneyt Türktan, "3 yılda 1 milyar dolarlık yatırım hedefimiz vardı. Bunun büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Yıl sonunda hedefin tamamına ulaşacağız ve pazar payımızı yüzde 18’e çıkaracağız" dedi.

SON iki yılda 600 milyon dolarlık yatırım yaparak pazar payını yüzde 17’ye yükselten Avea 2008 yılı sonuna kadar 400 milyon dolar daha yatıracak. 3 yılda 1 milyar dolarlık yatırım hedefi bulunan Avea pazar payını yüzde 18’e çıkartıp cirosunu da yıl sonunda yüzde 25-30 artıracak. Avea CEO’su Cüneyt Türktan, şirketin 2007 cirosunun 1.7 milyar YTL düzeyinde olduğunu belirterek, "Rekabet giderek artıyor. Yeni teknolojilerle birlikte pazar da büyümeye devam ediyor. 10.5 milyon müşterimiz var. Abone başı gelirde iyileşmeler var" dedi.


Abone artışı yüzde 25

Türk Telekom’un ilk çeyrek faaliyet sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Cüneyt Türktan, Avea’nın faliyetlerini şöyle anlattı: "Şirketin abone saysı bu yıl ilk çeyrek sonunda 10.5 milyona ulaştı ve 2007 ilk çeyrek sonunda yüzde 15 olan pazar payı bu yıl yüzde 17’ye çıktı. İlk çeyrek sonunda ulaşılan 10.5 milyon abonenin 6.71 milyonu ön ödemeli abone. Avea olarak hedefimiz hem abone sayısını hem de kárlılığımızı artırmak. Yıl sonuna kadar abone artışındaki hedefimiz 2007 sonuna göre yüzde 25. Pazar payının da yıl sonunda yüzde 18 dolayında olmasını bekliyoruz."

En uzun biz konuşturuyoruz

Avea’da abone başı aylık ortalama gelirin ilk çeyrekte 15.7 YTL olduğunu ve bu oranın rakiplerinden Turkcell ile aynı olduğunu söyleyen Cüneyt Türktan, şöyle devam etti: "Ayrıca biz abone başına 174 dakika ile en uzun konuşturan operatörüz. İleriye dönük kárlılık elbette önemli ama özellikle kaliteli aboneyi artırmak da önemli, bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl sonunda 2006-2008 dönemine ait 1 milyar dolarlık yatırımı da bitireceğiz. Şirketin 2007 sonunda 1.7 milyar YTL olan cirosunda ise bu yıl sonunda yüzde 25-30 artış öngörüyoruz. 2007 ilk çeyrek sonunda 341 milyon YTL olan gelirler bu yılın aynı döneminde 482 milyon YTL’ye yükseldi."

Türk Telekom, ayda 19 YTL’ye geceleri ’bedava’ konuşturacak

TÜRK Telekom, 19 YTL’lik sabit aylık ücret karşılığında saat 18.00 ile 08.00 arasında abonelerine sınırsız konuşma hizmeti verecek. Önümüzdeki günlerde hizmete girmesi beklenen diğer bir tarifeye göre ise yine 19 YTL’lik ücretle günde 1 saatlik konuşmaları 12 YKr olarak ücretlendirecek. Yeni tarifelerle sabit hat kullanımının artacağına ifade eden Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, "Bu alanda rekabet müşteriye bağlı olacak. Abonelerin zaman geçirdikleri yerlerde rekabet artacak" diye konuştu. Paul Doany, Türk Telekom’un yenilikleri hakkında şu bilgileri verdi: "Sabit hat abonelerinin sayısı 18.5 milyon. Telekomünikasyon sektörünün geleceğinde sabit ve diğer telefonlar arasında çok fark olmayacak. Ofiste ve evde cep telefonu da kullanılabilir sabit hatta. Sektör artık insanların zamanını geçirdikleri yere göre şekillenecek. Sıcak noktalarda yani zamanımızın büyük bölümünü geçirdiğimiz yerlerde cep telefonunu da kullanabiliriz. Rekabet ev, büro ve çok bulunulan yerlerde geçerli olacaktır."

ADSL hedefi 6 milyon

Paul Doany, 2008 sonunda ADSL abone sayılarının artması için yeni çalışmalar yaptıklarını da belirterek şöyle konuştu: "Geniş bant alanında 2005 yılı sonunda 1.5 milyon olan ADSL hattı 31 Mart 2008 itibariyle 3 kattan fazla bir artışla 4.95 milyona ulaştı. Yıl sonunda bu rakamın 6 milyona ulaşmasını bekliyoruz. ADSL hat sayısında yaşanan bu artış Avrupa’daki en hızlı büyüme oranlarından biri oldu. Türk Telekom olarak daha hızlı internet erişimini mümkün kılmak için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Sabit hat alanında ise devre anahtarlamalı ses şebekesinin yerini alacak olan MPLS transmisyon omurga şebekesine yatırım yapıyoruz."

Kapsama alanı yüzde 94

CÜNEYT Türktan, kapsama alanlarının nüfusun yüzde 94’ü olduğunu, bunun daha da gelişeceğini belirterek şunları söyledi: "Geçen yıl abone kayıp oranları çok yüksek oldu. 2007 ilk çeyrekten bu yana yüzde 30 ve 2007 son çeyrekten bu yana yüzde 5 abone artışı sağladık. Abone başı gelir yüzde 8 iyileşme yaşandı.eniyor." Cüneyt Türktan, geçen yılın ilk çeyreğine göre personel anlattı.

200 milyon YTL’lik kur kaybı var

PAUL Doany, şirketin ilk çeyrek itibariyle hedeflerine de ulaştığını belirterek, "Net kár geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.6 azalarak 399 milyon YTL oldu" dedi. Türk Telekom Finans Başkanı Ersin Topçuoğlu, şirketin net kárındaki azalmanın özellikle Avea’nın uzun vadeli döviz cinsi kredilerinden kaynaklandığını ifade ederek, "Bu dönemde 200 milyon YTL’nin üzerinde bir kur kaybı farkı söz konusu, eğer kur 1.16 YTL seviyesinde kalmış olsaydı 399 milyon YTL olan net kárda yıllık bazda yaklaşık yüzde 10’luk artış görürdük" diye konuştu. Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan, "VDSL’de 100 bin aboneye ulaşma potansiyelimiz var" dedi.
__________________

641
13 Mİlyar Dolarlik İhracatin 'kaptan KÖŞkÜ' İÇİn DÖrtlÜ BÜyÜk...10.06
Geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştiren İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde (İHKİB) başkanlık koltuğu için yarış kıyasıya devam ediyor.
Sadece ihracattan aldığı kaynak 13 milyon dolar olan İHKİB’in yönettiği bütçe ise 31.6 milyon YTL’yi buluyor. 24 Haziran’da yapılacak seçim için şu ana kadar 4 aday çıktı.

13 milyar dolar ihracat ve 14 bin üye ile Türkiye’nin en büyük ihracatçı birliklerinden biri olan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde (İHKİB) 24 Haziran’da yapılacak başkanlık seçimi görülmemiş bir rekabete sahne oluyor. Geçen yıl sadece ihracattan aldığı kaynak 13 milyon dolar olan ve yönettiği bütçe 31 milyon 575 bin YTL’yi bulan İHKİB başkanlığı için şu ana kadar 4 aday çıktı. 6.5 milyon YTL’lik fuar desteği çıkarıldığında İHKİB’in bütçesi 25 milyon YTL oluyor. Türkiye’deki onlarca birlikte bir ya da iki başkan adayı çıkarken, İHKİB’e ilgi, birliğin büyüklüğüne ve etkinliğine bağlanıyor.


Karşılıklı suçlamalar

Süleyman Orakçıoğlu, Hikmet Tanrıverdi, Nedim Özbek ve Abdi Köse şu ana kadar adaylığını açıklayan 4 isim. Yarış kızıştıkça başkan adayları birbirini sektörü temsil edememekle, yan sanayici olmakla ve siyasete girmek için sektörü kullanmakla suçluyor.

Önemli projeler ürettik

İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, gerçekleştirdikleri projelerle Avrupa Birliği’nin (AB) dikkatini çektiklerini belirterek, "AB, İHKİB’i partner seçti. Önemli çalışmalarla, projelerle herkese heyecan verdik. AB fon kaynaklı 17 milyon Euro’luk proje gerçekleştirdik. İstanbul Moda Akademisi (İMA) ve İstanbul Tekstil Araştırma Merkezi (İTA) önemli projeler" dedi. Sektörü siyasete girmek için kullandığı ve mağazacı olduğu iddialarına Orakçıoğlu, "Bugüne kadar teklifler aldım ama ben bir işadamıyım. Siyaseti düşünmedim. Hem üretici, hem ihracatçı hem de perakendeciyim. Moda-marka yaratmayı biliyorum" yanıtını verdi.

Küskünler başarılı olamaz

Adaylığını ilk açıklayanlardan Nedim Özbek, destekleyebilecekleri iyi bir aday çıkması için beklediklerini, en sonunda yönetime talip olduklarını belirtti. Özbek, şöyle konuştu: "Yan sanayici aday çıktı. Listelerindeki 6 kişi eski yönetimden gelen küskünler. Küskünler harekátı asla başarılı olamaz. Türkiye’de moda, marka, katma değerli üretim öne çıkarken meydanı boş bırakamazdık. Bazıları misyonunu tamamlamıştır, bazıları da yapamayacakları işlere talip olmuşlardır."

Ulaşılabilir Çözüm Grubu

Çözüm Grubu olarak ortaya çıkan Hikmet Tanrıverdi ise, Türkiye’nin en büyük ve en önemli birliği olduğu için İHKİB başkanlık yarışının kızıştığını belirtti. Dört kişiden bazılarının seçime kadar adaylıktan çekilebileceğini anlatan Tanrıverdi, "Tüm sektörü kucaklayan bir başkan isteniyor. Heyecanımız var ve bu görevi iyi yapabileceğimize inanıyoruz. Uzlaştırıcı ve ulaşılabilir olacağız" dedi. Yan sanayici olduğu eleştirileine de yanıt veren Tanrıverdi, 33 yıldır sektörün içinde olduğunu ve 1987’den beri konfeksiyon firması bulunduğunu söyledi. Abdi Köse da kayıt dışına son vereceğini vaat ediyor.

Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini İHKİB üyeleri yapıyor

İHKİB’in yaptığı 13 milyar dolarlık ihracat rakamı, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 11’ini oluşturuyor. Türkiye’den yapılan toplam hazır giyim ihracatının ise yüzde 80’ini temsil ediyor. Onlarca birlikteki sakin seçimlere rağmen, büyük tabil gören İHKİB’in başkanı aynı zamanda, diğer 5 hazır giyim ihracatçı birliklerinin oluşturduğu ortak yönetim kurulunun da başkanı oluyor. İHKİB, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İTKİB) bünyesinde bulunan 4 birlikten biri. İstanbul İhracatçı Birlikleri’ne (İİB) ve İstanbul Maden ve Metal İhracatçıları Birliği’ne (İMMİB) bağlı 6’şar birlik bulunuyor.

14 bin üyeli İHKİB’de 2 bin üye mi oy kullanacak

14 bin üyeli İHKİB’de oy kullanabilecek üye sayısının 7 bin olduğu, bunlardan da 5 binine ulaşılabileceği belirtiliyor. Seçime katılacak üye sayısının ise 2 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. Bütün adaylar, İHKİB üyelerini oy vererek, sektörün geleceğini şekillendirmeye davet ediyor.

642
TÜrkİye Avrupa'nin Panel RadyatÖr Üretİcİsİ Olacak 10.06
Isıtma ve soğutma sektöründe Türkiye dahil 16 ülkede faaliyet gösteren İtalyan Ferroli, yeni yatırım kararları ile Türkiye’yi Avrupa’nın panel radyatör üreticisi yapacak.
1989’dan beri yaklaşık 21 yıldır Türkiye’de faaliyette olan Ferroli, toplam 16 ülkede faaliyet gösteren şirketler grubunun tüm radyatör üretimini 2010 yılından itibaren tek başına karşılayacak. Böylece Türkiye Avrupa’nın panel radyatör üreticisi olacak.


Türkiye’de özel ürün üretimi

Ferroli’nin CEO’su Piero Canova, Avrupa’dan yeni bir üretim hattının Türkiye’deki tesislerine kaydırılacağını açıkladı. Söz konusu yeni üretimin ayrıntısı Ferroli Grubu’nun ihracattan sorumlu Başkan Yardımcısı Maurizio Fuglia verdi. Fuglia, endüstriyel alandaki ihtiyaçların farklılaşması sebebiyle endüstriyel ürünlere yatırımlarını arttıracaklarını belirterek, şunları söyledi: "Son 5 yılda kalitemizden feragat etmeden ciddi bir büyüme elde ettik. Lokal stratejilere ağırlık vermek ve doğru ortaklıkları seçmek bu büyümede etkili oldu. Çok hızlı büyüyen ofislerimizden biri de Türkiye. Türkiye’deki fabrikamızda özel bir ürünümüz olacak. Çelik panel radyatör üretimi sadece Türkiye’de yapılacak" dedi.

İlk ihracat Bosna Hersek’e

Türkiye’de üretilen ilk radyatörler test aşamasından sonra Bosna Hersek’e ihraç edildi. Yıl sonuna kadar 10 Milyon Euro’luk ihracat hedefleyen Ferroli Türkiye, önümüzdeki günlerde başta İtalya, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa, Romanya, Ukrayna, Polonya ve Hollanda olmak üzere birçok ülkeye ihracata başlayacak.

Düzce’ye 30 milyon dolar ayırdı

Ferroli Grubu, Düzce II. Organize Sanayi Bölgesi’nde 65 bin metrekarelik tesis için 30 milyon dolar bütçe ayırdı. 2006’da yapımına başlanan üretim tesisinin tamamlanan bölümlerinde, şu anda radyatör üretimi gerçekleştiriliyor. Ferroli Türkiye, 5 yıl içinde tamamlanması planlanan üretim tesisinde Ferroli ürünlerinin pek çoğunun üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Güneş enerjisiyle çalışan solar sistemleri getiriyor

TÜRKİYE’nin dinamikleri ile grubun vizyonunu başarıyla birleştirerek pazardan büyük bir pay alan Ferroli Türkiye’nin Genel Müdürü Çetin Çakmakçı, yeni çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "Biz pazarın yüzde 20 büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Pazara sunacağımız konvansiyel ve yoğuşmalı kombiler, yeni kazanlar, duvar tipi split klimalar ve yeni tip endüstriyel ürünlerle pazar payımızı kısa vadede 1 puan daha artırmayı hedefliyoruz. Bunun dışında önümüzdeki sene güneş enerjisiyle çalışan doğal sirkülasyonlu solar sistemlerimiz Türkiye’de satılmaya başlanacak."
__________________

643
YEREL HABERLER / Epdk, Tobb'un Kulesİne Talİp 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:21:59 »
Epdk, Tobb'un Kulesİne Talİp 10.06
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) ait Eskişehir yolundaki ikiz kulelerden birini kiralamak üzere girişimde bulundu. Personel sayısının artması nedeniyle Balgat’taki binası yetersiz kalan ve uzun zamandır yeni bir bina arayışında bulunan EPDK, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na, İkiz Kuleler’den birini kiralamak istediklerini iletti. EPDK’nın teklifini değerlendiren TOBB’un, kuruma yanıtını bu hafta içinde vereceği kaydedildi. Kuruluşunu 6 yıl önce tamamlayan ve ardından da Balgat’taki binada 250 kişilik kadro ile çalışmaya başlayan EPDK, petrol sektörünün de kuruma bağlanmasının ardından 100 milyar dolarlık piyasayı denetlemeye başladı ve personel sayısı da 400’e ulaştı. Piyasadaki 30 bine yakın şirketin lisanslandırılmasıyla birlikte şirketlere ait bilgi ve dosyaların da oluşturulması sonucu arşiv, kullanım mekanı gibi yerlerde sıkıntılar yaşamaya başlayan EPDK, Başbakanlık nezdinde de girişimlerde bulunarak yeni bina arayışına girdi. Kurum yetkilileri, uzun süredir yaptıkları inceleme sonucunda, TOBB’a ait İkiz Kuleler’den birine talip oldular.
__________________

644
YEREL HABERLER / Youssef, Tav'in Stratejİ DİrektÖrÜ 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:21:48 »
Youssef, Tav'in Stratejİ DİrektÖrÜ 10.06
TAV Havalimanları Holding Strateji Direktörlüğü’ne sektörün deneyimli isimlerinden Dr. Waleed Youssef’un getirildiği bildirildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, TAV Havalimanları’nın stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesinde Youssef’ın çok önemli rol oynayacağını belirterek, "TAV Havalimanları’nın sektöründe önde gelen bir güç olarak ilerlemesine ve küresel becerilerini artırmasına, oluşturduğumuz bünye ile daha da hızlı bir şekilde devam edeceğiz. Youssef’un deneyim ve bilgi birikimi ile TAV Havalimanları’na büyük değer katacağına inanıyorum" diye konuştu.
__________________

645
YEREL HABERLER / Elektrİk İhalelerİ BaŞliyor 10.06
« : 10 Haziran 2008, 12:21:32 »
Elektrİk İhalelerİ BaŞliyor 10.06
ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı, Başkent ve Sakarya elektrik dağıtım ihaleleri için şirketlerden teklifleri bugün alacak. Yüksek Planlama Kurulu kararı çerçevesinde hazırlanan Özelleştirme Strateji Belgesi’ne göre 2006’da dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanması planlanıyordu.
__________________

646
YEREL HABERLER / Anadolujet'e İsyan Rekabet Kurumu'nda
« : 10 Haziran 2008, 12:21:20 »
Anadolujet'e İsyan Rekabet Kurumu'nda 10.06
Koltuk aralarının darlığı ve kalite düşüklüğü nedeniyle tepki gören THY’nin Anadolujet markası, Rekabet Kurumu’na şikayet edildi.
Ankara Ticaret Odası, "Anadolujet’le uçulan yerlerde THY ile doğrudan uçma imkanının ortadan kaldırılarak, yolcuların kalitesizliğe mahkûm edildiği" iddiası ile Rekabet Kurumu’na başvurdu.


ANKARA Ticaret Odası(ATO), Anadolujet markası adı altında ucuz taşımacılık yapan Türk Hava Yolları’nı (THY) Rekabet Kurumu’na şikayet etti. ATO’dan yapılan yazılı açıklamada, THY’nin "ucuz taşımacılık" yapmak amacıyla kurduğu ve Ankara çıkışlı tüm uçuşları gerçekleştirdiği alt markası Anadolujet ile haksız rekabete yol açtığı öne sürüldü. ATO Başkanı Sinan Aygün, THY’nin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddesinde düzenlenen "hakim durumun kötüye kullanılması yasağı"na aykırı olarak hizmet alıcıları arasında ayrım yaptığını bildirdi.

Eşitsizlik yaratıldı

ATO’nun Rekabet Kurumu’na verdiği dilekçede, Anadolujet ile uçulan yerlerde THY ile doğrudan uçma imkanının ortadan kaldırılarak, eşit durumda olan müşteriler arasında hizmet standartları açısından eşitsizlik yaratıldığı belirtildi. Anadolu’daki şehirlere İstanbul’dan çıkış yapan müşterilere yüksek standartlarla uçma imkanı sağlandığı, ancak Ankara merkezli uçuşlarda müşterilere kalitesizliğin tek seçenek olarak sunulduğu kaydedilen başvuru dilekçesinde, söz konusu uygulamanın "eşitler arasında ayrımcılık" olduğu ve bu ayrımcılıkla THY’nin hakim durumunu kötüye kullandığı kaydedildi. Dilekçede, "THY ucuz taşımacılık sloganı ile yola çıkmış ancak Anadolujet markasıyla sunduğu hizmetin kalitesini düşürmüştür. THY yolcuları alternatifsizlik nedeniyle düşük standarda mahkum edilmiştir" denildi. THY’nin bir alt marka ile hizmet verirken yeni bir alt pazar oluşturduğu, ancak asıl pazarı korumadığına dikkat çekilen dilekçede, "Anadolujet ile uçmak THY’nin yolculara dayatmasıdır" ifadesine yer verildi.

Ekstra para talebi

Dilekçede, Anadolujet’in "ucuz taşımacılık" yaptığının söylenmesine karşın, CIP’ten (Ticaretle Uğraşan Önemli Kişi) yararlanma, bagaj gibi hizmetler için ekstra para talep etmesinin de ucuz hizmetle bağdaşmadığı ifade edilirken, THY’nin hakim durumu kötüye kullanma yasağına aykırılığı sürdürmemesi için geçici tedbir kararı konulması ve Ankara çıkışlı uçuşlarda THY standardının sağlanması talep edildi.

Havada ayrımcılık hiç ’şık’ olmuyor

THY’nin Anadolujet adı altında sunduğu havacılık hizmetiyle Ankara merkezli uçuşlarda vatandaşları düşük standarda mahkum ettiğini kaydeden ATO Başkanı Sinan Aygün, İstanbul’dan havayolu ile ulaşım sağlayan insanla Ankara’dan Anadolu’ya ulaşım sağlayacak insan arasında verilen hizmette ayrım yapılmasının şık bir durum olmadığını ifade etti. Ankara ve Anadolu’daki diğer illerdeki vatandaşların ikincisi sınıf vatandaş olmadığını belirten Aygün, açıklamasına şöyle devam etti: "THY gerek yurt içinde gerekse yurt dışında Türkiye’nin gururu olan şirketlerden biridir. Bugüne kadar THY, vatandaşlar için ’kalite’ sembolü idi. THY, Anadolujet markasıyla verdiği hizmetle kendi imajına da zarar vermektedir. THY en kısa zamanda bu yanlıştan dönüp, Ankara merkezli uçuşlara da yeniden THY hizmeti vermeye başlamalı, vatandaşlar kalitesizliğe mahkum edilmemelidir."
__________________

647
Faİz YÜzde 21'İ AŞti, 1.5 Yil Öncesİne DÖndÜ 10.06
İç ve dış olumsuzluklarla tansiyonu yükselen piyasalarda, Merkez Bankası’nın artımına odaklanan faiz 1.5 yıl öncesine dönerek yüzde 21 seviyesini aştı.
Dolar ise 1.25 YTL’nin üzerini test ederken, borsa yüzde 1.47 oranında değer kaybetti.

ANAYASA Mahkemesi’nin türban kararı, petrol fiyatlarındaki yükseliş ve uluslararası borsalardaki olumsuzlukla tansiyon yükseldi. Türbana yönelik kararın AKP’nin kapatılacağı yönünde sinyal olarak algılanmasıyla birlikte dün bono piyasasında faizler yüzde 21 seviyesini ve Uluslararası Yatırım bankası Lehman Brothers’ın 2.8 milyar dolarlık ilk yarı zararının etkisiyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 1.5 yıl önceki seviyesine geriledi. Döviz piyasası da güne endişe ile başladı ve 1.25 YTL’nin üzerinde bir seviye ile açılış yaptı.


ABD işsizleri tansiyonu yükseltti

Geçen hafta cuma günü ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri global piyasalarda moralleri bozdu. İşsizlik oranı nisandaki yüzde 5.0’dan mayıs ayında yüzde 5.5’e sıçradı ve Ekim 2004’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu veri ABD ekonomisine yönelik endişeleri tırmandırdı. Dünyada yükselen enflasyonla birlikte ABD ekonomisine yönelik endişelerle global borsalarda büyük düşüşler yaşandı.

Faiz Ocak 2007’ye döndü

Yurtdışında yaşanan olumsuz hava ve içeride yüksek enflasyon, siyaset ve Merkez Bankası’nın faiz artırım beklentisi bono piyasasında faizin yukarı trendini devam ettirdi. Bugün Hazine’nin gerçekleştirileceği ihraç öncesinde gösterge kağıdın faizi, güne hızlı yükselişle başladı. Açılışı yüzde 21.02 ile yapan bono faizi gün içinde yüzde 21.29’a kadar tırmandı. Gösterge bono bileşik faizi böylece Ocak 2007’den bu yana en yüksek düzeye çıkmış oldu.

Dolar 1.25 YTL’yi gördü

Döviz piyasası da içeride siyasi alandaki gerginliğin verdiği endişe ile haftaya 1.25 YTL’nin üzerinde bir açılışla başladı. Bankalar arası piyasada 1.2540 YTL’ye kadar tırmanan dolar, bu seviyelerden gelen satışlarla geriledi. Bu piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.2375 YTL’den işlem gören dolar serbest piyasada 1.2430 YTL’den kapanış yaptı. Bir bankacı bono piyasasındaki yüksek seviyenin doların yukarı hareketini engellediğini belirterek "Dolar yukarı hareket ettikçe bu seviyelerden satışlarla karşılaşıyor" diyerek bunun faiz cazibesinden kaynaklandığını söyledi. Açılışta hızlı düşen İMKB Ulusal 100 Endeks’i Avrupa borsalarındaki toparlanma ile 39 bin puana yükseldi. Borsada kapanış 39.061 puandan yüzde 1.47 kayıpla kapadı.

Lehman Brothers 2.8 milyar dolar kayıp açıkladı

ULUSLARARASI yatırım bankası Lehman Brothers, ikinci çeyrekte 2.8 milyar dolarlık kayıp açıkladı. Banka, bilançosunu hisse senetleri ve tercihli hisse senetleriyle 6 milyar dolar artırma planını da belirtti. Lehman’ın kaybı birçok analistin tahmininden fazla oldu. Lehman Brothers’ın hisseleri yüzde 11.4 oranında düşerek 28.60 dolardan işlem gördü. Ancak zarar haberi ve sermaye enjeksiyonu Lehman’ın finansal durumu ile ilgili spekülasyonları da sonlandırdı. Lehman’ın, Bear Stearns gibi çökmeye yakın olduğu endişeleri yükseliyordu. Lehman Başkanı ve CEO’su Dick Fuld, sonuçların kendisini hayal kırıklılğına uğrattığını belirterek, "Güçlendirilmiş bilançomuzla ve mart ayından itibaren finansal piyasaların gelişimiyle müşterilerimize hizmet verme ve stratejimizi yürütmek için iyi pozisyonlanmış durumdayız" dedi.
__________________

648
Ücret Vergİsİnde KaÇaĞi 'stopaj'la Önleme Plani 10.06
Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yeni bir çalışmaya göre, ücretliler de stopaja tabi olacak.
Sistem hayata geçerse, her ay işçi ve memurlardan yüzde 15-20 stopaj kesilecek. Bu yöntemle ücretlerin düşük gösterilmesi, gerçek ücret ile brüt ücret arasındaki farkın devletten kaçırılmasının önüne geçilmek isteniyor.

MALİYE Bakanlığı, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile birlikte, işçi ve memurların vergi rejiminin de değiştirilmesi için araştırma yapıyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bakanlık bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada, "çalışanların brüt ücretlerinin düşük gösterilmesi, gerçek ücret ile brüt ücret arasındaki farkın başka adlar altında ödenmesi ve bu yolla devletten vergi kaçırılmasının önüne geçilmesi" hedefleniyor. Ücretlilerle ilgili yeni sistemin ikinci ayağını ise Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler oluşturacak. Halen bürokratların üzerinde konuştuğu yeni sistem kabul görüp, hayata geçirilebilirse, işçi ve memurlar normal gelir vergisi tarifesi dışına çıkacak.


Sistem nasıl işleyecek

İşçi ve memurlar için asgari ücret de dikkate alınarak, bir stopaj oranı belirlenecek. Bu oran yüzde 15-20 aralığında bulunacak. Yılın ilk yarısı için yüzde 15, ikinci yarısı için yüzde 20 stopaj da uygulanabilecek.

Eğer stopaj yüzde 20 belirlenirse, gelir vergisinde yüzde 15’lik dilimde yer alan asgari ücretlilerin vergi yükünün artmaması için, asgari geçim indirimi tutarları buna göre yeniden belirlenecek ve mevcut yük korunacak.

İşverenler, her ay ücretlerden belirlenen oranda stopaj kesintisi yapacak ve bunu Hazine’ye aktaracak. İşverenler, tek tek çalışanların TC kimlik numaralarıyla birlikte brüt ücret ve stopaj tutarlarına ilişkin listeleri de, aylık olarak Gelir İdaresi’ne ulaştıracak.

Ücret geliri stopajı aşan beyanname verecek

Yıl bitiminde İdare, TC kimlik numarasına göre her çalışanın o yıl içindeki brüt ücret toplamı ile stopaj dökümünü çıkartacak.

Stopaj dilimini aşan brüt ücret sahiplerinden, gelir vergisinde genel beyan dönemi olan mart ayında beyanname alınacak ve geri kalan vergi tahsil edilecek.

Bunun için de Gelir İdaresi Başkanlığı’nca ücretlilere, mart ayı öncesinde birer yazı gönderilecek. Martta bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, nisanda bir mektup daha gönderilecek ve cezalı tahsilat yapılacağı tebliğ edilecek.

Çalışanların yine de vergisini ödememesi halinde, ek vergi maaştan kesilecek ya da diğer yollarla tahsilat yapılacak.

Káğıt üzerinde düşük ücrete son

MALİYE Bakanlığı’ndan bir üst düzey yetkili, ülkede brüt ücretler düşük gösterilerek, ciddi tutarlarda vergi kaçırıldığını vurgularken, yeni düzenlemeye ilişkin beklentileri şöyle aktardı: "Bu çalışmaların bir ayağını ücretlerin bankaya yatırılması projesi oluşturuyor. Ücretlerin bankaya yatırılması ve bordro bilgilerinin Gelir İdaresine gönderilmesi ister istemez işverenleri daha duyarlı davranmaya itecek. Stopaj sistemi de uygulamaya konulabilirse, ücretlilerin vergi rejimi çok daha basit hale gelecek. Ülkede kayıtlı ücretli sayısı 11 milyon olarak belirleniyor. Burada doğru beyanı ne kadar sağlayabilirsek, vergi gelirlerimiz o kadar artacak."
__________________